Η 18η Δεκεμβρίου, έχει θεσπιστεί ως παγκόσμια ημέρα μετανάστη και το  Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά δεν μπορούσε παρά να δηλώσει την παρουσία του. Στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά, απέναντι από την πλατεία του Δημαρχείου στις 18 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι, μας περίμενε ένας πάγκος με κεράσματα. Εθελοντές και μαθητές του Ανοιχτού Σχολείου ήταν εκεί, κερνούσαν αναψυκτικά και τυροπιτάκια,ενημέρωναν για τις δράσεις τους και πουλούσαν έναντι συμβολικού ποσού πεντανόστιμα χειροποίητα γλυκίσματα, ψωμάκια με γνωμικά, γούρια και το ημερολόγιο τους για την οικονομική ενίσχυση της δομής.

Mpazar6

Η ατμόσφαιρα ζεστή, φιλική, γιορτινή. Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά είναι εδώ, οι μετανάστες είναι εδώ, οι αόρατοι ήρωες της πόλης μας. Άνθρωποι, που αποφάσισαν να αφήσουν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω ανέχειας ή για οποιοδήποτε λόγο και είναι αποφασισμένοι να ζήσουν όπως τους αξίζει. Μαθαίνουν ελληνικά, συμμετέχουν σε διαπολιτισμικές πολιτιστικές ομάδες, εργάζονται στη χώρα μας, έχουν φίλους, ζουν στη χώρα μας.Στο κείμενο τους γράφουν:

“Όσο κι αν πιστεύουμε οτι οι “παγκόσμιες ημέρες” δεν έσωσαν ποτέ τη μνήμη κανενός άλλο τόσο θα παλεύουμε για το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, τον σεβασμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εμείς απλά υπενθυμίζουμε:

Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε η Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους. Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο μας περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες.Όλοι τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση.

Mpazar2

Και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως όταν πάνω από 250.000 Έλληνες έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες αντιμετωπίζοντας ακριβώς τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όσοι μετανάστες ζουν αυτή τη στιγμή στη χώρα τη δική μας. Για όλους αυτούς λοιπόν όπως και για όλους εμάς, σας περιμένουμε να μοιραστούμε όλα όσα δεν έχουν χαθεί και έχουν τη δύναμη να μας ενώνουν ακόμα!”

Mpazar5

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]