Τι κοινό έχουν φέτος οι Σαχτάρ Ντονέτσκ, Νάπολι και Μπορούσια Ντόρτμουντ; Πούλησαν τον καλύτερο ή κάποιον από τους καλύτερους παίκτες τους. Κάποιοι θα περίμεναν να τα βάψουν μαύρα και να κλαίνε τη μοίρα τους, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Θα μπει και η Τότεναμ σε αυτό το κλαμπ πουλώντας τον Γκάρεθ Μπέιλ;

Η Σαχτάρ πούλησε τον Φερναντίνιο (Μάντσεστερ Σίτι) και τον Μικιταριάν (Ντόρτμουντ) έναντι 40 και 27 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η Νάπολι έδωσε τον Έντισον Καβάνι στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 64 εκατομμυρίων ευρώ και η Μπορούσια Ντόρτμουντ αποχαιρέτησε τον Μάριο Γκέτσε εισπράττοντας 37 εκατομμύρια από την Μπάγερν Μονάχου.

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι όλες τους αποδυναμώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Είναι απόλυτα λογική ως πρώτη σκέψη. Ο Φερναντίνιο είναι εδώ και πολλά χρόνια ο “κυματοθραύστης” των πρωταθλητών Ουκρανίας, “αναχαιτίζοντας” τις επιθέσεις των αντιπάλων στο χώρο του κέντρου και ο Μικιταριάν “το μυαλό” της. Για τον Έντισον Καβάνι τα λόγια είναι περιττά. Μιλάνε οι αριθμοί για αυτόν. Σε 138 συμμετοχές με τη φανέλα της Νάπολι πρόλαβε να πετύχει 103 γκολ και να μοιράσει 26 ασίστ. Όσο για τον “θαυματουργό” πιτσιρικά της Μπoρούσια, τον Μάριο Γκέτσε, από τη μέρα που ανακοινώθηκε επίσημα η απόκτησή του από την μισητή Μπάγερν Μονάχου, η πόλη του Ντόρτμουντ είχε βυθιστεί στο πένθος.

Μέχρι εδώ καλά. Όταν όμως δει κανείς τις κινήσεις των συγκεκριμένων ομάδων στο μεταγραφικό παζάρι μετά την πώληση των μεγάλων τους σταρ, μόνο μελαγχολία δεν μπορεί να αισθάνεται.

 

Σαχτάρ Ντονέτσκ

Αν δεν την νικάει στο νήμα η Πόρτο, η Σαχτάρ είναι η ομάδα που ξέρει καλύτερα από όλους στην Ευρώπη την αγορά της Βραζιλίας. Την έχει προτιμήσει αμέτρητες φορές με την συντριπτική πλριοψηφία των επιλογών της να της βγαίνουν  “λίρα εκατό”.

Όταν μια συνταγή είναι πετυχημένη και μάλιστα για πολλά χρόνια συνεχόμενα, γιατί να την αλλάξεις; Οι Ουκρανοί ψώνισαν για ακόμα μια φορά από το “πάνω ράφι” της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής αγοράς, επενδύοντας σε νεαρούς παίκτες με σκοπό να αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια τους νέους Φερναντίνιο και Μικιταριάν.

bale12

Συγκεκριμένα, αποκτήθηκε ο Φρεντ (15 εκατομμύρια ευρώ), από την Ιντερνασιονάλ για αντι-Μικιταριάν και ο Φερνάντο από την Γκρέμιο (11 εκατομμύρια ευρώ). Έχοντας καλύψει θεωρητικά τα δύο βασικά τους κενά και με 40 εκατομμύρια να “περισσεύουν” από τις εισπράξεις των δύο που έφυγαν, πήραν και τους Φακούντο Φερέιρα και Ουέλινγκτον Νεμ για να γεμίσει ακόμα περισσότερο από τη μέση και μπροστά το ρόστερ.

