Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τη νομιμοποίηση του βιασμού ανηλίκων μέσω του γάμου με το θύμα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το αποσύρει από την Εθνοσυνέλευση, όπου θα ψηφιζόταν σήμερα.

Το σαββατοκύριακο χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων τουρκικών πόλεων για να διαδηλώσουν ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, πως το νομοσχέδιο για έμμεση «νομιμοποίηση» του βιασμού ανηλίκων αποσύρεται προσωρινά και θα επανεξεταστεί. Το σχέδιο νόμου έδινε τη δυνατότητα σε δράστες σεξουαλικής κακοποίησης να αποφύγουν την τιμωρία εάν «παντρεύονταν» το θύμα. Στην ουσία ο νόμος στόχευε στην αποποινικοποίηση του γάμου ανηλίκων, που στην Τουρκία απαγορεύεται αλλά αποτελεί ακόμα έθιμο σε μερικές περιοχές.

Το νομοσχέδιο, είπε, θα αποσυρόταν από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης και θα επέστρεφε στις προπαρασκευαστικές επιτροπές ώστε, με συνδιαβούλευση με την αντιπολίτευση και ομάδες προστασίας κοινωνικών δικαιωμάτων, να «επαναδιατυπωθεί». Η επίμαχη διάταξη προέβλεπε ότι οι καταδίκες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης «άνευ βίας, απειλών ή τεχνασμάτων» που διαπράχθηκαν πριν από την 16η Νοεμβρίου 2016 θα αναστέλλονται επ’ αόριστον εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα.

Ο γάμος προσώπων κάτω των 18 ετών είναι παράνομος στην Τουρκία. Αλλά ο γάμος μεταξύ ανδρών και ανήλικων κοριτσιών σε θρησκευτικές τελετές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας των 78 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι σουνίτες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]