Μετά την Ελένη Τοπαλούδη, που αρνήθηκε να υποκύψει στις ορέξεις δύο ανδρών, η 29χρονη Αγγελική Πέτρου ή Αντζελίνα -όπως την φώναζαν οι Κερκυραίοι γείτονές της- αρνήθηκε να ακολουθήσει τις προσταγές του πατέρα της και το πλήρωσε και αυτή με τη ζωή της. Η 29χρονη Αντζελίνα με καταγωγή από το Μπεράτ της Αλβανίας είχε μεγαλώσει στο χωριό Αλεπού, χωρίς τη μητέρα της, μόνο με τον πατέρα της. Εργαζόταν από μικρή και ήθελε να σπουδάσει και αγαπούσε τα βιβλία. Ο ίδιος ο πατέρας της την σκότωσε χτυπώντας την με μια σιδερόβεργα γιατί δεν συμφωνούσε με το γεγονός ότι η 29χρονη κόρη του είχε σχέση με έναν νεαρό Αφγανό. Και η αγριότητα δεν σταματά εδώ, ο 52χρονος πατέρας της την έθαψε στον κήπο στο πίσω μέρος του σπιτιού που ζούσε, στην Αλεπού Κέρκυρας.

Εκεί την βρήκαν προχθές, Τετάρτη, οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν από τον μόνο άνθρωπο που πράγματι νοιαζόταν γι’ αυτή τη γυναίκα, τον σύντροφό της, ο οποίος και ανησύχησε όταν δεν επέστρεψε σπίτι της. Τα ίχνη της 29χρονης χάνονται την πρώτη ημέρα του χρόνου, όταν πιθανολογείται ότι επισκέφθηκε τον πατέρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η 29χρονη είχε φύγει από το σπίτι του πατέρα της τον τελευταίο καιρό και ζούσε σε άλλο σπίτι. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς δηλώθηκε η εξαφάνιση της κοπέλας στην αστυνομία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, και οι έρευνες άρχισαν από το επόμενο πρωί. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Κέρκυρας, μετά από 7 ώρες ανάκρισης ο 52χρονος πατέρας της ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του και υπέδειξε το σημείο όπου έθαψε την κόρη του στους αστυνομικούς.

Σε χθεσινές της δηλώσεις στο ΣΚΑΪ, η ιατροδικαστής Χρυσαυγή Κούση, αναφερόμενη στο έγκλημα, είπε ότι τα χτυπήματα ήταν πολλαπλά, η άτυχη κοπέλα πάλεψε για πολλή ώρα για τη ζωή της αλλά δεν μπόρεσε να παραμείνει στη ζωή. Επίσης, υπογράμμισε ότι τα χτυπήματα δείχνουν πάθος και μίσος.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε διευκρινιστεί εάν ο πατέρας είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές ή αν είχαν καταγγελθεί περιστατικά κακοποίησης της 29χρονης από τον πατέρα της. Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν οι πληροφορίες οι οποίες ανέφεραν ότι η κοπέλα είχε στο παρελθόν ζητήσει προστασία από τον εισαγγελέα γιατί φοβόταν τον πατέρα της. Όπως φαίνεται, ο πατέρας θεωρήθηκε από την αρχή βασικός ύποπτος.

Σύντροφος 28χρονης: “Την ήθελε μόνο γι’ αυτόν”

Ο σύντροφός της σε δηλώσεις του στο Star είπε ότι ο πατέρας της «την κακοποιούσε και την χτυπούσε, δεν την άφηνε να βγαίνει έξω, να έχει φίλες, την ήθελε μόνο γι’ αυτόν», ενώ διέψευσε τις φήμες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά το έγκλημα περί σεξουαλικής κακοποίησης της κοπέλας από τον πατέρα, σημειώνοντας: «Δεν μας είχε πει κάτι τέτοιο, όχι», και συμπληρώνοντας: «Αυτό θα το ερευνήσουν οι αρχές».

Ωστόσο, ήταν κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία ότι η κοπέλα αυτή ζούσε σε καθεστώς φόβου και βίας από τον πατέρα.

