*Η φωτογραφία είναι από τις συγκεντρώσεις μετά την επίθεση στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015 στο Παρίσι.

Ο Λουκάς Τσίπτσιος, μεγάλωσε και ζει στην Γαλλία και μας περιέγραψε τις σκέψεις του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ήταν Παρασκευή βράδυ, γύρω στις δέκα όταν μια φίλη του τού έστειλε μήνυμα πως βρίσκεται σε εστιατόριο που έχει δεχτεί επίθεση. Καταφέρνοντας να κάνει και μισό χιούμορ, τον ρώτησε τι ήθελε να του αφήσει στην κληρονομιά της.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούνταν οι επιθέσεις στο Μπατακλάν, σ ένα καφέ και στο γήπεδο Stade de France. Oι νεκροί129 μέχρι στιγμής και εκατοντάδες οι τραυματισμένοι.

Ο Λουκάς βρισκόταν στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού, αρκετά κοντά στο Μπατακλάν (το οποίο βρίσκεται στο 10ο), αναγκάστηκε να διανυχτερεύσει σε ένα ξενοδοχείο εκείνη την νύχτα.

«Αυτή η τραγωδία δεν έχει ξαναγίνει στη Γαλλία. Μόνο οι πιο σκοτεινές στιγμές του Πολέμου της Αλγεριας μπορούν να συγκριθούν με τα τελευταία γεγονότα. Ο ολόκληρος γαλλικός λαός έχει σήμερα εκφράσει τον πόνο του. Ένας πόνος που μοιράστηκε σε όλο το πλανήτη.

Ήδη και μετά από τις επιθέσεις της 07/01 στο Charlie Hebdo, η πόλη του φωτός, η χώρα του διαφωτισμού «πνίγεται» υπό το φόβο της τρομοκρατίας και του ισλαμισμού. Οι αντιδράσεις όπως και το Γενάρη, είναι πολλές. Πολλοί μιλούν για την ενότητα του έθνους και καλούν τους Γάλλους να αποφύγουν λανθασμένα συμπεράσματα όπως ότι το να είσαι μουσουλμάνος δεν σημαίνει ότι είσαι φανατικός και ισλαμιστής.

Αλλά από τη άλλη, πως είναι δυνατό οι Γάλλοι πολίτες να αποφύγουν τέτοιες σκέψεις όταν τα Μίντια και η πολιτική τάξη εκφράζουν συνεχώς και όλο πιο φανερά, μια ισλαμοφοβία και ένα ρατσισμό κεκαλυμμένα πίσω από μια δήθεν εθνική ταυτότητα, την οποία η Γαλλία έχει χάσει προ πολλού;
Αυτές τις ώρες, η Γαλλία έχει κηρυχτεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους και τα σύνορα είναι κλειστά. Οι Γάλλοι περιμένουμε τους νέους αντιτρομοκρατικους νόμους που θα βγουν σε λίγο καιρό, ένα γαλλικό Patriot Act, που θα μειώσει τις ελευθερίες του πολίτη για την ασφάλεια του κράτους.

Αυτό που ξεχνάει εύκολα η γαλλική κυβέρνηση, είναι ότι έχει συμμετέχει και η ίδια σ’αυτη την ανασφάλεια καθώς η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας την τελευταία ειδικά δεκαετία έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη Μέση Ανατολή. Η Γαλλία ακολούθησε την αμερικανική πολιτική και για να αποκρούσει το καθεστώς του Αλ-Άσαντ και τα ρωσικά συμφέροντα, η Γαλλία ήταν έτοιμη να εξοπλίσει τους «Σύριους αντάρτες» ανάμεσά τους και το Ισλαμικό κράτος.

Ακόμα και σήμερα, η Γαλλία θεωρεί συμμάχους της χώρες που έχουν περίεργες σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Αλλά τέτοιες κουβέντες δε θεωρούνται σωστές αυτές τις μέρες…Τα μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν το πένθος σαν μια κοινωνική μόδα, που πρέπει να κρατήσει μακριά κάθε κριτική και πολιτική σκέψη στη δημόσια συζήτηση, για να υπάρχει μόνο ένας καθαρός, συναισθηματικός, ιδεολογικός και ενιαίος εθνικός λόγος, έτσι ώστε να μην υπάρξει συζήτηση για το τι πραγματικά συνέβη και να διευκολύνει των περιορισμό των ελευθεριών του πολίτη που το επόμενο διάστημα. Και φυσικά να αυξήσει τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων στην Γαλλία. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος των τρομοκρατών.

Εύχομαι μετά απ’αυτό το τραγικό επεισόδιο, η γαλλική πολιτεία να το ξεπεράσει και να προχωρήσει ενωμένη, αλλά με εναλλακτικές στην εξωτερική και στην εσωτερική πολιτική της. Εύχομαι να μη γίνουμε όσο ακραίοι είναι η αντίπαλοι μας, ενδυναμώνοντας έτσι ένα Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν που δεν μπορούμε να θεωρήσουμε σαν μια εναλλακτική.

Πρέπει να κρατήσουμε ζεστή καρδιά, αλλά ψυχρό μυαλό.»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]