«Πανούκλα», μια τρομερή λέξη που ‘ρθε πολύ απλά στα χείλη του γιατρού. Οι αντιδράσεις όμως και μέσα στον δικό του τον εσωτερικό κόσμο ήταν ίδιες με τις αντιδράσεις όλων των συμπολιτών μας. Αναλογίστηκε εκεί πίσω απ’ το παράθυρό του το μεγάλο νόημα και την οδύνη της λέξης.

Οι λοιμοί , οι σεισμοί, οι καταποντισμοί κι οι πόλεμοι, αν κι έρχονται συχνά, πάντα βρίσκουν απροετοίμαστο το ανθρώπινο γένος. Έτσι κι η πανούκλα δε βρήκε όσο θα έπρεπε έτοιμο το γιατρό Ριέ. Όταν ξεσπάει ένας πόλεμος οι άνθρωποι αμολούν την ανοησία τους, με την εξής φράση: “Ε. πόσο θα κρατήσει. Όπου να ‘ναι θα γραφεί το τέλος». Κι όμως το τέλος δεν γράφεται τόσο σύντομα.

Έτσι κι οι κάτοικοι του Οράν -όλοι εμείς δηλαδή- κλεισμένοι στον εαυτούλη μας, μας βόλευε μια χαρά να μην πιστεύουμε στην ολική καταστροφή ή στη θεομηνία όπως τη λένε οι απλοί άνθρωποι. Κάτι τέτοιο -κατά την τρελή μας νοοτροπία- δε γίνεται γιατί βρίσκεται βαθιά χωμένο στην ονειρική πλευρά της πορείας.. Δηλαδή βρίσκεται έξω από την πορεία. Είναι μια κακιά στιγμή μονάχα που περνάει σαν τον άνεμο χωρίς ν’ αφήσει βαθιά τα ίχνη της. Όχι και πάλι όχι. Ο άνθρωπος περνάει από άνεμο σε άνεμο κι από μπόρα σε μπόρα. Γι’ αυτό πρέπει να είναι μετρημένος και να μην είναι εγωιστής σαν τον κάτοικο του Οράν που πίστεψε πως κανένα κακό δε θα μπορούσε να τον αγγίξει. Πως ο λοιμός δεν δημιουργήθηκε για τον τόπο του, αλλά γι’ άλλη γη κι άλλα μέρη.

Έτσι είναι, όχι μόνο για μας, αλλά ίσως και για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη μας.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]