Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μείνει άφωνοι βλέποντας προσπάθειες και γκολ θηλυκών… Πελέ. Κι όμως, για αρκετούς το να ασχολούνται οι γυναίκες με το ποδόσφαιρο είτε ως παίκτριες, είτε ως προπονήτριες, είτε ως δημοσιογράφοι, είτε ως απλές φίλαθλοι, παραμένει ταμπού.

Και μπορεί όταν το ακούμε από έναν απλό άνδρα να μας ενοχλεί, αλλά όταν αυτή η διάκριση έρχεται από έναν άνθρωπο που ασχολείται με το ποδόσφαιρο κι έχει δει από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες των παικτριών, τότε προκαλεί τουλάχιστον θλίψη.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν σύμβουλος του Ζαν-Μισέλ Ολά στη Λιόν, Μπερνάρ Λακόμπ, ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στον σταθμό RMC από μία γυναίκα ακροάτρια για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Λακόμπ αρνήθηκε να απαντήσει, με την αιτιολογία να αφήνει άναυδους όλους όσοι τον άκουγαν: «Δεν μιλάω για ποδόσφαιρο με γυναίκες, έτσι βλέπω εγώ τα πράγματα. Πηγαίνετε στις κατσαρόλες σας».

Αυτό που κάνει την απαράδεκτη δήλωση ακόμα πιο σοκαριστική είναι το γεγονός ότι ο Λακόμπ ανήκει σε έναν σύλλογο που διαθέτει μία από τις πιο επιτυχημένες – αν όχι την πιο επιτυχημένη – γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου!

Η Λιόν είναι η κάτοχος του Champions League το οποίο έχει κατακτήσει τις δύο τελευταίες χρονιές κι ένας από τους συλλόγους που δίνει μεγάλη σημασία στο γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου.

Η ομάδα είναι η απόλυτη κυρίαρχος του εγχώριου πρωταθλήματος και οδεύει για άλλη μία χρονιά προς την κατάκτηση του εγχώριου τίτλου για 7η συνεχόμενη σεζόν, έχοντας κερδίσει όλα τα ματς της.

Όσον αφορά το φετινό Champions League, βρίσκεται με το… 1,5 πόδι στα ημιτελικά, έχοντας κερδίσει με 5-0 τη Μάλμε στον πρώτο αγώνα της φάσης των «8».

Κι όμως, φαίνεται ότι για τον Λακόμπ αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του προπονητή της ομάδας, που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του: «Είμαι πολύ εκνευρισμένος κι απογοητευμένος και για τις παίκτριές μου, γιατί δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να βγάλουμε προς τα έξω μία όμορφη εικόνα του συλλόγου και είναι πραγματικά κρίμα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις».

Μετά τον σάλο που προκάλεσε, ο Λακόμπ έσπευσε να απολογηθεί: «Λυπάμαι πολύ αν οι δηλώσεις μου στο RMC χθες πλήγωσαν τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις αθλήτριες και τις παίκτριες ποδοσφαίρου, αλλά η μοναδική μου πρόθεση ήταν να απαντήσω με ένα αστείο σε άλλη μία σκληρή κριτική στον Καρίμ Μπενζεμά, καθώς θεώρησα ότι τα σχόλια ήταν απαράδεκτα.

Καθημερινά δείχνω τον σεβασμό μου στη Σόνια (σ.σ. την αρχηγό της ομάδας) και τις συμπαίκτριές της, καθώς και το πόσο θαυμάζω το ταλέντο τους στο ποδόσφαιρο και τις υπέροχες επιδόσεις τους.

Κάποιες από αυτές έρχονται συχνά σε μένα και μιλάμε με μεγάλη ευχαρίστηση για ποδοσφαιρικές τακτικές και τους δίνω τις συμβουλές μου.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα είχα αντιδράσει το ίδιο έντονα αν αυτή η κριτική για τον Καρίμ Μπενζεμά προερχόταν από έναν άνδρα και θα χρησιμοποιούσα διαφορετικές λέξεις, μεν, αλλά με την ίδια χροιά. Δεν θέλω να επιτεθώ σε κανέναν, αλλά απλά να υπερασπιστώ έναν παίκτη στον οποίο δεν αρμόζει τέτοια αντιμετώπιση».

Το πόσους έπεισε είναι άλλο ζήτημα…

Aναδημοσίευση από το othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]