Η απόπειρα τούρκου καμικάζι να εισέλθει στο πρωθυπουργικό κτίριο και να πυροδοτήσει -ψεύτικο όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, δεν ήταν η μοναδική στην ιστορία, απέναντι σε πολιτικό πρόσωπο. Έστω κι αν αυτή δεν ήταν πραγματική.  Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα είτε λόγω της ασκούμενης πολιτικής, είτε λόγω της ιδεολογίας τους, είτε ακόμα λόγω της στάσης ζωής τους, έχουν υπάρξει θύματα αποπειρών δολοφονίας.

Και μπορεί οι προσπάθειες τις περισσότερες φορές να μην ολοκληρώνονται επιτυχημένα -με βάση τον αρχικό στόχο του θύτη- ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εκτελεστές με επαγγελματική ακρίβεια και ψυχραιμία έχουν φτάσει τελικά στη δολοφονία του στόχου τους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, το 3pointmagazine παρουσιάζει ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιθέσεων σε δημόσια πρόσωπα, τόσο αυτές που πέτυχαν τον σκοπό τους, όσο και τις “αποτυχημένες”.

Φιντέλ Κάστρο

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 639 φορές έχει βρεθεί στον στόχο ο κουβανός ηγέτης από το 1959, οπότε ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, γεγονός που τον καθιστά τον απόλυτο ρέκορμαν, με ξεχωριστή μνεία στο βιβλίο Γκίνες. Από την πρώτη στιγμή που ο Κάστρο ανέλαβε την ηγεσία της Κούβας, αποτέλεσε “κόκκινο πανί” για τις ΗΠΑ, οι οποίες μέσω της CIA προσπαθούσαν να τον εξοντώσουν για μισό περίπου αιώνα.

fidel kastro

Το πούρο που θα εκρήγνυτο, μια δηλητηριασμένη με τοξικό μύκητα στολή καταδύσεων, ελεύθεροι σκοπευτές, εκρηκτικά στα παπούτσια του, αλλά και κάτω από το βήμα όπου θα μιλούσε, μεγάλη δόση LSD, ακόμη και μία -στρατολογημένη από τη CIA- ερωμένη, για να τον δηλητηριάσει με χάπια. Εκείνη τα έκρυψε σε ένα βαζάκι με κρέμα και διαλύθηκαν. Όλες οι προσπάθειες στέφθηκαν με την απόλυτη αποτυχία, αποδεικνύοντας ότι ο κουβανός ηγέτης -που πια έχει φτάσει 87 χρονών- είναι “πολύ σκληρός για να πεθάνει”.

Γιασέρ Αραφάτ

Μπορεί το 1985 ο ηγέτης της παλαιστινιακής αρχής να γλίτωσε τη δολοφονική απόπειρα εις βάρος του, κατά τη διάρκεια βόλτας του (επίθεση των ισραηλινών από την οποία έχασαν τη ζωή τους 73 παλαιστίνιοι), ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση εξετάσεων ελβετικού εργαστηρίου, ο Γιασέρ Αραφάτ δεν πέθανε από φυσιολογικά αίτια, αλλά από δηλητηρίαση.

 arafat

Οι φωνές των παλαιστίνιων ότι ο Αραφάτ έπεσε θύμα του Αριέλ Σαρόν (ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια τη θέση του να εξουδετερώσει τον Αραφάτ), των γιατρών αλλά και επιστημόνων, βρήκαν… τοίχο σε ΗΠΑ και Ισραήλ, όμως μετά και την εντολή της χήρας του, Σούχα, διενεργήθηκε νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία, η σορός του περιείχε 18 φορές περισσότερο από το επιτρεπτό όριο, σε ποσοστό πολωνίου.

Τζον και Ρόμπερτ Κένεντι

Τρία μόλις χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρεία των ΗΠΑ, στις  22 Νοεμβρίου του 1963 ο Τζον Κένεντι στη διάσημη πια περιοδεία του στο Ντάλας, πέφτει νεκρός από τα πυρά του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Οι απόψεις βέβαια διίστανται ως προς το αν ήταν μόνος του ο Όσβαλντ, αν υπήρχε και δεύτερος σκοπευτής ή αν ακολουθούσε εντολές άλλων. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ως προς το πρώτο σκέλος, τα πράγματα είναι λίγο – πολύ ξεκάθαρα, καθώς ο Κένεντι δέχτηκε πυρά από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Όπως και να χει η δολοφονία του JFK πυροδότησε τη μεγαλύτερη ίσως έκτασης θεωρία συνομωσίας στην ιστορία. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι κατά τη διακομιδή του στις φυλακές του Ντάλας, ο δολοφόνος του Αμερικανού προέδρου εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τον Τζακ Ρούμπι, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η συνωμοσία.

 jfk

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του αδερφού του, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι πυροβολείται και τραυματίζεται σοβαρά, λίγο πριν από τη νικητήρια ομιλία του (για την προεδρεία των ΗΠΑ) σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες. Ο παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν τον πυροβόλησε από πολύ κοντινή απόσταση, με τον θάνατο να έρχεται την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο. Αιτία της επίθεσης θεωρείται η έμπρακτη υποστήριξη του Ρόμπερτ Κένεντι απέναντι στο Ισραήλ. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, οι θεωρίες συνομωσίας δε λείπουν.

Μπεναζίρ Μπούτο

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός Ισλαμικής χώρας στην ιστορία, έμελλε να έχει άδοξο τέλος. Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον της προέδρου του Πακιστάν ήρθε το 1995 και η δεύτερη μία χρονιά αργότερα. Αμφότερες είχαν σαν στόχο την ανατροπή της. Μετά από εννιά χρόνια εξορίας στην Αγγλία, επιστρέφει στο Πακιστάν για να διεκδικήσει και τρίτη φορά την προεδρία.

 benazir Bhutto

Στις 27 Δεκεμβρίου 2007, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας (για την αναμέτρηση του Ιανουαρίου 2008) σε επαρχία του Πακιστάν, η Μπούτο πέφτει νεκρή: ο δολοφόνος την πυροβολεί και κατόπιν πυροδοτεί τα εκρηκτικά που φέρει πάνω του. Η επίθεση αυτοκτονίας αφήνει 28 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες. Ο καμικάζι αυτοκτονίας χτυπά μάλιστα λίγα μόλις λεπτά αφότου η Μπούτο μίλησε σε ένα ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων σε μια πόλη λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Το σύμβολο του αγώνα των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ έζησε μόλις 39 χρόνια, αφού στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τεννεσσί, σε διάρκεια περιοδείας του, δολοφονήθηκε από έναν “λευκό αδερφό”. Ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ όπου διέμενε, ο Τζέιμς Ερλ Ρέυ -όπως ομολόγησε αργότερα- τον πυροβόλησε από το απέναντι ερειπωμένο κτίριο, αφήνοντας εμβρόντητους τους συνεργάτες του που εκείνη την ώρα βρίσκονταν μέσα στο δωμάτιο.

 Martin_Luther_King2

Η ομολογία ήρθε σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 10 Μαρτίου του 1969 και έτσι ο Τζέιμς Ερλ Ρέυ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 99 ετών.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]