Μπορεί να έχουν περάσει 73 χρόνια από την ημέρα που οι σοβιετικοί απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αυτό του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, οι υμνητές του Χίτλερ όμως συνεχίζουν να προκαλούν.

73 χρόνια από την ημέρα που ήλθε στο φως το μέγεθος της θηριωδίας των ναζί, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία, το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ο εφιάλτης αυτός μπορεί να μοιάζει μακρινός, αλλά οι υμνητές των ναζί και του μεγαλύτερου εγκλήματος του 20ου αιώνα συνεχίζουν να προκαλούν ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Βίντεο-Ρεπορτάζ του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TVN24, που ήρθε στη δημοσιότητα μόλις μία εβδομάδα πριν την ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγράφει τελετή νεοναζί μπροστά σε βωμό του Χίτλερ σε δάσος της Σιλεσίας, σε μια περιοχή μόλις 53 χιλιόμετρα μακριά από το Άουσβιτς, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί.


Άνδρες με ναζιστικές στολές, που κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό, έχουν κρεμασμένη από ένα δένδρο μία μεγάλη σβάστικα από ξύλο που καίγεται υπό τους ήχους ναζιστικών εμβατηρίων, ενώ μπροστά σε ένα είδος μικρού βωμού με το πορτρέτο του Χίτλερ οι συμμετέχοντες κόβουν μια τούρτα στη μνήμη του.

Το περιστατικό κατέγραψαν με κρυφή κάμερα δημοσιογράφοι ιδιωτικού καναλιού τον περασμένο Μάιο όταν μέλη του κινήματος «Υπερηφάνεια και Μοντερνισμός» γιόρταζαν την εκατοστή εικοστή όγδοη επέτειο της γέννησης του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι έσπευσε να πει ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορά και σύμβολα, διαμηνύοντας ότι θέλει να δει τη συγκεκριμένη οργάνωση εκτός νόμου. Βέβαια ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός αναφέρεται και στη μη ανοχή σε κάθε είδους κομμουνιστικά σύμβολα, καθώς τον Μάιο του 2016, με νόμο που ψήφισε το κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» απαγορεύεται κάθε αναφορά σε δρόμους, δημόσια κτίρια και χώρους, που διαδίδει «τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς»- βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι νεοναζί και κομμουνιστές.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά το μεταναστευτικό και μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα, η ίδια κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της σκληρής αντιμεταναστευτικής γραμμής, στο πλευρό της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν ενάντια στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων εντός των κόλπων της ΕΕ.

Η συντηρητική κυβέρνηση δεν είχε δείξει τον ίδιο αποτροπιασμό τον περασμένο Νοέμβριο όταν χιλιάδες ακροδεξιοί και νεοναζί είχαν διαδηλώσει στην πορεία για την ανεξαρτησία της χώρας, φωνάζοντας συνθήματα μίσους και μισαλλοδοξίας κατά των προσφύγων και υπέρ μιας «λευκής Πολωνίας». Τότε μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών είχε κάνει λόγο για μια μεγάλη πατριωτική γιορτή, αγνοώντας τους ακροδεξιούς και νεοναζί που είχαν συμμετάσχει σε αυτή τη «γιορτή», κατά την οποία είχαν διοργανωθεί και αντιφασιστικές συγκεντρώσεις.

Όπως σημείωσε και ο ηγέτης του κόμματος της αριστεράς Razem Αντριαν Ζάντμπεργκ «στους εθνικιστικούς κύκλους της Πολωνίας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λατρεύουν τον Αδόλφο Χίτλερ», καταδεικνύοντας την άμεση σύνδεση των εθνικιστών με τη ναζιστική ιδεολογία σε μια χώρα όπως η Πολωνία όπου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών θανατώθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]