 

Μπορούσια Ντόρτμουντ

Είναι δεδομένο ότι ο Γκέτσε είναι τεράστια απώλεια για την Ντόρτμουντ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μάρκο Ρόις, για το ποιόν θα επέλεγε να φέρει στην Ντόρτμουντ αν είχε μια “ευχή”, σε σχετική ερώτηση: “Θα έφερνα πίσω τον Μάριο Γκέτσε”. Για να το λέει χωρίς δεύτερη σκέψη ένας τόσο ποιοτικός ποδοσφαιριστής που τον είχε συμπαίκτη τόσα χρόνια, κάτι λέει.

Η ιστορία όμως δεν γράφεται με τα αν. Ο Γκέτσε είναι παρελθόν. Ποιά ήταν η απάντηση της ομάδας της Βεστφαλίας; Πιέρ Αουμπαμεγιάνγκ, Χένρικ Μικιταριάν και Σωκράτης Παπασταθόπουλος ήρθαν με μόλις 10 (περίπου) εκατομμύρια περισσότερα από τα 37 που μπήκαν στα ταμεία της από την πώληση του “σούπερ Μάριο”.

Αυτή ήταν η απάντηση στα εξωαγωνιστικά. Η πιο ηχηρή και ισχυρή απάντηση όμως, ήρθε εκεί που μετράει και “πονάει” περισσότερο. Μέσα στο γήπεδο. Στον τελικό του Σούπερ Καπ Γερμανίας, η Μπορούσια εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έδρα της και διέσυρε την Μπάγερν Μονάχου του τρεμπλ στο επίσημο ντεμπούτο το Πέπε Γκουαρντιόλα με 4-2! Όλα αυτά με τον Μικιταριάν να μην αγωνίζεται λόγω τραυματισμού και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να μπαίνει λίγα λεπτά πριν από το τέλος του ματς. Το αν θα καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει το πρωτάθλημα είναι μια άλλη ιστορία, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς τον Γκέτσε θα παλέψει περισσότερο από πέρυσι που ο τίτλος είχε κριθεί από πάρα πολύ νωρίς.

 

Νάπολι

Ο Έντισον Καβάνι μετά από κάποια χρόνια στη Νάπολι έδειχνε ότι ήθελε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Μετά από ένα σίριαλ μηνών με ¨πολεμικές” δηλώσεις του προέδρου της ομάδα των “παρτενοπέι” εναντίον του και τον Ουρουγουανό να απαντάει, ο Καβάνι πήγε στο Παρίσι. Πένθος στην Νότια Ιταλία. Πένθος το οποίο όμως δεν κράτησε παρά μόνο λίγες μέρες.

Ντρις Μέρτενς (Αϊντχόφεν), Ράφαελ (Σάντος), Χοσέ Μαρία Καγιεχόν (Ρεάλ Μαδρίτης), Ραούλ Αλμπιόλ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Πέπε Ρέινα (Λίβερπουλ) ήρθαν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν (Ρεάλ Μαδρίτης) είναι το… κερασάκι στην τούρτα στις μεταγραφές. Με τον πρόεδρο της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λορέντις, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις. Κάπως έτσι ανατράπηκε το πένθιμο σκηνικό στη Νάπολη και ξαφνικά γίνεται λόγος ακόμα και για πρωτάθλημα, άσχετα από το γεγονός ότι η πρωταθλήτρια Γιουβέντους ενισχύθηκε επίσης σημαντικά. Όλα αυτά με μόλις 15 εκατομμύρια περισσότερα από τα 64 που πήραν οι “γαλάζιοι” από την πώληση του Καβάνι.

 

bale13

Έχοντας λάβει υπόψιν τα παραπάνω παραδείγματα, αδυνατώ να πιστέψω το σκεπτικό της Τότεναμ να αρνηθεί πρόταση 115 εκατομμυρίων ευρώ της Ρεάλ Μαδρίτης για τον Γκάρεθ Μπέιλ. Μπορεί να χάσει τον καλύτερο της παίκτη, αλλά με αυτά τα λεφτά, αν τα διαχειριστεί σωστά, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Το έχει δείξει η ιστορία εδώ και πολλά χρόνια, το δείχνει και φέτος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]