Ο ελεύθερος χρόνος των διακοπών του Πάσχα ενδείκνυται για το διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Το 3pointmagazine.gr ζήτησε από τις αυτοδιαχειριζόμενες Εκδόσεις των Συναδέλφων να προτείνουν στους αναγνώστες μας πέντε βιβλία για τις μέρες των διακοπών μας.

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων είναι το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίου και γι’ αυτό όλες οι προτάσεις τους αποτελούν βιβλία που έχουν εκδώσει οι ίδιοι με μεράκι και αγάπη για το βιβλίο. Μπορείτε να τα βρείτε στο φιλόξενο βιβλιοπωλείο τους που βρίσκεται στην Καλλιδρομίου 30, στα Εχάρχεια.

 

1. Αναρχικό Λεξικό- Α’ Τόμος

Print
…μια περιπλάνηση στα σπλάχνα, στις παρυφές και στα νεφελώματα του Ελευθεριακού σύμπαντος…

Α´ τόμος (Α-Μ)

Συγγραφέας: Γιάννης Φούντας

«Η Αναρχία είναι ασφαλώς μια ψυχολογική, πολιτισμική και ιστορική σταθερά, όμως αυτή η σταθερά είναι ασυνεχής, σχεδόν ασύλληπτη. Δεν υπάρχει αλληλουχία στην Αναρχία γιατί είναι ανάβλυσμα εξ ορισμού. Η Αναρχία (ή ο αναρχισμός) δεν αναγνωρίζεται ποτέ στην κατάσταση των πραγμάτων. Εξ αυτού άλλωστε του γεγονότος, είναι αδύνατον να σκεφθεί ή να γράψει κανείς μια ιστορία της Αναρχίας στο στυλ ενός μυθιστορήματος του Μπαλζάκ με μια αρχή, μια ομοιόμορφη εξέλιξη και ένα τέλος. Είναι γεμάτη με κενά και ιλίγγους. Είναι φτιαγμένη με ξεφτίδια. Η γέννησή της πάντα μας διαφεύγει. Δεν ξέρουμε καν αν απλώς αναδύεται με μια εκθαμβωτική μυθική ανάταση. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε τις σκόρπιες στιγμές της και να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τον πυρετό που τη διατρέχει». Αντρέ Νατάφ

Αυτό επιχειρεί το Αναρχικό Λεξικό. Να ταξιδέψει, ως έντυπη χρονομηχανή, τους αναγνώστες του σε ένα εν πολλοίς άγνωστο, αθέατο ή πολλαπλά παραμορφωμένο παράλληλο κοινωνικό σύμπαν, ένα σύμπαν πολυδιάστατο και πολύμορφο και ως εκ τούτου αρκούντως σαγηνευτικό και να τους προτείνει να ανασυνθέσουν με τον τρόπο τους την ούτως ή άλλως φαντασμαγορική ιστορία της αναρχίας ή, αν μη τι άλλο, να τη διαβάσουν σαν ένα τερπνό, σπονδυλωτό, περιπετειώδες, κοινωνικό μυθ-ιστόρημα.

 

