Η κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, δυστυχώς, δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κάτι περισσότερο, με πολύ βαθιές ρίζες. Είναι μία κρίση αξιών, πολιτισμού και μηδενισμού της ανθρώπινης ζωής και γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερο τέτοιων θλιβερών περιστατικών μέρα με τη μέρα.

Την Κυριακή (30/11) γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη τραγικού συμβάντος που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός οπαδού. Το επεισόδιο συνέβη στη Μαδρίτη, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, ενόψει της αναμέτρησης Ατλέτικο Μαδρίτης – Ντεπορτίβο λα Κορούνια. Ο απολογισμός ήταν ο θάνατος ενός οπαδού των φιλοξενούμενων, ενώ αυτό που σοκάρει είναι ο τρόπος που συνέβη, καθώς οι «αντίπαλοι» χούλιγκανς τον έριξαν σε ένα ποτάμι, από όπου ανασύρθηκε αργότερα από αστυνομικούς και κατέληξε λίγες ώρες μετά σε νοσοκομείο της περιοχής. Το αν βρέθηκε ή δεν βρέθηκε τυχαία στο λάθος μέρος και τη λάθος στιγμή, νομίζω είναι άτοπο να συζητηθεί. Το θέμα είναι ότι άλλη μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε από το μίσος και την τυφλή βία οπαδών που «αγαπούν» το ποδόσφαιρο. Και δικαιολογίες περί νεαρού της ηλικίας και ανωριμότητας πλέον περισσεύουν, καθώς ο άνθρωπος αυτός ήταν 43 χρόνων και πατέρας ενός παιδιού.

Φυσικά, μόλις μαθεύτηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης το συμβάν, βγήκαν στους δρόμους αγανακτισμένοι οπαδοί και άλλων ομάδων προκειμένου να «βάλουν μία τάξη» ή ίσως να ζητήσουν εκδίκηση. Κι όλα αυτά σε μία χώρα που είναι από τις πλέον πληγείσες οικονομικά σε όλη την Ευρωζώνη, με τεράστια ποσοστά ανεργίας. Και αντί να διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους, «σφάζονται» για τις ομάδες τους. Βλέπετε άραγε καμιά ομοιότητα με τα μέρη μας;

Αυτή δεν είναι η Ευρώπη της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Αυτή είναι η Ευρώπη του Μεσαίωνα. Ο Ευρωπαίος αντί να κάνει βήματα προόδου κάνει βήματα προς τα πίσω. Και πριν πει κανείς ότι αυτά γίνονται μόνο στον πιο «θερμόαιμο» Νότο, δηλαδή στις μεσογειακές χώρες, καλό θα ήταν να ψάξει αν υπάρχει άνοδος του χουλιγκανισμού και στις λεγόμενες πιο «κρύες» χώρες, στη Σκανδιναβία και στην κεντρική Ευρώπη, που βαδίζουν και αυτές ολοταχώς προς τα εκεί.

Η βία πια είναι εμφανής καθημερινά σε κάθε πτυχή της ζωής. Βία στα γήπεδα, έξω από τα γήπεδα, βία και καταστολή από την αστυνομία κ.α. Και πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η πανευρωπαϊκή άνοδος του φασισμού, με τις ακροδεξιές πολιτικές παρατάξεις να κερδίζουν έδαφος.

Σαφώς και η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη δημιουργεί θυμό, αγανάκτηση και έκρηξη στο μέσο πολίτη, αλλά το θέμα είναι πώς τα διαχειρίζεται όλα αυτά και πώς τα εξωτερικεύει. Δηλαδή, κατακρίνουμε τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους (ISIS) ότι σκοτώνουν για να επιβάλουν με τη βία τη θρησκεία τους στον υπόλοιπο κόσμο, την ίδια ώρα που εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για αθλητικούς συλλόγους ή αν προτιμάτε, επιχειρήσεις, πλέον!

Η Ευρώπη που «γέννησε» τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες δεν είναι αυτή. Και για να κάνει βήματα μπροστά η Γηραιά Ήπειρος δεν αρκεί μόνο να βγει από την οικονομική κρίση, αλλά να αναθεωρήσει τις αξίες και τα ιδανικά της, να ξαναβάλει στο επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή και όχι απλά την καλή ζωή, την καλοπέραση. Και το βάρος πρέπει πρωτίστως να δοθεί στην παιδεία, γιατί αυτή αποτελεί το Α και το Ω της εξέλιξης του ανθρώπου…

Ηλίας Ηλιάδης, δημοσιογράφος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]