Μία ανάσα από το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδας, ύστερα από 15 χρόνια, βρίσκεται ο Ολυμπιακός, μετά από τη νίκη του στον τρίτο τελικό, στο Σ.Ε.Φ., επί του Παναθηναϊκού με σκορ 84-72. Κι αυτή η νίκη ήρθε πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό σκορ…

Οι πειραιώτες ήταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, σε βαθμό που νόμιζες, σε ορισμένα σημεία, ότι έπαιζαν μόνοι τους, χωρίς αντίπαλο. Και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός, δεν κατέβηκε ποτέ να παίξει, ή μάλλον, βγήκε στο παρκέ για να χάσει με κάτω τα χέρια.

Η ανωτερότητα των ερυθρολεύκων ήταν συντριπτική σε όλους τους τομείς. Και ειδικά, τα στατιστικά τους στα ριμπάουντ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι γηπεδούχοι είχαν 35 συνολικά, εκ των οποίων τα 19 επιθετικά (που σημαίνει 19 επιθέσεις και δεύτερες ευκαιρίες παραπάνω), ποσοστό πολύ μεγάλο, που επιβεβαιώνει την τεράστια δίψα και ενέργεια που βγάζουν οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς σε αυτήν τη σειρά των τελικών, σε αντίθεση με την κούραση και την έλλειψη ενέργειας που δείχνουν οι πράσινοι. Κι αν συνυπολογίσουμε σε αυτά και τα 22 λάθη που έκαναν οι φιλοξενούμενοι, ποσοστό πολύ μεγάλο και δείγμα της έλλειψης καθαρού μυαλού, δεν προξενεί εντύπωση ο άνετος τρόπος που ήρθε η επικράτηση για τον Ολυμπιακό.

Πρωταγωνιστές για τους γηπεδούχους ήταν για μία ακόμη φορά ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης, με 15 πόντους και ο Πρίντεζης, με 16, που συνεχίζει να διανύει δαιμονιώδη φόρμα. Το κλειδί του ματς, όμως, ήταν ο Λο, ο οποίος έλειψε από τους δύο προηγούμενους τελικούς και σε αυτό το ματς επέστρεψε για να αποδείξει την υπεροπλία που έχει φέτος ο Ολυμπιακός σε όλες τις θέσεις. Για τους πράσινους, πέραν του διασωθέντος Διαμαντίδη (12 πόντοι), που έδειχνε να παλεύει μόνος του, οι υπόλοιποι κινήθηκαν σε ρηχά νερά. Κι αν στα προηγούμενα ματς λέγαμε ότι δεν μπορείς να νικήσεις όταν παίζουν μόνο 2-3 παίκτες, σε αυτό ματς δεν έπαιξαν ούτε αυτοί, παρά μόνο ο αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Η διαφορά στο σκορ άνοιξε από νωρίς και οι ερυθρόλευκοι έφτασαν να προηγούνται με 18 πόντους με τη λήξη του ημιχρόνου, 53-35. Στο τρίτο δεκάλεπτο, οι πράσινοι έδειξαν σημεία ανάκαμψης, κατάφεραν να ρίξουν τη διαφορά στους 8 πόντους, όμως μέχρι εκεί… Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός ανέβασε στροφές και επανέφερε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, κάτι που διατηρήθηκε μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. Αυτό το επιβεβαίωσε, άλλωστε και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος δήλωσε μετά το ματς ότι η ομάδα του έπαιξε μπάσκετ μόνο 5 λεπτά σε όλον τον αγώνα, σε εκείνο το διάστημα, δηλαδή, που μείωσε, κάπως, τη διαφορά στο σκορ…

Η μεγάλη απογοήτευση για τους φιλοξενούμενους, πάντως, ακούει στο όνομα Νικ Καλάθης. Ο νεαρός παίκτης του Παναθηναϊκού δε βοήθησε καθόλου τα λίγα λεπτά που αγωνίστηκε και δεν κατάφερε να ξεκουράσει το Διαμαντίδη, κάνοντας ουκ ολίγες φορές έξω φρενών τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Γενικά, αυτό που διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά είναι η αστείρευτη ενέργεια και δίψα που βγάζουν στο παρκέ οι ερυθρόλευκοι. Από την άλλη, οι πράσινοι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, πολλές φορές δε λειτουργούσαν με καθαρό μυαλό, ενώ έκαναν και πολλά αβίαστα λάθη. Έβλεπες παίκτες που θα έπρεπε να τρώνε σίδερα, να χάνουν μόνοι τους την μπάλα και να υποκύπτουν σε αβίαστα λάθη, όπως συνέβη με τον Μπατίστ και τον Γιασικεβίτσιους. Ακόμα και ο Διαμαντίδης έκανε 5 λάθη, κάτι που οφείλεται αδιαμφισβήτητα στην κούρασή του, καθώς έπαιρνε πάνω του σε κάποια σημεία όλες, σχεδόν, τις επιθετικές προσπάθειες της ομάδας του. Παράλληλα το μεγάλο τους όπλο όλα τα προηγούμενα χρόνια, η πιεστική άμυνα, πήγε περίπατο, καθώς από το πρώτο ημίχρονο είχαν ήδη δεχτεί 53 πόντους, σκορ πολύ μεγάλο για τέτοιας έντασης και σημασίας αγώνα.

Τώρα, η σειρά μεταφέρεται στο Ο.Α.Κ.Α. και τα περιθώρια έχουν στενέψει για τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ να πάρει τα σκήπτρα από τους πράσινους και να ανέβει στο θρόνο του ελληνικού μπάσκετ. Κι αν δεν το καταφέρει το βράδυ της Τετάρτης (30/05), θα έχει την ευκαιρία να το κάνει στον τελευταίο τελικό της σειράς, στην έδρα του, μπροστά στο κοινό του. Με τα όσα, πάντως, μέχρι στιγμής έχουμε δει, η κούπα έχει αρχίσει ήδη να βάφεται κόκκινη. Λίγες μέρες μείνανε ακόμα για να δούμε αν θα υπάρξει, τελικά, αλλαγή εποχής στο ελληνικό μπάσκετ…

Hλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

To 3pointmagazine.gr είναι αυτοδιαχειριζόμενο μέσο που δεν έχει εκδότες και διευθυντές σύνταξης, ούτε κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Ένα μικρό πείραμα που μεγαλώνει διαρκώς, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Related Posts