Του Μιχάλη Κωνσταντόπουλου (δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών)

Ένα όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι έχει ξεκινήσει ο φετινός Παναθηναϊκός και αυτό που περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε είναι πότε θα έχει δράκο και ποια θα είναι η κατάληξη του. Ήδη πάντως οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουμε πάρει πίσω της Κυριακές μας και περιμένουμε να δούμε τα πιτσιρίκια με το τριφύλλι να παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο σε κάθε γήπεδο αδιαφορώντας για το κακόγουστο σίριαλ με τις διοικητικές εξελίξεις. Μία εξέλιξη που αποτελεί «ανάσα» για όλη τη φίλαθλη Ελλάδα.

Πρώτη αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός παίζει στα πηγάδια με την Ξάνθη. Μία ομάδα που τον κέρδισε δύο φορές την περσινή αγωνιστική περίοδο και αποτελούσε πάντα πολύ δύσκολο αντίπαλο για το τριφύλλι ακόμα και τις «καλές εποχές». Τα πιτσιρίκια ξεκινάνε να στέκονται στο γήπεδο αξιοπρεπώς και στο 69ο λεπτό με σουτ-βολίδα μας συστήνεται ο Γιάννης Μπουζούκης. Που για όσους τον ήξεραν από τις ακαδημίες δεν προκάλεσε εντύπωση, όμως ήταν κάτι νέο για το υπόλοιπο φίλαθλο κοινό. Ο Γιώργος Δώνης είναι σαφώς ευχαριστημένος αλλά συνεχίζει να κρατάει χαμηλούς τόνους έχοντας μάλιστα ακόμα περισσότερες απαιτήσεις από την ομάδα του.

Τη δεύτερη αγωνιστική με τη Λαμία είχα την τύχη να είμαι στο ΟΑΚΑ για να δω την ομάδα από κοντά. Πολύς κόσμος βρέθηκε στο γήπεδο (και περιμέναμε σε μεγάλες ουρές στα εκδοτήρια) καθώς αυτό το σύνολο βγάζει υγεία και κάνει τον κόσμο να κοιτάξει πέρα από τις διοικητικές εξελίξεις που προκαλούν…αναγόυλα και θυμίζουν ώρες-ώρες τον περιβόητο Τσάκα. Σκόρερ ξανά ο Μπουζούκης ύστερα από ασίστ του Χατζηγιοβάνη. Ο 21 ετών εξτρέμ είχε κάποια εμπειρία σε σχέση με τους υπόλοιπους φίλους του από τις πράσινες ακαδημίες αλλά δεν είχε καταφέρει να φανεί όσο προσπαθούσε πέρυσι. Πλέον όμως δείχνει να έχει ωριμάσει κι αν δουλέψει σωστά μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα νέο σταρ των πρασίνων που θα αγαπηθεί γιατί είναι δικό τους παιδί.  Μετά έρχεται η ισοφάριση σε 1-1 και πάλι ακούγονται οι πρώτες γκρίνιες. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως μπαίνει μέσα ο Καμπετσής που εντυπωσίαζε τόσα χρόνια στα πρωταθλήματα νέων και είχε φτάσει μέχρι τη Ντορτμουντ. Από τα πρώτα του πατήματα δείχνει ότι έχει τεχνική και ξέρει τη θέση του φορ. Το 2-1 είναι θέμα χρόνου και έρχεται μετά από ασίστ της χρυσής αλλαγής στον γεννημένο το 2000 (!) Εμμανουηλίδη που έφτασε πολύ κοντά στο γκολ και με την Ξάνθη. Όμως το κερασάκι στην τούρτα δεν ήταν αυτό. Λίγο πριν το τέλος ο Χατζηγιοβάνης κερδίζει πέναλτι και θέλει πάρα πολύ να το εκτελέσει για να σκοράρει το πρώτο του γκολ στη Superleague. Ο Δώνης δίνει εντολή να το εκτελέσει ο πιο έμπειρος Κουρμπέλης που ευστοχεί με τα πιτσιρίκια και τους πιο έμπειρους να πανηγυρίζουν τρελά δείχνοντας πόσο ΟΜΑΔΑ έχουν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το κοντέρ έχει μηδενίσει και ο Παναθηναϊκός δεν είναι πια στο μείον, ούτε υποψήφιος για υποβιβασμό όπως έλεγαν κάποιοι στην αρχή της σεζόν. Και ο Δώνης κρατάει την πειθαρχία στους παίκτες του που μόλις έδωσαν…Πανελλήνιες παραμένοντας πάντα αυστηρός δάσκαλος και υπενθυμίζοντας ποια φανέλα φοράνε.