2.Κορνήλιος Καστοριάδης-Ριζοσπαστική αυτονομία

ªøÛäéï 1

Συγγραφέας: Σερζ Λατούς

Μετάφραση: Θοδωρής Δρίτσας – Κώστας Σπαθαράκης

Η σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη υπό το πρίσμα της κριτικής στην τυφλή ανάπτυξη, την απεριόριστη επέκταση της παραγωγής και της κατανάλωσης. Ο Καστοριάδης έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στο ερώτημα με ποιο τρόπο μπορεί η κοινότητα να επανοικειοποιηθεί τους θεσμούς της, τη δημιουργική της δύναμη και την αυτονομία της. Η μελέτη του καστοριαδικού έργου είναι σήμερα απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ, για την ανάπτυξη μιας θεμελιώδους κριτικής στο καπιταλιστικό σύστημα. Οι κοινωνίες θεμελιώθηκαν πάνω σε αντιλήψεις που επέτρεπαν στα μέλη τους να νοηματοδοτήσουν ό,τι γινόταν μέσα και έξω από αυτές. Αυτοί οι «θεσμοί» –καρπός του συλλογικού φαντασιακού– ονομάζονταν πνεύματα, πρόγονοι, ήρωες, θεοί… Στις δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες, τη θέση τους πήρε η «οικονομία». Η ακλόνητη πίστη στην οικονομική μεγέθυνση, τη δύναμη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη είναι η έκφραση της φαντασίωσης για μια ορθολογική κυριαρχία επί του κόσμου, η οποία όμως απειλεί πια την ίδια την επιβίωσή του. Είναι ανάγκη να σπάσει αυτό το φαντασιακό, για να πετύχουμε την αυτονομία, ανακτώντας τη συνείδηση της επαναστατικής μας δύναμης για τη δημιουργία νέων θεσμών.  Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ατομικής αυτονομίας και της συμμετοχής όλων στις αποφάσεις που τους αφορούν. Αντίθετα με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η οποία αποξενώνει τους αντιπροσώπους από αυτούς που αντιπροσωπεύουν, η άμεση δημοκρατία, την οποία επαγγέλεται ο Καστοριάδης, είναι δυνατή με προυπόθεση τη δημοκρατική παιδεία των ελεύθερων πολιτών.

3. Πέντε οικουμενικοί Έλληνες στοχαστές: Αξελός, Καστοριάδης, Κονδύλης, Πουλαντζάς, Σβορώνος

5oikoumenikoiStoxastes

Συλλογικό έργο

Πρόλογος: Νικόλας Βουλέλης – Επίμετρο: Νίκος Κατσιαούνης

Οι στοχαστές που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο αντανακλούν μια παγκοσμιότητα της σκέψης. Υπήρξαν άνθρωποι που επηρέασαν με τον στοχασμό τους την οικουμενική κληρονομημένη σκέψη, ενώ το έργο τους αποτελεί μέχρι και σήμερα σπέρμα γονιμοποιό για όσους θέλουν να διαυγάσουν με έναν ουσιαστικό τρόπο τη σημερινή κατάσταση, αλλά και να οδηγηθούν σε μια πιο ριζοσπαστική θεώρηση των πραγμάτων. Ο μικρός αυτός τόμος περιέχει κείμενα Ελλήνων και ξένων διανοουμένων και μελετητών που δημοσιεύτηκαν στα αντίστοιχα αφιερώματα που έκανε η Εφημερίδα των Συντακτών. Τα κείμενα και οι εκτιμήσεις τους στα συγκεκριμένα αφιερώματα συμβάλουν σε μια πολύπλευρη προσέγγιση των προσωπικοτήτων και του έργου τους, και βοηθούν στην ανάδειξή τους μέσα από μια σύγχρονη, πολυεπίπεδη και κριτική σκοπιά.

Το βιβλίο περιέχει κείμενα των Κατερίνας Δασκαλάκη, Γιώργου Δουατζή, Αλεξάνδρας Δεληγιώργη, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή, Μάριου Μπέγζου, Ζαν-Μισέλ Παλμιέ, Servanne Jollivet, Ανδρέα Ανδριανόπουλου, Αλέκου Αλαβάνου, Θανάση Γιαλκέτση, Γιώργου Οικονόμου, Κωνσταντίνου Καβουλάκου, Θεοφάνη Τάση, Γιώργου Μερτίκα, Βασίλη Μπογιατζή, Μιχάλη Παπανικολάου, Κώστα Σταμάτη, Κώστα Μελά, Γιώργου Λ. Ευαγγελόπουλου, Αιμίλιου Καλιακάτσου, Κωνσταντίνου Τσουκαλά, Χάρη Γολέμη, Αριστείδη Μπαλτά, Michael Lowy, Χριστίνας Κουλούρη, Σπύρου Ασδραχά, Γιάννη Γιαννουλόπουλου, Νίκου Αλιβιζάτου, Γιώργου Μαργαρίτη και Τριαντάφυλλου Ε. Σκλαβενίτη.

