Οι περισσότεροι καλλιτέχνες θέλουν τα έργα τους να μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, η μαγεία τους να περνάει από τη μία γενιά στην επόμενη μετατρέποντάς τα σε αθάνατα. Ο Jim Denevan, διαφέρει όμως από τους υπόλοιπους.

Βλέπετε, η τέχνη του είναι παροδική, φθείρεται και διαλύεται από το χρόνο και τα φυσικά στοιχεία, αλλά μάλλον δεν τον απασχολεί καθόλου αυτό.

Ο 50χρονος καλλιτέχνης δεν χρησιμοποιεί καμβά και πινέλο, αλλά φυσικά τοπία ως μέσο έκφρασης της τέχνης του. Και καθώς ο Αύγουστος και η αποπνικτική του ζέστη δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια, θα καταπιαστούμε με τις εξωπραγματικές του δημιουργίες στις παραλίες του Seattle κατά κύριο λόγο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 denevan-4-600x400

Το ταλέντο του ίσως άργησε λίγο να το ανακαλύψει, ήταν τότε 33 χρονών και κατάφερε με ένα μοναχά ξυλάκι να φτιάξει στην άμμο ένα σχέδιο με μήκος παραπάνω από 3 χιλιόμετρα.

  denevan 2

Η ομορφιά των τεραστίων διαστάσεων έργων του μπορεί να εξερευνηθεί στο όλο της, μόνο από τον ουρανό και μέσω κάποιας αεροφωτογραφίας. Γιατί τα 3 χιλιόμετρα του παρθενικού του έργου, φαντάζουν σαν κόκκος από άμμο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και μεταγενέστερά του.

 denevan 3

Στο ενεργητικό του μάλιστα κατέχει και ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ, αυτό του μεγαλύτερου σε μήκος έργου τέχνης στον κόσμο. Δεκαπέντε ολόκληρες μέρες χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί και οι τέλειοι κύκλοι του σχεδίου του χρειάστηκαν όχι μόνο φαντασία και ταλέντο αλλά και ένα GPS για να καθοδηγήσει τους συνεργάτες του. Μάλιστα το μήκος του είναι τόσο μεγάλο που σε αυτό θα μπορούσαν να χωρέσουν παραπάνω από 175 στάδια Wembley.

 ART 4

Τα γεωμετρικά του σχέδια χρειάζονται ατελείωτες ώρες για να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια μοναχά ενός ξύλου ώστε να μπορεί να σκάψει την άμμο. Από την άλλη όμως μοναχά λίγα δευτερόλεπτα είναι ικανά για να διαλύσουν και να αφεθούν στην ορμή του κύματος και του δυνατού αέρα. Ίσως εν τέλει αυτή να είναι και η μαγεία τους…

denevan 5

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]