Σάμι Κεντίρα, Ματ Χούμελς, Μάρσελ Σμέλτσερ, Βίκτορ Βαλντέζ, Ντάνιελ Άλβες, Κρίστιαν Έρικσεν και Ντάνιελ Στάριτζ επέστρεψαν «λαβωμένοι» από το «μέτωπο» των πρόσφατων φιλικών αγώνων των εθνικών ομάδων, προκαλώντας την οργή των προπονητών και των προέδρων των συλλόγων.

Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που ένας παίκτης επιστρέφει στον σύλλογο στον οποίο ανήκει «σακατεμένος», μετά από παιχνίδι με την εθνική ομάδα της χώρας του. Το αξιοσημείωτο όμως αυτής της εβδομάδας είναι και ο αριθμός των «θυμάτων» αλλά και η σοβαρότητα των τραυματισμών.

Ένας μυϊκός τραυματισμός μπορεί να στερήσει έναν παίκτη από τον σύλλογό του για λίγα ματς. Μία ρήξη χιαστών όμως μπορεί να αλλάξει το σύστημα μίας ομάδας, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Γενάρη, μπορεί ακόμα και να κρίνει τον τίτλο σε κάποιο πρωτάθλημα, αν πρόκειται για κάποιον από τους Μέσι, Ρονάλντο, Ιμπραϊμοβιτς.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα, πως διαμορφώνεται το απουσιολόγιο των συλλόγων ανά την Ευρώπη μετά τα φιλικά ματς των εθνικών ομάδων και τα δικαιολογημένα (;) παράπονα των προπονητών.

 

Σάμι Κεντίρα

Πιθανότατα κανείς δεν θα τον κατονομάσει όταν τον ρωτήσεις για το ποιος είναι ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής, αλλά για να τον έχουν βασικό και αναντικατάστατο ο Ζοζέ Μουρίνιο και ο Κάρλο Αντσελότι κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Ο Σάμι Κεντίρα υπέστη ρήξη χιαστών στο γόνατο στο φιλικό με την Ιταλία και θα απουσιάσει για τουλάχιστον έξι μήνες από τους αγωνιστικούς χώρους και κατά πάσα πιθανότητα χάνει το Μουντιάλ της Βραζιλίας!

«Ο τραυματισμός του Κεντίρα ήταν ένα σοκ για μας. Δυστυχώς ο χειρότερος φόβος μας επιβεβαιώθηκε. Σίγουρα θα μας λείψει πολύ αλλά είμαι σίγουρος πως θα επιστρέψει πιο δυνατός», τόνισε ο συμπαίκτης του, Τσάμπι Αλόνσο.

kedira

 

Ματ Χούμελς, Μάρσελ Σμέλτσερ

Σαν να μην έφτανε στον προπονητή της Μπορούσια Ντόρτμουν, Γιούργκεν Κλοπ, ο τραυματισμός του Νέναντ Σούμποτιτς μέχρι το τέλος της σεζόν, ήρθαν και αυτοί των Ματ Χούμελς και Μάρσελ Σμέλτσερ να προστεθούν στη λίστα των ήδη πολλών απόντων για το ντέρμπι με την Μπάγερν Μονάχου.

Ο Χούμελς θα μείνει εκτός μέχρι το νέο έτος με κάταγμα στο μετατάρσιο, ενώ ο Σμέλτσερ δεν θα πατήσει χόρτο για τις επόμενες τρεις εβδομάδες λόγω θλάσης στη γάμπα.

 

Βίκτορ Βαλντέζ, Ντάνιελ Άλβες

«Εκτός από τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο (Μέσι) θα αναγκαστούμε να παίξουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς και χωρίς τον καλύτερο τερματοφύλακα στον κόσμο», τόνισε ο τεχνικός της Μπάρτσα, Τάτα Μαρτίνο. Ο Ισπανός τερματοφύλακας τραυματίστηκε σε φιλικό της Ισπανίας, το οποίο έγινε στην Αφρική.

