689_ivkovic_zots_200x200Για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, ο αριθμός των ελεύθερων μεγάλης εμβέλειας προπονητών και ευρέως αναγνωρισμένων για τα επιτεύγματα και το έργο τους, είναι τόσο μεγάλος, που μάλλον καμία εκ των ομάδων-πρωταγωνιστριών της Γηραιάς Ηπείρου δεν θα μείνει παραπονεμένη! Ομπράντοβιτς, Ιτούδης, Μαχμούτι, Ίβκοβιτς, Μεσίνα, Ζούρος και ενδεχομένως οι Πιανιτζιάνι-Πασκουάλ έχουν και θα φέρουν αντίστοιχα, την ετικέτα του free agent. To 3pointmagazine.gr σας αναλύει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, τους νέους πιθανούς σταθμούς στην καριέρα του κάθε τεχνικού και τις δικές τους, βάσει των τωρινών δεδομένων, προθέσεις.

 

Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς
Η ολοκλήρωση της θητείας του στον Παναθηναϊκό αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί την πιο σημαντική είδηση του φετινού καλοκαιριού, το οποίο προμηνύεται μεγάλο, δύσκολο και απρόβλεπτο! Μετά από 13 χρόνια ο σέρβος κόουτς ανακοίνωσε από κοινού με το τριφύλλι την αποχώρηση του από τον πάγκο της ομάδας, την οποία οδήγησε σε 29 τελικούς και κέρδισε τους 23 εξ΄αυτών. Ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την επόμενη επαγγελματική του στέγη. Δεν αποκλείεται δε, να τον δούμε να μιμείται τον… Πέπε Γκουραντιόλα και να μείνει εκτός πάγκων για μία σεζόν, ούτως ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες του.

 

Πιθανοί προορισμοί: Μέχρι στιγμής στην κούρσα της διεκδίκησης του βρίσκονται επί της ουσίας η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Εφές Αναντολού. Ωστόσο, ενδιαφέρον για την απόκτηση του, έχουν δείξει ακόμα η Φενέρμπαχτσε και αρκετές ισπανικές ομάδες. Σχεδόν όλες του παρέχουν το μπάτζετ, που δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει στον Παναθηναϊκό και φυσικά ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο.

 

Δημήτρης Ιτούδης
Είναι ο πλέον περιζήτητος ασίσταντ κόουτς. Το δεξί χέρι του Ομπράντοβιτς και δεν αποκλείεται να παραμείνει, αν και εφόσον αρνηθεί εκ νέου τις προτάσεις που έχει για να γίνει πρώτος προπονητής σε κάποιον μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Παλαιότερα επέλεξε να πορευτεί μαζί με τον Ζοτς. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα δεδομένα είναι διαφορετικά, ενώ και ο ίδιος θα ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να σηκώσει το βάρος και τις ευθύνες μίας θέσης που δικαιούται εδώ και πολλά χρόνια.

 

Πιθανοί προορισμοί: Το όνομα του δεν έχει ακουστεί όσο αυτό του Ομπράντοβιτς, αλλά οι μνηστήρες δεν είναι λίγοι. Ο Παναθηναϊκός ενδέχεται να επιδιώξει την επέκταση της συνεργασίας μαζί του, όχι όμως για να έχει το ρόλο του βοηθού, αλλά του πρώτου προπονητή της ομάδας. Το αν θα δεχτεί μία μεγάλη από πολλές απόψεις πρόκληση, είναι κάτι που θα φανεί σχετικά σύντομα.

Οκτάι Μαχμούτι
Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Τούρκους προπονητές. Ομολογουμένως όχι και άδικα. Αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του, θα διαπιστώσει πως έχει μπόλικους τίτλους και διακρίσεις, κατορθώνοντας σε κάθε ομάδα από αυτές που εργάστηκε να παραμείνει παραπάνω από μία σεζόν. Αν δεν διαφωνούσε δε και με το σχεδιασμό της Γαλατά για τη νέα χρονιά, τότε θα παρέμενε σε αυτή. Η δική του οπτική όμως, ήταν διαφορετική και επέλεξε να μείνει… άνεργος. Δεν θα δυσκολευτεί πάντως, να βρει μία νέα ομάδα.

 

Πιθανοί προορισμοί: Το όνομα του έχει ακουστεί περισσότερο μέχρι στιγμής για τον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος δεν θα ήταν αρνητικός. Μάλλον το αντίθετο. Ωστόσο, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις απαιτήσεις που θα έχει σε όλα τα επίπεδα.

