Είναι δυνατόν το… αυγό του φιδιού να μετατραπεί εν μια νυκτί στις «πατάτες του Καποδίστρια»; Και τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η επώαση του και να μην γίνει αυτόματα ως ο «εκλεκτός απαγορευμένος καρπός»;

Η Χρυσή Αυγή μετατράπηκε από μικρό πολιτικό μόρφωμα του 0,29% σε ισχυρή πολιτική δύναμη που κερδίζει την είσοδο της στη Βουλή σε δυο συνεχόμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις πριν από μερικούς μήνες. Και όμως, αντί να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως περιοδεύων θίασος εξεγερμένων φασιστών που χτυπούν με κάθε αφορμή όποιον δεν συμφωνεί με ιδεώδη που έχουν πλάσει στο μυαλό τους κατ΄ αντιγραφή του ναζιστικού προτύπου, εντατικοποίησε την παράνομη δράση της.

Κατόπιν εορτής ξεκίνησε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το αν θα έπρεπε να κηρυχθεί παράνομη η Χρυσή Αυγή, όπως συνέβη δηλαδή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ναζιστικά κόμματα έχουν τεθεί εκτός νόμου. Πρέπει και κυρίως μπορεί πια να γίνει κάτι ανάλογο χωρίς να θεωρηθεί το 7% του εκλογικού σώματος «μάρτυρες» και να ηρωοποιηθούν οι «εκλεκτοί» του;

Είναι σχεδόν, αδύνατον!

Γιατί; Μα, πολύ απλά, επειδή όπως λέει και ο ποιητής «είναι κάτι πιο βαθύ που σε λερώνει»… Δεν έγινε ξαφνικά πέμπτη πολιτική δύναμη στη Βουλή (και τρίτη σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις μετεκλογικά) η Χρυσή Αυγή. Το αυγό επωαζόταν για χρόνια και με δεδομένη τη πολιτική συγκυρία της αστάθειας, της απαξίωσης και της κατάρρευσης, το φίδι είναι έτοιμο πια να κατασπαράξει κόσμο.

Η μέριμνα από την κοινωνία έπρεπε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα, όταν το κακό πλησίαζε και όλοι εθελοτυφλούσαν. Τότε που σιγά-σιγά και αθόρυβα οι Ελληνες έγιναν πιο συντηρητικοί και πιο ξενοφοβικοί. Τότε που έχασαν την πίστη τους στην πολιτική, τους ανθρώπους και την πρόοδο και στράφηκαν στην καταστροφή, το μισανθρωπισμό και την αδιαφορία για το διπλανό.

Η δικτατορία του ’67 δεν έγινε από μερικούς τρελούς ξαφνικά. Υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να την ανεχθεί ο κόσμος και να της επιστρέψει να κυβερνήσει για επτά χρόνια. Μετά από τόσο καιρό μπορεί να αποδώσει κανείς μεγαλύτερο «κατηγορώ» στους… φιλήσυχους αστούς που δεν αντέδρασαν ποτέ και έμειναν στο «δεν βαριέσαι αδερφέ…», παρά ακόμα και στους ίδιους τους πρωταίτιους. Μεγαλύτερο κακό προκαλούν οι συμπαθούντες και οι ανέχοντες.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη Χρυσή Αυγή στις μέρες μας.

Διότι φασισμός είναι το υψωμένο χέρι του Μιχαλολιάκου, οι τραμπουκισμοί εναντίον του «άλλου» και όλες οι «επίσημες» παράνομες ενέργειες του πέμπτου ισχυρότερου κόμματος, αλλά πιο επικίνδυνος φασισμός (ως υφέρπων) είναι:

…η σπιτονοικοκυρά που δεν θέλει «Αλβανούς» στη γειτονιά της.
…ο μικροπωλητής που χειροκροτεί την… αυτόκλητη αστυνομία που διώχνει τον παράνομο μετανάστη.
…ο σπιτονοικοκύρης που φωνάζει τους… men in black για να «καθαρίσει» το σπίτι του.
…η οικογένεια που καλεί τους… men in black για να δείρει το γιατρό που ζήτησε «φακελάκι».
…ο διευθυντής καναλιού που κάνει lifestyle αφιέρωμα στο βουλευτή της Χρυσής Αυγής σαν να ήταν τραγουδιστής ή ηθοποιός.
…ο εκδότης που μεριμνά ώστε σε κάθε φύλλο της εφημερίδας του θα υπάρχει τουλάχιστον ένα αφιέρωμα στο κόμμα που ήρθε από το πουθενά.
…ο κόσμος που δέχεται και ψηφίζει για υπουργό τον ναζιστή νέο του χθες.
…να κοιτάς περιέργα στο δρόμο κάποιους όταν δεν μιλάνε ελληνικά.
…να νοιώθες περήφανος όταν ακούς για Ελληνες που προόδευσαν στο εξωτερικό και παράλληλα να κατηγορείς τους ξένους ότι «μας έφαγαν τις δουλειές».
…να μη θες το παιδί σου να έχει συμμαθητές αλλοδαπούς.
…να μιλάς περιφρονητικά για τους κωλογερμαναράδες που μας πίνουν το αίμα, ενώ το καλοκαίρι ως ταξιτζής/ξενοδόχος/σερβιτόρος κλπ. στα ελληνικά νησιά προσπαθείς να τους ξεζουμίσεις.
…να σκέφτεσαι ότι οποιοσδήποτε καλλιτέχνης θέλει να προσβάλλει τα ιερά και όσια και όχι απλώς να εκφραστεί με ένα διαφορετικό τρόπο.
…να βρίζεις όσους μετανάστες βγάζουν συνάλλαγμα από την Ελλάδα, όταν τη δεκαετία του ’50 και του ’60 η Ελλάδα ζούσε από το συνάλλαγμα των μεταναστών.
…να χαρακτηρίζεις οπισθοδρομικούς τους μουσουλμάνους που καίνε τα πάντα για μια ταινία.
…να πιστεύεις οτι το ελληνικό DNA είναι ισχυρότερο.
…να φωνάζεις έξω από τη Βουλή «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή».
…να νοσταλγείς τους Αγανακτισμένους αλλά να λησμονείς την… πάνω πλατεία.
…να κοιτάς με… μισό μάτι όσους έχουν πάρει ελληνική υπηκοότητα.
…να αμφισβητείς όσους μετανάστες δηλώνουν ότι ήταν επιστήμονες στη χώρα τους, την ώρα που κλαίγεσαι για τα ελληνικά μυαλά που μεταναστεύουν.
…να θωρείς ότι μια περιοχή έχει γίνει γκέτο αν απλώς μένουν εκεί πολλοί μετανάστες, ενώ ο θείος σου διαπρέπει στην Αστόρια.
…να βρίζεις όταν μαθαίνεις ότι ο μετανάστης γείτονας σου αγόρασε το διαμέρισμα ξεχνώντας ότι όταν εσύ ήσουν στα μπουζούκια ή στη Μύκονο, αυτός απλώς αποταμίευε.
…να νομιμοποιείς τη βία στην κοινωνική σου ζωή σε οποιαδήποτε μορφή.

Ας σκοτώσουμε λοιπόν, όλοι το φασίστα (μικρό ή μεγάλο) που κρύβουμε μέσα μας και μετά ας συζητήσουμε για το αν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]