Για την έκδοση αυτού του βιβλίου συνεργάστηκαν δύο αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα: Η Εφημερίδα των Συντακτών και οι Εκδόσεις των Συναδέλφων.

4. Το μέλλον είναι πίσω μας

ªøÛäéï 1

Μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Μήτσος Κασόλας

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων με περηφάνεια παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό το νέο μυθιστόρημα του Μήτσου Κασόλα: Το μέλλον είναι πίσω μας. Το νέο μυθιστόρημα του Μήτσου Κασόλα εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Λονδίνο και κλείνει στη Θεσσαλονίκη, που ο ήρωάς του γνωρίζει και ερωτεύεται τη Ρίτα, ηρωίδα ανάλογη κάπως με την Μαργαρίτα στον Φάουστ. Και όπως γράφει ο ίδιος ο Μ.Κ.: Αν το μυθιστόρημα μου σας θυμίσει κάπως τον Φάουστ, δεν πειράζει. Άλλος ο Φάουστ του Γκαίτε, άλλος ο δικός του Διάβολος, άλλη η δικιά του η Μαργαρίτα και άλλοι οι ήρωες στο δικό μου βιβλίο.

Όταν ο συγγραφέας Ντίνος Υφαντής, με το ψευδώνυμο Άγης Ιεροφάντης, έδωσε σ’ έναν εκδοτικό οίκο μια περίληψη του μυθιστορήματός του, δεν φαντάστηκε πως θα έμπαινε σε περιπέτειες με απρόσμενες καταστάσεις: πραγματικές, φα­νταστικές, διανοητικές, ερωτικές. Και ότι θα βρισκόταν μπροστά σε πιέσεις: όχι για να γράψει το βιβλίο του, αλλά για να μην το γράψει και στη θέση του να γράψει ένα άλλο, στον αντίποδα αυτού που πίστευε και σκόπευε… Στην αρχή η αγωνία του ήταν μήπως και δεν προλάβει να το γράψει από πρόβλημα που ενέσκηψε στην υγεία του, που δεν του άφηνε περιθώρια να ζήσει πέρα από κάποιους μήνες, συγχύζοντας αυτή το μυαλό του. Τόσο που να νομίζει ή να φαντάζεται πως βλέπει (όχι μόνο στον ύπνο του) τον Διάβολο! Αν ωστόσο μπορούσε να γράψει αυτό το «άλλο» βιβλίο (υπηρετώντας έναν επίγειο «Θεό»), θα γινόταν καλά και διάσημος σ’ όλο τον κόσμο. Τι ήταν όμως αυτό το «άλλο» βιβλίο; Ποιον θα ωφελούσε, ποιους θα ζημίωνε; Θα πουλήσει ο Ιεροφάντης την ψυχή του ή θα αρνηθεί να το γράψει και θα πεθάνει;

5. Χωρίς αποτύπωμα

XwrisApotypwma

Μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Λευτέρης Μαυρόπουλος

Η Αθήνα, η οποία δεν κατονομάζεται ρητά, προσφέρει τον καμβά πάνω στον οποίο εξυφαίνεται η σύγχρονη κοινωνική και πολιτική μας πραγματικότητα. Η διαφθορά του πολιτικού μας συστήματος και τα κοινωνικά μας προβλήματα αναδύονται με τρόπο δραματικό. Επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και κρατικοί λειτουργοί σ’ έναν αδυσώπητο αγώνα για εξουσία και χρήμα. Μετανάστες και πρόσφυγες που βιώνουν τον ρατσισμό και το μίσος εναντίον τους. Δύο οι αφηγηματικοί πόλοι• ένας επιχειρηματίας του χώρου της γαλακτοβιομηχανίας, ο Σωτήρης, κι ένας ιδιωτικός αστυνομικός που παραμένει ανώνυμος. Πρόκειται για δύο άντρες των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται. Για τον πρώτο είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, για τον δεύτερο αυτή που θα τον οδηγήσει σε μια συνολική επαναξιολόγηση της ζωής του.

Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, γραμμένο αριστοτεχνικά από τη δυνατή πένα του Λευτέρη Μαυρόπουλου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]