Σχετικά με τα φιλικά της Ισπανίας στην Αφρική, ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, τόνισε: «Η απόφαση της Ισπανικής Ομοσπονδίας δεν ήταν σωστή γιατί οι παίκτες πέρασαν τρεις μέρες μέσα σε αεροπλάνα. Ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό. Πιστεύω πως σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, οι παίκτες θα πρέπει να προστατεύονται από τα άσκοπα πολύωρα ταξίδια».

Όσο για τον Μαρτίνο, δεν θα μπορεί να υπολογίζει για τις επόμενες δέκα μέρες και τον Ντάνιελ Άλβες, ο οποίος υπέστη τράβηγμα στον δικέφαλο του δεξιού ποδιού.

 

Ντάνιελ Στάριτζ

«Δεν μου έκανε εντύπωση που έπαιξε και τα 90 λεπτά αν και είχε πρόβλημα. Δεν είναι καλό όμως όταν δεν έχεις προπονηθεί για μέρες. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει συμβεί. Ελπίζω όμως να καταφέρει να αγωνιστεί στο ματς με την Έβερτον. Αυτό είναι που έχει σημασία πια», ήταν τα λόγια του τεχνικού της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς σχετικά με τον ανέτοιμο Ντάνιελ Στάριτζ που χρησιμοποιήθηκε και στα 90 λεπτά του φιλικού με τη Γερμανία.

 

Κρίστιαν Έρικσεν

Ο Δανός μεσοεπιθετικός της Τότεναμ τραυματίστηκε στον αστράγαλο στο φιλικό με τη Νορβηγία και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμα και για ζημιά στους συνδέσμους που θα σήμαινε μακροχρόνια απουσία. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Έρικσεν θα απουσιάσει από το πολύ κρίσιμο εκτός έδρας ματς της Τότεναμ με την Μάντσεστερ Σίτι.

Προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις οι απουσίες δεν θα έχουν και τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις ομάδες τους. Αυτές του Κεντίρα του Χούμελς και του Βαλντέζ όμως δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και για το διάστημα που θα μείνουν εκτός και για το πόσο θα επηρεάσει η απουσία τους την απόδοση των ομάδων τους.

Συγκεκριμένα για τον δεύτερο, το timing είναι τόσο κακό γιατί θα απουσιάσει την ώρα που ακολουθεί ο «τελικός» με την Μπάγερν Μονάχου για το πρωτάθλημα. Η απουσία του είναι ακόμα μεγαλύτερη από ότι μπορεί να φαντάζει, αν προστεθεί στην ήδη μεγάλη απώλεια του Νέναντ Σούμποτιτς και του Μάρσελ Σμέλτσερ. Ουσιαστικά η Μπορούσια εκτός από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο δεν έχει άλλον αμυντικό που να μπορεί να σταθεί τουλάχιστον αξιοπρεπώς σε ένα τέτοιο ματς. Με δεδομένα ότι στα μεταξύ τους ματς θα κριθεί και το πρωτάθλημα, είναι λυπηρό να λείπουν τόσοι παίκτες από τη μία ομάδα λόγω φιλικών αγώνων.

Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα, οι ομοσπονδιακοί προπονητές σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες να προστατέψουν τους ποδοσφαιριστές; Πώς; Αρχικά, με το να μην καλούν ήδη «καταπονημένους» ποδοσφαιριστές σε κάποια από τα φιλικά και να χρησιμοποιούν μόνο αυτούς που είναι απολύτως υγιείς.

Επίσης, περιορίζοντας τα ταξίδια ανά τον κόσμο, τα οποία έχουν μοναδικό σκοπό τα κέρδη από το marketing και τα οποία είναι άσκοπα αγωνιστικά και το μόνο που κάνουν είναι να καταπονούν τους αθλητές, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός τραυματισμού.

Μέχρι τότε, οι προπονητές και οι πρόεδροι των συλλόγων θα φωνάζουν και κάποιοι άτυχοι ποδοσφαιριστές θα χάνουν Μουντιάλ επειδή μπήκαν άτσαλα σε μία κόντρα σε φιλικό ματς χωρίς καμία σημασία, με μόνες κερδισμένες τις ομοσπονδίες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]