Αν προσπαθήσεις να ορίσεις ένα πρόβλημα, πρώτα από όλα θα πρέπει να διαλέξεις μια σκοπιά! Θα είναι κοινωνική; Θα είναι οικονομική; Θα είναι πολιτική; Θα είναι του Προέδρου ή του Εργάτη η οπτική; Όποια και να είναι, σίγουρα θα έχει χωρική διάσταση, γιατί όλα ΚΑΠΟΥ συμβαίνουν.. Τι γίνεται λοιπόν μέσα στην Ελλάδα των 131.967 km2 και των 13 Περιφερειών της, και τι αν βγάλεις τον μεγεθυντικό που έχεις στον χάρτη και δεις την Ελλάδα σαν μια ευρωπαϊκή Περιφέρεια;

Από μέσα προς τα έξω! Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν εξάγει; Ψέμα. Εξάγει και μάλιστα και από τις 13 της περιφέρειες, και το προϊόν κιόλας είναι από τα πιο ποιοτικά και αναγκαία αγαθά που θα μπορούσε να παράγει. Το προϊόν λέγεται «νεανικό μυαλό» ή πιο επιστημονικά φρέσκο και καινοτόμο επενδυμένο Ανθρώπινο Κεφάλαιο. Όσα λεφτά επένδυσε η χώρα για να σπουδάσει τα παιδιά της, θα αποδώσουν σε άλλες στεριές και θάλασσες, θα παράγουν ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ! Τόσο καλές επιδόσεις έχει ο εξαγωγικός αυτός τομέας και είναι λογικό αφού το κράτος φρόντισε να δημιουργήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο ανήκουστο 58.5% της νεανικής ανεργίας. Λιγότερο από έναν κρατάει, περισσότερο από έναν εξάγει!

Στα ενδότερα τώρα. Από τον Δεκέμβριο του 11 στον αντίστοιχο του 12 δεν υπάρχει περιφέρεια που να έχει παρουσιάσει μείωση της ανεργίας. Ακόμη και η Αττική που θεωρείται ο Ελληνικός Πόλος έλξης της οικονομικής δραστηριότητας ή αλλιώς η Ελληνική Μητροπολιτική Περιφέρεια (λόγω της Αθήνας – Μητρόπολη), η ανεργία από 22,7% αυξήθηκε σε 28,4%.  Κάποτε ένας εργαζόμενος σε μια περιφέρεια με χαμηλή οικονομική δραστηριότητα θα εναπόθετε τις ελπίδες του σε μια εργασία στην Πρωτεύουσα, μια άτυπη αρχή που πλέον έχει πάψει να ισχύει.

Τι φταίει; Γιατί έστω η Αθήνα δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της κρίσης;

Ευθύνεται η εξάρτηση της Ελλάδας, σαν ευρωπαϊκή περιφέρεια, από τις υπόλοιπες της Ευρώπης και άλλων χωρών για εισαγωγές. Με εισερχόμενο προϊόν πρωτογενή βιομηχανικά -και αγροτικά σε ορισμένες περιπτώσεις- αγαθά ο χώρος της Ελλάδας έχει μετατραπεί, βασικά, σε έναν μεγάλο καταναλωτή χωρίς ουσιαστικό παραγωγό. Άρα, έχοντας μια μητρόπολη όπως η Αθήνα που βασίζει την ανάπτυξη της στον τομέα υπηρεσιών, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας είτε βασίζονται στον ευπαθή τουρισμό, είτε σε πρώιμες μορφές αγροτικής ανάπτυξης και βιομηχανίας το πρόβλημα στην έκταση των 131.967km2  είναι καθολικό.

Επεξηγώντας, είναι τόσο αδύναμες οι περιφέρειες στις πιέσεις της κρίσης λόγω του ανύπαρκτου σταθερού προσανατολισμού σε συγκεκριμένη παραγωγή, που ακόμη και η Αττική πλήττεται αφενός γιατί δεν μπορεί να στηριχθεί στις υπόλοιπες περιφέρειες, αφετέρου επειδή από μόνη της έχει για δυνατά χαρτιά υπηρεσίες που είναι πολύ ευάλωτες στις οικονομικές αλλαγές.

Με το μεγεθυντικό φακό εκτός του χάρτη ξανά, η Ελλάδα ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έλαβε πολλά χρηματικά κονδύλια στην πορεία της ζωής της μέσα στην ένωση καθότι η Ευρώπη θέλησε να δυναμώσει την περιφέρεια αυτή των 131.967 km2 –τα γνωστά ΚΠΣ, ΕΣΠΑ και λοιπά – .Τόσα χρήματα ήρθαν στην Ελλάδα με αυτά τα προγράμματα που είχαν σκοπό να δυναμώσουν τις εσωτερικές περιφέρειες έτσι ώστε να αναπτύξει από την μια η Ευρώπη ισόνομα τις περιφέρειες – χώρες της, από την άλλη, την ίδια ισονομία να δημιουργήσει και η Ελλάδα εσωτερικά, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Γιατί δεν έγινε; Επειδή δεν ήρθαν τα χρήματα; Ήρθαν! Πως τα αξιοποιήσαμε όμως;! Με μίζες, βίλες και κότερα, αγροτικά τζιπάκια τις Cayenne και νυχτερινή ζωή. Ελάχιστες οι σοβαρές επενδύσεις, άρα ελάχιστη η ενδυνάμωση των περιφερειών, οπότε και αδύναμη η Ελλάδα απέναντι στην κρίση.

Στο εσωτερικό με προσοχή πάλι, να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει τώρα που οι μισθοί κατρακυλούν στον πάτο του «βαρελιού» και το επίπεδο τιμών παραμένει ακλόνητο στη θέση του. Η επιστροφή στο χωριό φαντάζει η πρώτη λύση. Με την αυτάρκεια σου, τον κήπο σου και την οικογένεια σου συσπειρωμένη αναζητώντας εργασία μόλις οι επενδυτές αποφασίσουν ποιος μισθολογικό βάθος τους ικανοποιεί. Έτσι, φεύγοντας από Αττική και Μακεδονία θα ξανανιώσουν (?) μία μία οι περιφέρειες από την επιστροφή των απεγνωσμένων εσωτερικών μεταναστών. Η άλλη λύση είναι η εξωτερική μετανάστευση, όχι μόνο των νέων.

Κλείνοντας, από όποια σκοπιά και να το δεις η Ελλάδα κατάντησε να είναι. Αν τη κοιτάς κοινωνικά, μια χαοτική κοινωνία που ασφυκτιά. Αν τη κοιτάς οικονομικά, ένας άρρωστος οργανισμός με λάθος φάρμακα χορηγημένος. Αν τη κοιτάς ως Ευρώπη, μια περιφέρεια σου που αν και πύλη εισόδου, τόσο ευάλωτη σε χτυπήματα. Αν την κοιτάς ως επενδυτής, ένα τόσο ασταθές περιβάλλον με αδύναμες μια προς μια τις περιφέρειες. Τέλος, αν την κοιτάξεις τώρα κατάματα, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα Πρόβλημα 131.967 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Νίκος Γκολφινόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]