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Στην αγάπη δεν χωράνε διακρίσεις

Σε χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων έγραψε: «Σήμερα το πρωί διαβάσαμε ότι ένας πατέρας δολοφόνησε την κόρη του επειδή εκείνη διατηρούσε δεσμό με έναν Αφγανό, γεγονός το οποίο και δεν ενέκρινε. Πρόκειται για περιστατικό αποτρόπαιο. Ένας πατέρας αφαίρεσε τη ζωή της κόρης του. Στεκόμαστε στο γεγονός αυτό καθαυτό. Εάν ο σύντροφος της κοπέλας ήταν Αφγανός ή ημεδαπός, μικρή σημασία έχει. Ούτως ή άλλως στην αγάπη δεν χωράνε διακρίσεις».

Γυναικοκτονία, όχι έγκλημα τιμής ή παιδοκτονία

Η είδηση στην αυγή του 2019 μοιάζει να βγαίνει από τις δεκαετίες του ’50 ή του ’60, όταν τέτοια άγρια εγκλήματα τα βάφτιζαν «εγκλήματα τιμής».

«Το έγκλημα τιμής είναι η εκδοχή του 1960, που δεν λέγεται πια έγκλημα τιμής, λέγεται έγκλημα ‘αγάπης’, δηλαδή μιλάμε για το ίδιο πράγμα, μια τιμωρητική πράξη για μια γυναίκα που έχει υπερβεί το όριο -αυτό το όριο μπορεί να είναι για το πλαίσιο- που ζει πιο ανεξάρτητη, ή μπορεί να έχει κάποια σχέση, υπάρχει πάντα κάποιο όριο. Ο άνδρας έτσι δεν χαρακτηρίζεται εγκληματίας, αλλά είναι ένας κανονικός άνδρας που παίρνει στα χέρια του την τιμωρητική διαδικασία. Από τα περιστατικά που θυμάμαι, παράδειγμα η ζήλια είναι αυτό το πράγμα, η γυναίκα που δεν υπάκουσε στον ρόλο της. Άρα ένα έγκλημα τιμής με παλαιότερους όρους» μάς εξηγούσε σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας για τη γυναικοκτονία η Αθηνά Πεγκλίδου, διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και μέλος του Δικτύου COST, Femicide Across Europe. Το Δίκτυο COST, Femicide Across Europe αποτελείται από ερευνητές και ακαδημαϊκούς από όλη την Ευρώπη και στόχος του είναι να θέσει τα θεμέλια της συγκρότησης ενός Πανευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη γυναικοκτονία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε της 29χρονης Αντζελίνας, στην οποία δράστης είναι ο πατέρας βάσει της ελληνικής νομοθεσίας δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για παιδοκτονία, καθώς για τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα η παιδοκτονία αφορά μόνο τη μητέρα που σκοτώνει παιδί της και όχι τον πατέρα.

Η αστυνομία βλέπει μόνο ανθρωποκτονίες

Όμως τι γνωρίζει η Ελληνική Αστυνομία για τη γυναικοκτονία; Μόνο πόσες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο. Σε πρόσφατες έρευνες που είχαμε κάνει είχαμε διαπιστώσει ότι στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τις ανθρωποκτονίες καταγράφεται το φύλο του θύματος, ωστόσο δεν καταγράφονται ποιοτικά στοιχεία, όπως αν ο δράστης είναι σύζυγος ή φίλος του θύματος, κατά συνέπεια δεν μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια πόσες γυναικοκτονίες έχουμε. Ανάλογα όμως προβλήματα καταγραφής έχουμε σχεδόν σε όλες τις αστυνομίες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., την τελευταία δεκαετία (2007-2016) οι ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες κυμαίνονται μεταξύ 25% – 35% του συνόλου των ανθρωποκτονιών που καταγράφονται ανά έτος, με εξαίρεση το 2011, που το ποσοστό των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες είναι περίπου το 16,85% των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν εκείνο τον χρόνο. Άγνωστο παραμένει πόσες από αυτές τις σκότωσε ο σύζυγος, ένας φίλος ή ένας πατέρας γιατί θεώρησε ότι είχε δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω σε μια γυναίκα, είτε είναι η σύζυγός του, είτε η φίλη του, είτε η κόρη του.

Την Αντζελίνα πάντως θα την κλάψει μόνο ο «ξένος».

Πηγή: avgi.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]