Σε τι βαθμό μπορεί μια μεταγραφή ποδοσφαιριστή να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε μια ολόκληρη χώρα; Σύμφωνα με τους ειδικούς και τους αριθμούς, σε πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθόλου…

Τον Οκτώβρη του 2012 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ιδιοκτήτης της Μίλαν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση και αποκλεισμό από κάθε ενασχόληση με την πολιτική για 3 χρόνια. Όλα αυτά, λόγω φοροδιαφυγής.

Η καταδίκη είχε γίνει από ένα δικαστήριο του Μιλάνου. Κάνοντας έφεση κατά της απόφασης, κέρδισε την αναστολή της ποινής, μέχρι να καταδικαστεί από ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας. Κοινώς, σαν να μην έγινε ποτέ τίποτα.

“Είναι μια αναξιόπιστη και ανυπόφορη καταδίκη που έχει καθαρά πολιτικούς σκοπούς. Όπως και όλες οι υποθέσεις που εφευρίσκονται για μένα, έτσι και αυτή, έχει μόνο πολιτικά κίνητρα” δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βγαίνοντας από τα δικαστήρια.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, έλεγε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική και ας έχει το δικαίωμα. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2012. Λίγο πριν το τέλος του χρόνου που μας πέρασε, έκανε συχνές επισκέψεις στο προπονητικό κέντρο της Μίλαν, τραβώντας πολλές φωτογραφίες με τους παίκτες.

Μία από αυτές τις μέρες, ανακοίνωσε ότι άλλαξε γνώμη και θα θέσει ακόμα μια φορά υποψηφιότητα για τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Όλα αυτά με φόντο το προπονητικό κέντρο των “ροσονέρι”, εντελώς τυχαία κατά τον ίδιο.

Λίγες μέρες πριν τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, προς το τέλος Ιανουαρίου, η Μίλαν ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάριο Μπαλοτέλι από την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Μπαλοτέλι είναι κατά γενική ομολογία ο καλύτερος Ιταλός επιθετικός στον κόσμο και ο ενθουσιασμός των οπαδών της Μίλαν δεν μπορούσε  να κρυφτεί.

Από τότε έγιναν πολλές συζητήσεις για το αν αυτή η κίνηση έγινε με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, ή αν αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στην “φαρέτρα” του ιδιοκτήτη της Μίλαν για την προεκλογική του καμπάνια.

balo

 Οι αντιδράσεις

“Ο Μπαλοτέλι στη Μίλαν; Είναι δική τους δουλειά. Σίγουρα είναι μια καλή κίνηση. Το βλέπω ως κάτι χρήσιμο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από πολλές απόψεις, αλλά θα δούμε αν θα επαληθευτώ”, τόνισε ο πρόεδρος της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι, αφήνοντας σπόντες για τα κριτήρια της συγκεκριμένης κίνησης.

“Ο καθένας οργανώνει την προεκλογική του καμπάνια όπως αυτός θεωρεί ότι είναι καλύτερο. Την ώρα που εγώ μιλούσα με πολίτες σε περιοχές της Ιταλίας που υποφέρουν, ο Μπερλουσκόνι διαπραγματευόταν την μεταγραφή του Μπαλοτέλι με την Μάντσεστερ Σίτι”, ήταν τα λόγια του μεγάλου αντιπάλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εκλογική αναμέτρηση, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Η γνώμη του Ρενάτο Μανχάιμερ, ενός γνωστού πολιτικού αναλυτή, ήταν η εξής: “Η Μίλαν είναι μία ομάδα με πάρα πολλούς οπαδούς σε ολόκληρη την Ιταλία. Αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα θα είναι ευτυχισμένοι με την απόκτηση του Μπαλοτέλι. Όσοι από αυτούς ήταν αναποφάσιστοι μέχρι χθες για το τι θα ψηφίσουν, ξαφνικά έχουν μία και μόνο επιλογή στο μυαλό τους”.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και η επίσημη τοποθέτηση του για το θέμα δεν εξέπληξε κανέναν: “Η απόκτηση του Μπαλοτέλι βασίστηκε αποκλειστικά σε ποδοσφαιρικά κριτήρια. Δεν έχει καμία σχέση με την προεκλογική μου εκστρατεία”.

Μία από τις εφημερίδες που είναι της ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, η Il Giornale, δεν δίστασε να στηρίξει τον “μπαμπά” Σίλβιο: “Η απόκτηση του Μπαλοτέλι από τη Μίλαν, θα ομορφύνει την τσαλακωμένη εικόνα του ιταλικού ποδοσφαίρου, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο αποχωρήσεις παικτών-αστέρων από τις ιταλικές ομάδες”.

Αυτά με ό, τι έχει να κάνει με τον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των άμεσα και των έμμεσα εμπλεκόμενων στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Εκτός από αυτόν όμως, υπάρχουν και οι ουδέτερες (και λιγότερο ουδέτερες) σκοπιές. Τι έχουν να πουν;

Σύμφωνα με την Corriere Della Sera, η απόκτηση του Σούπερ Μάριο, μπορεί να αποφέρει στον Μπερλουσκόνι περίπου 200.000 ψήφους, μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου και της βορείου Ιταλίας (Λομβαρδία), ενώ η La Stampa κάνει λόγο για 400.000 ψήφους σε ολόκληρη την Ιταλία! Αυτό μεταφράζεται σε παραπάνω από 2% άνοδο στα ποσοστά του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας. Αύξηση που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική ακόμα και για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά, τι ισχύει και τι όχι από όλα αυτά. Αν κρίνει όμως κανείς, από το γεγονός ότι χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων και χρήση δακρυγόνων, για να απομακρυνθούν εκστασιασμένοι οπαδοί της Μίλαν, έξω από εστιατόριο όπου δειπνούσαν ο Αντριάνο Γκαλιάνι με τον Μάριο Μπαλοτέλι, ο Μπερλουσκόνι έχει κερδίσει τον πόλεμο των εντυπώσεων, λίγες μέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα των εκλογών.

Εκτός από μέρα των εκλογών, είναι και η μέρα που θα γίνει το Derby Della Madonnina. Ή αλλιώς το αιώνιο ντέρμπι του Μιλάνου μεταξύ της Ιντερ και της Μίλαν. Ή αλλιώς, η μέρα που ο Μάριο Μπαλοτέλι θα μπει στο γήπεδο με τη φανέλα της Μίλαν, της ομάδας που υποστηρίζει από μικρό παιδί, έχοντας απέναντι του, την πρώην ομάδα του στην Ιταλία, της οποίας τη φανέλα είχε βγάλει και πετάξει επιδεικτικά στη μέση του γηπέδου μετά το τέλος ενός αγώνα, επειδή κατά τη διάρκεια του, οι οπαδοί της Ιντερ τον αποδοκίμαζαν. Είναι πολλές οι συμπτώσεις, για να θεωρήσει κανείς ότι η απόκτηση του Μπαλοτέλι έγινε με αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts