Πέμπτη σήμερα, η αρχή της εβδομάδας κινηματογραφικά και τρεις αξιόλογες ταινίες θα μας κρατήσουν συντροφιά. Το διάσημο κόμικ «Αστερίξ και Οβελίξ» των Γκοσινί-Ουντερζό επιστρέφει στις μεγάλες οθόνες για νέες περιπέτειες και άφθονο γέλιο μαζί με τη βραβευμένη και απόμακρη «Barbara» του Κρίστιαν Πέτζολντ, ενώ ο «Εξαιρετικός Κύριος Lazhar» από τον Καναδά είναι ο δάσκαλος που όλοι σαν παιδιά θα ευχόμασταν να είχαμε.

Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar
Monsieur Lazhar Καναδάς 2011. Σκηνοθεσία – σενάριο: Φιλίπ Φαλαρντό, Ηθοποιοί: Μοχάμεντ Φελάγκ, Σοφί Νελίς, Εμιλέν Νερόν. 93΄

Ο Μπασίρ Λαζάρ είναι ένας αλγερινός πρόσφυγας που έχει καταφύγει στον Καναδά και ζητά πολιτικό άσυλο. Έπειτα από το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας μιας δασκάλας μέσα στην τάξη, ο Λαζάρ προσλαμβάνεται στο δημοτικό σχολείο ως αντικαταστάτης της. Ο «Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» α λα καναδικά θα μπορούσε να πει κανείς. Το υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ φιλμ του Φιλίπ Φαλαρντό δίνει συγκίνηση χωρίς μελοδραματισμούς ενώ κινείται ήπια δίχως δασκαλίστικο ύφος και ηθικολογίες. Η ερμηνεία του αλγερινού Μοχάμεντ Φελάγκ θα μείνει σίγουρα αξέχαστη. (GAZARTE, ΑΑΒΟΡΑ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ, ΑΙΓΛΗ 3D DIGITAL, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 3D DIGITAL)

 

Barbara
Γερμανία 2012. Σκηνοθεσία – σενάριο: Κρίστιαν Πέτζολντ, Ηθοποιοί: Νίνα Χος, Ρόλαντ Ζέρφελντ, Μαρκ Βάσκε, Ράινερ Μποκ, Κριστίνα Χέκε. 105΄

Η Barbara, γιατρός που έχει κάνει αίτηση για βίζα για να φύγει από την Ανατολική Γερμανία, στέλνεται, το καλοκαίρι του 1980, με δυσμενή μετάθεση σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο στη μέση του πουθενά. Είναι πάντα ψυχρή και προσηλωμένη στο σκοπό της, να δραπετεύσει στη Δύση. Όσο περνά ο καιρός όμως η αγάπη της για τους ασθενείς της και το ενδιαφέρον ενός συναδέλφου της τη βάζουν σε δίλημμα. Υποβλητική σκηνοθεσία για ένα βραδυφλεγές πολιτικό δράμα που βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. (ΙΝΤΕΑΛ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ)

 

Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία
Asterix & Obelix: Au Service de sa Majeste Γαλλία 2012. Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ, Ηθοποιοί: Εντουάρ Μπαέρ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Κατρίν Ντενέβ, Γκιγιόμ Γκαλιέν, Φαμπρίς Λουκινί. 109΄

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ σε νέες περιπέτειες. Το γνωστό γαλατικό ντουέτο ταξιδεύει στη Βρετανία παρέα με ένα βαρέλι μαγικού φίλτρου, για να συντρέξει ένα εγγλέζικο χωριό που τα έχει βρει σκούρα με τους Ρωμαίους. Σύντροφός τους σε αυτό το ταξίδι θα είναι και ο Γιακλωτσίξ, ανιψιός του Αρχηγού, που οι δύο Γαλάτες έχουν επιφορτιστεί με τη δύσκολη δουλειά να τον κάνουν άντρα. Τέταρτη ταινία για τους δύο ατρόμητους ήρωες με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ να μένει πιστός στο ρόλο του Οβελίξ και τον Εντουάρ Μπαέρ (ο πολυμήχανος Ότις της «Κλεοπάτρας») να αναλαμβάνει το ρόλο του Αστερίξ. Πιο καλοκουρδισμένη και με περισσότερο νεύρο από τους «Ολυμπιακούς Αγώνες» η ταινία παραμένει πιστή στο ύφος, το χιούμορ και το πνεύμα των προηγούμενων φιλμ της σειράς. (διάφορες αίθουσες)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Related Posts