Μία σύντομη ματιά στο τελευταίο βαρόμετρο της Public Issue αρκεί για να επιβεβαιώσει αυτό που αισθάνονται πολλοί τον τελευταίο καιρό: είμαστε σε πλήρη σύγχυση – και αυτός είναι ο ευγενικός τρόπος να κρίνει κανείς τις αντικρουόμενες απόψεις και προσδοκίες των πολιτών.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (49%) παραμένει ο Φώτης Κουβέλης, ο εμπνευστής των “ισοδύναμων” που κανείς δεν θυμάται πια (γιατί ουδέποτε υπήρξαν ή έστω, αποδείχθηκαν ανεφάρμοστα), ο οποίος κατέληξε στο περίφημο “παρών”, την πιο αμφιλεγόμενη και πολυσυζητημένη στάση κόμματος στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα τελευταία μέτρα. Οι πολίτες δεν επικροτούν όμως μόνο τον αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς σαν προσωπικότητα: το κόμμα του συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (41%), παρότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παραμένει στο 4-5% όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου.

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η αντιφατική στάση του “μικρού” κυβερνητικού εταίρου αποδεικνύεται η πιο δημοφιλής; Ήδη πριν τις εκλογές, το κόμμα του κ. Κουβέλη είχε υιοθετήσει μία ρητορική τύπου “και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο”. Έλεγαν: μπορούμε να “απαγκιστρωθούμε” από το Μνημόνιο χωρίς καταγγελία, αντικαθιστώντας τις σκληρές περικοπές με ισοδύναμα μέτρα. Μπορούμε να συρρικνώσουμε τον δημόσιο τομέα χωρίς απολύσεις. Μπορούμε, εν ολίγοις, να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, να αποφύγουμε την χρεοκοπία, να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τη διεθνή βοήθεια, χωρίς “να ανοίξει μύτη”.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εφικτό, όπως αποδείχθηκε από την διαπραγμάτευση για το τρίτο “Μνημόνιο”. Η ΔΗΜ.ΑΡ. κατέληξε στο “παρών”, όχι λόγω των εργασιακών, αλλά σε μία προσπάθεια να συμβιβάσει την αριστερή και τη “δεξιά” της πτέρυγα – και μαζί, το αντίστοιχο εκλογικό της ακροατήριο που περιλαμβάνει από μετριοπαθείς “αντιμνημονιακούς” αριστερούς έως πρώην “εκσυγχρονιστές”. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο βουλευτές ψήφισαν “όχι” κόντρα στην κομματική γραμμή, ενώ άλλοι (βλέπε Ψαριανό) θα υπερψήφιζαν τα μέτρα σε περίπτωση που δεν σχηματιζόταν η αναγκαία πλειοψηφία.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της συγκυβέρνησης η ΔΗΜ.ΑΡ. αμφιταλαντεύεται και καταλήγει σε μία μη-στάση: παρ’ όλα αυτά οι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν το “αριστερό δεκανίκι του Μνημονίου” με συμπάθεια. Ίσως η εξήγηση είναι ότι συνεχίζουμε να μην μπορούμε (ή μάλλον, να μη θέλουμε) να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα. Δεν υπάρχει μέση οδός, αλλά δύο δρόμοι, εκ των οποίων ο ένας προϋποθέτει συμμόρφωση με την τρόικα και εφαρμογή των μέτρων, και ο άλλος ρήξη με τους δανειστές και κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, με όλες τις πιθανές συνέπειες.

Κι όμως, ενώ η πλειοψηφία δεν στηρίζει τα νέα μέτρα, φαίνεται να μην είναι έτοιμη για τη σκληρή γραμμή της “αντιμνημονιακής” αντιπολίτευσης: ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα (39%), χάνοντας μάλιστα μία μονάδα, ενώ μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα προτιμούσε μόλις το 24% των πολιτών- 8% λιγότεροι από όσους συνεχίζουν να πιστεύουν στην ήδη φθαρμένη “μνημονιακή” κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. (32%).

Να λοιπόν γιατί το κόμμα του συμπαθούς κύριου με το μουστάκι συνεχίζει να είναι τόσο δημοφιλές: στο δίλημμα “νέα μέτρα και βαθύτερη ύφεση ή κατάργηση των Μνημονίων και κίνδυνος χρεοκοπίας” η κοινωνία ψηφίζει “παρών” και περιμένει ακόμα τη μαγική λύση που θα κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Κι ας αποδείχτηκε περίτρανα ότι, ακόμη κι αν υπάρχει τέτοια λύση, σίγουρα δεν την εκφράζει η ΔΗΜ.ΑΡ..

ΥΓ. Ξέρω, ξέρω. Τα βαρόμετρα της Public Issue είναι κατευθυνόμενα από τα νεοφιλελεύθερα σκοτεινά κέντρα εξουσίας κλπ., κλπ., και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές

ΥΓ2. Το θετικό εύρημα της έρευνας: η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής και του Μιχαλολιάκου έπεσαν κατακόρυφα σε έναν μόλις μήνα (16% από 21% και 15% από 20% αντίστοιχα).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]