Στη Λάρισα το δίδυμο Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, ενώ αυτή τη φορά έρχεται σαν κρυφός φορ ο δεξιός μπακ Γιόχανσον να βάλει δυο γκολάρες και να δώσει τη νίκη με 3-1. Οι άσοι στο μανίκι που βγάζει αυτός ο Παναθηναϊκός δείχνουν να μην τελειώνουν ποτέ με την ομάδα να σκοράρει με κάθε παίκτη και τρόπο και να το πανηγυρίζει όπως τα μικρά παιδιά. Εδώ ήρθε και το πρώτο γκολ του Χατζηγιοβάνη που αυτή τη φορά εκτέλεσε το πέναλτι. Σκοράροντας σχεδόν ξέσπασε και κλάματα και ευχαρίστησε τον προπονητή του σε μία τουλάχιστον συγκινητική εικόνα. Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε επίσης στους νεαρούς στόπερ Μαυρομμάτη και Πούγγουρα, το γιο του κόουτς Χρήστο Δώνη, τον πολλά υποσχόμενο Χατζηθεοδωρίδη και τον Πασχάλη Στάικο που έχει παίξει στην εθνική ελπίδων. Όλοι τους βάζουν τις πινελιές τους, ρίχνουν τρέξιμο στο γήπεδο και έχουν βάλει το λιθαράκι τους στα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Ο Παναθηναϊκός είναι από τις ομάδες με τους λιγότερους ξένους στο πρωτάθλημα, κατεβάζει ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 23,5 χρόνια, ενώ η τετράδα-φωτιά που έχει φτιάξει μπροστά με Χατζηγιοβάνη, Μπουζούκη, Χατζηθεοδωρίδη και Καμπετσή έχει ως μέσο όρο ηλικίας τα 20,5 έτη ! Κάποιος θα έλεγε ότι η μοίρα έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι και αντί οι οπαδοί να πάρουν στο κυνήγι τη διοίκηση για το -6 και την απαγόρευση μεταγραφών που μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα σε μαρασμό, περπατάνε με ψηλά το κεφάλι και ετοιμάζονται να γεμίσουν το ΟΑΚΑ στα ντέρμπι που έρχονται.

Μετά το 3 στα 3 κανείς δεν μπορούσε να υποτιμήσει πια αυτή την ομάδα και κόντρα στο Λεβαδειακό στις 23 Σεπτεμβρίου μπήκε μέσα πρώτη φορά ως φαβορί. Φυσικά και δεν χάλασε το πάρτι των περίπου 13.000 οπαδών του και κέρδισε με 3-0 με την παραπάνω τετράδα συν το Γιόχανσον να κάνει ξανά πράματα και θάματα.

Οι τίτλοι των μέσων αποθεωτικοί μιλάνε για «μπέμπηδες», «τρένο», «4Χ4», «φίνα πιτσιρίκια», «μωρά στη φωτιά» και άλλα διάφορα. Δειλά-δειλά ακούγεται ο στόχος «Ευρώπη» εάν αρθούν οι τιμωρίες και οι περιορισμοί και υπάρξει κάποια λύση στη διοικητικοί φαρσοκομωδία. Παράλληλα προστίθεται ο Φεντερίκο Μακέντα που κάποτε αποτελούσε κι αυτός παιδί-θαύμα του ιταλικού ποδοσφαίρου και είχε φτάσει μέχρι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα, δείχνει ενθουσιασμένος με το προτζεκτ και θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του στα πιτσιρίκια. Το ΟΑΚΑ ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξένους σκάουτερ για τη next generation του Παναθηναϊκού που όμως τα μυαλά της δεν πρέπει να πάρουν αέρα κάτι που λογικά δεν θα επιτρέψει και η πατρική φιγούρα του Δώνη. Γιατί το φυτώριο του Παναθηναϊκού είχε αναδείξει και τους εξαιρετικά ταλαντούχους Νίνη και Μαυρία που δυστυχώς δεν εξελίχθηκαν όπως θα έπρεπε.

Η νίκη (2-1) με τον ΠΑΣ Γιάννενα ήρθε πιο δύσκολα από τις υπόλοιπες και με ανατροπή, όμως έδειξε ότι αυτή η ομάδα χτίζει και χαρακτήρα. Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Το ψαράκι του Χατζηγιοβάνη θύμισε Καραγκούνη με Άρσεναλ και το τελείωμα του Μακέντα στο 2-1…Βαζέχα. Η κατοχή προσέγγιζε το 70% και θύμιζε αγγλική ομάδα, ενώ η παραγωγή φάσεων ήταν συνεχής. Μόνο στο τέλος βγήκε κάποια κούραση με το Δώνη να το επισημαίνει παραμένοντας στοχοπροσηλωμένος. Πρόκειται για το καλύτερο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού από τη σεζόν 2006-2007 που ξεκίνησε η Superleague με ανάλογη πορεία μόνο τη χρονιά του νταμπλ 2009-10.

Και τώρα ; Κάποια στιγμή θα έρθουν και τα στραβά αποτελέσματα για τον Παναθηναϊκό που ήδη έχει κάνει μία μικρή υπέρβαση. Εκτός έδρας,ντέρμπι, αγώνες Κυπέλλου φαντάζουν βουνό αλλά κανείς δεν ξέρει που πραγματικά μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα.  Ο κόσμος πρέπει να τη στηρίξει και να δώσει σε αυτά τα ταλαντούχα παιδιά ευκαιρίες απλόχερα. Εξάλλου ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι διοικητικές παλινωδίες και όχι κάποιο σκληρό ποδοσφαιρικό μάθημα που θα πάρουν αργά ή γρήγορα τα πράσινα πιτσιρίκια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]