Γράφω συχνά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το συνεχές αναμάσημα της ίδιας κριτικής και η έλλειψη ουσιαστικών αντιπροτάσεων. Η ερώτηση είναι αναμενόμενη: “οι δικές σου προτάσεις ποιες είναι;”. Δεν έχω έτοιμη πρόταση για την απίστευτη οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση που ζούμε. Ωστόσο, δεν γράφω εδώ για να δώσω απαντήσεις. Θέλω να πιστεύω απλώς ότι ορισμένες φορές βοηθάω στο να διατυπωθούν διαφορετικά οι ερωτήσεις.

Αν, πάντως, έπρεπε να προτείνω κάτι, θα ήταν το εξής συγκεκριμένο, απλό, και εύκολο να κάνει ο καθένας. Δημιουργείστε συλλογικότητες, ενταχθείτε σε ομάδες. Δεν έχει σημασία τι είδους: ας βρει ο καθένας τι θα ήθελε πραγματικά να κάνει, και ας ψάξει άλλους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το ίδιο. Μουσική, θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, γράψιμο, ράψιμο, μαγειρική, ό,τι γουστάρετε.

Αν οι στατιστικές έχουν δίκιο, πάνω από 50% όσων διαβάζουν αυτό το κείμενο είναι άνεργοι. Οι μισοί από αυτούς αντιμετωπίζουν την (πραγματική) φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είτε όμως δεν έχετε δουλειά, είτε είστε υποαπασχολούμενοι, είτε απλά φοιτητές, έχετε πολύ χρόνο ανάμεσα στην αποστολή βιογραφικών και στο χάζεμα στο Facebook. Εκμεταλλευτείτε το.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε πυρήνες. Όχι απαραίτητα αντίστασης, ούτε βέβαια της φωτιάς, αλλά μικρές παρέες ανθρώπων που μοιράζονται ανησυχίες. Μην έχετε αυταπάτες: το “και τι θ’ αλλάξει;” είναι η πιο λανθασμένη ερώτηση. Η πιο σωστή είναι: “τι θέλω να κάνω;”. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι είναι εκεί έξω και θέλουν να κάνουν πάνω-κάτω το ίδιο πράγμα. Αυτή τη στιγμή, κάπου πολύ κοντά σας, μία ερασιτεχνική θεατρική ομάδα χρειάζεται έναν ηθοποιό, ένα νέο web-radio ψάχνει παραγωγούς, ένα underground κινητό φεστιβάλ ζητά νέους DJs.

Δεν χρειάζεται να ταυτίζεστε με τους υπόλοιπους του πυρήνα σας: βρισκόμαστε και συνδιαλεγόμαστε για να γνωρίσουμε το διαφορετικό και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, όχι για να κοιτιόμαστε σε έναν καθρέφτη και να επιβεβαιώνουμε το εγώ μας. Βεβαιωθείτε ότι ο πυρήνας που θα δημιουργήσετε ή θα ενισχύσετε ανέχεται την άλλη άποψη και στοχεύει στις δημιουργικές αντιθέσεις. Με άλλα λόγια, ότι αποτελείται από σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι δυνάμει στρατιωτάκια.

Ένας τέτοιος πυρήνας είμαστε κι εμείς, οι συντάκτες και φίλοι του 3pointmagazine.gr. Νέοι, φοιτητές, άνεργοι, κακοπληρωμένοι, ή όλα αυτά μαζί. Με πολιτικές ανησυχίες -ή χωρίς. Με αγάπη για τις τέχνες -και για την μπάλα. Με άποψη -ή απλά περιέργεια. Με διάθεση για σοβαρή δουλειά -αλλά και για τρολάρισμα. “Αριστεροί”, “αντιεξουσιαστές”, “φιλελεύθεροι”, στον καθένα μας μπορεί να φορεθούν ένα σωρό ταμπέλες: μόνο με φασίστες δεν κάνουμε παρέα, γιατί αυτοί δεν θα καταλάβαιναν ποτέ την προηγούμενη παράγραφο.

Μέσα σε λίγους μήνες, η παρέα μας μεγάλωσε, αποκτήσαμε ποικιλία και χρώμα. Γύρω από τον πυρήνα βρέθηκαν πολύτιμοι εξωτερικοί συνεργάτες αλλά και απλοί αναγνώστες που θέλησαν να γράψουν στο περιοδικό μας. Παρόμοιοι πυρήνες συνδέθηκαν μαζί μας και ο κύκλος διαρκώς μεγαλώνει. Πλέον, εκατοντάδες άνθρωποι διαβάζουν τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τα σχόλιά μας κάθε μέρα, ενώ στα social media μοιραζόμαστε κείμενα, φωτογραφίες, σκίτσα, ατάκες και events με πάνω από 1.000 φίλους.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση – είμαστε απλά άλλο ένα μικρό διαδικτυακό περιοδικό, άλλο ένα site από τα χιλιάδες που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα στο ελληνικό web. Όμως είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι, γιατί κάνουμε αυτό που θέλουμε και δεν είμαστε μόνοι μας.

Την Κυριακή στο Floral διοργανώνουμε το πρώτο μας event παρέα με τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη. Ελάτε με τον πυρήνα σας, ή χωρίς: ο δικός μας θα σας περιμένει εκεί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]