 

Ετόρε Μεσίνα
Καλό το ΝΒΑ, αλλά η γλύκα της Ευρώπης είναι διαφορετική και συχνά νοσταλγείται. Μετά από ένα χρόνο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο ιταλός τεχνικός θέλει να επιστρέψει στη Γηραιά ήπειρο και αν οδηγήσει εκ νέου κάποια ομάδα στην κορυφή της. Άλλωστε ο Μεσίνα έχει συνηθίσει να είναι αυτός, ο οποίος ηγείται μίας προσπάθειας και πρόκειται για μία συνήθεια, που του έχει λείψει…

 

Πιθανοί προορισμοί: Η ΤΣΣΚΑ είναι αυτή που δείχνει να τον θέλει και περισσότερο. Πρόκειται για τον πλέον επιτυχημένο τεχνικό, που κάθισε στον πάγκο της τα τελευταία χρόνια, έχοντας να επιδείξει δύο κατακτήσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Ο ίδιος από την μεριά του καλοβλέπει, μία νέα συνεργασία με τους Ρώσους, αλλά διαφορετικής προέλευσης πληροφορίες κάνουν λόγο για επιθυμία του να επιστρέψει στην μαμά-πατρίδα…

Ντούσαν Ίβκοβιτς
Θεωρείται ο κορυφαίος τεχνικός της χρονιάς και ομολογουμένως διόλου άδικα. Για ένα πόντο έχασε τριπλ κράουν, με μία ομάδα, για την οποία το βασικό ζητούμενο ήταν η αξιοπρεπής παρουσία της. Επιβεβαίωσε τη φήμη που τον θέλει να κτίζει από το μηδέν αυτοκρατορίες και δικαίως θεωρείται ως ένα από τα πιο hot ονόματα της αγοράς.

 

Πιθανοί προορισμοί: Ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι, τόσο λόγω συναισθήματος, όσο και λόγω ουσίας. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ναι μεν δεν θα αλλάξουν οικονομική πολιτική, αλλά είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα ούτως ώστε να κρατήσουν τον Ντούντα στο λιμάνι, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο στόχαστρο των μεγάλων τουρκικών ομάδων.

Ηλίας Ζούρος
Στο εξωτερικό, έχει αρχίσει να κτίζει μία αξιόλογη σταδιοδρομία, η οποία την περασμένη σεζόν που μας πέρασε, δεν πάτησε σε μονοπάτια τίτλων, κάτι που ωστόσο δεν οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο δεδομένου ότι ανέλαβε την Εφές μεσούσης της περιόδου. Ως εκ τούτου, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να μείνει ελεύθερος και να μην ενεργοποιηθεί η οψιόν της ανανέωσης του συμβολαίου του. Το όνομα του παρόλα αυτά, παραμείνει ελκυστικό…

 

Πιθανοί προορισμοί: Ο Παναθηναϊκός φαντάζει ως το φαβορί, σε περίπτωση που το δείξει έμπρακτα, για την απόκτηση του. Αν αυτό δεν γίνει, δεν θα τα βάψει μαύρα. Άλλωστε δουλειά έχει (Εθνική), ενώ υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες…

 

Σιμόνε Πιανιτζιάνι
Άλλη μία χρονιά στον πάγκο της Σιένα, άλλη μία χρονιά γεμάτη επιτυχίες. Φαίνεται όμως, πως η ολοκλήρωση του κύκλου του στην ομάδα της Τοσκάνης έρχεται όλο και πιο κοντά. Αν και το συμβόλαιο του προβλέπει ένα ακόμα χρόνο συνεργασίας με τον κορυφαίο σύλλογο της Ιταλίας, ο ίδιος μοιάζει να θέλει την αλλαγή παραστάσεων.

Πιθανοί προορισμοί: Μπόλικες είναι οι ομάδες που φλερτάρουν μαζί του, αλλά η Μπαρτσελόνα θα τον ήθελε περισσότερο, σε περίπτωση, που αποδεσμευτεί ο Τσάβι Πασκουάλ.

Τσάβι Πασκουάλ
Η θέση του είναι επισφαλής, όχι τόσο εξαιτίας της απώλειας σημαντικών στόχων για την Μπαρτσελόνα φέτος, αλλά κυρίως λόγω της εμφανούς πτώσης της απόδοσης της. Οι καταλανοί, φαίνεται πως έχουν ανάγκη από ένα νέο αέρα και πιθανότατα αυτό θα επιτευχθεί με την αντικατάσταση ενός εκ των καλύτερων ευρωπαίων προπονητών.

 

Πιθανοί προορισμοί: Άλλοι σύλλογοι της Ισπανίας παραμονεύουν σε περίπτωση, που μείνει ελεύθερος. Δεν αποκλείεται παρόλα αυτά, να δούμε και μία άτυπη ανταλλαγή με τη Σιένα…

 

Κώστας Παπαντωνίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]