Για πρώτη φορά μετά το 1993, η αγγλική Premier League, μένει χωρίς εκπρόσωπο στα προημιτελικά οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μετά τις Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ, που είχαν αποχαιρετίσει ήδη τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για φέτος και η Έβερτον έμεινε εκτός Europa League από την Ντιναμό Κιέβου και μάλιστα με το βαρύ 5-2.

Μπορεί αυτό να είναι τυχαίο; Μπορεί. Πώς είναι δυνατόν το πρωτάθλημα με τα μεγαλύτερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και με τα ρεκόρ δαπανών σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο, να μένει απλώς θεατής των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τόσο νωρίς;

Premier League

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Πόσους παίχτες από την Premier League θα είχε η ιδανική σας 11άδα; Η δική μου έχει μόνο έναν και αυτός είναι ένας δεξιός μπακ. Ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς της Τσέλσι, που κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

My Dream Team

Τερματοφύλακες

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τον έναν και μοναδικό Μάνουελ Νόιερ, η Αγγλία έχει συγκεντρώσει πολλούς από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο. Τιμπό Κουρτουά, Πετρ Τσεχ, Ούγκο Γιορίς, Νταβίντ Ντε Χέα, Τζο Χαρτ, και Σιμόν Μινιολέ, είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς, τερματοφύλακες πρώτης κλάσης που παίζουν στο Νησί.

Άμυνα

Αριστερό μπακ: Νταβίντ Αλάμπα.

Ο νεαρός διεθνής με την εθνική Αυστρίας, πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, έχοντας παίξει με την ίδια άνεση και ως στόπερ αλλά και ως αριστερό χαφ. Κανένας από τους, Λέιτον Μπέινς, Φιλίπε Λουίς, Γκαέλ Κλισί, Θέσαρ Αθπιλικουέτα, Αλεξάντρ Κολάροφ δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον Αλάμπα ως τον κορυφαίο αριστερό μπακ στον κόσμο.

Δεξί μπακ: Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς. Πολύ απλά γιατί τα κάνει όλα. Αμύνεται υποδειγματικά ενώ σκοράρει και μοιράζει ασίστ, παρά την θέση του.

Στόπερ: Τιάγκο Σίλβα-Σέρχιο Ράμος.

Ο Τιάγκο Σίλβα είναι με διαφορά ο πιο τεχνίτης αμυντικός που έχω δει με τα μάτια μου και σε συνδυασμό με ταχύτητα και τη δύναμή του, δεν σκέφτηκα πολύ για αυτή τη θέση. Ακόμα πιο εύκολη η επιλογή του Σέρχιο Ράμος, αρκεί να κοιτάξει κανείς το «παλμαρέ» του με Ρεάλ Μαδρίτης και εθνική Ισπανίας, αλλά και για το γεγονός ότι σκοράρει πολύ συχνά για αμυντικός. Ποιος από τους: Βενσαν Κομπανί, Μάρτιν Ντεμικέλις (Μάντσεστερ Σίτι), Γκάρι Κέιχιλ, Τζον Τέρι (Τσέλσι), Μάρτιν Σκρτελ, Μαμαντού Σακό (Λίβερπουλ), Περ Μερτεσάκερμ, Λοράν Κονσιελνί (Άρσεναλ), Τζόνι Έβανς, Φιλ Τζόουνς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) είναι στο επίπεδο τους; Κανείς. Ούτε κανένας άλλος στόπερ της Πρέμιερ Λιγκ.

Κέντρο: Λούκα Μόντριτς-Πολ Πογκμπά-Τόνι Κρόος

Για τον Πολ Πογκμπά τα λόγια είναι περιττά τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικότερα φέτος. Όσο για τον Λούκα Μόντριτς και τον Τόνι Κρόος, πρέπει να κάνεις τάμα για να τους κλέψεις τη μπάλα στο κέντρο, ενώ οι λάθος πάσες τους σε 90 λεπτά είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Ο περσινός Γιάγια Τουρέ θα είχε μια θέση στην ιδανική μου ενδεκάδα, αλλά ο φετινός σε καμία περίπτωση. Ο Σέσκ Φάμπρεγκας στην καλή του μέρα μπορεί να δώσει ασίστ και στον Άντι Κάρολ, αλλά η πτώση του στο δεύτερο μισό κάθε σεζόν είναι το ίδιο δεδομένη όσο και το ότι ο ήλιος το πρωί θα βγει από την Ανατολή. Όσο για τον Νεμάνια Μάτιτς και αυτός ξεκίνησε πολύ δυνατά τη σεζόν, αλλά στη συνέχεια και λόγω μιας κόκκινης αλλά και λόγω τραυματισμών, η απόδοσή του έπεσε αισθητά. Ακόμα κι αυτοί του είναι οι 3 καλύτεροι μέσοι της Premier League, είναι πολύ λίγοι μπροστά στην τριάδα της ιδανικής μου 11άδας. Πόσο μάλλον οι: Άρον Ράμσι, Τζακ Γουίλσιρ (Άρσεναλ), Στίβεν Τζέραρντ, Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Φρανκ Λάμπαρντ, Φερναντίνιο (Μάντσεστερ Σίτι), Αντερ Ερέρα, Ντάλεϊ Μπλιντ (Μάτσεστερ Γιουνάιτεντ).

Επίθεση: Κριστιάνο Ρονάλντο-Λιονέλ Μέσι-Άριεν Ρόμπεν

Χωράει ανάλυση; (ρητορικό ερώτημα)

Η αλήθεια είναι ότι η καλύτερη επιθετική τριάδα της Premier League, είναι το δυνατότερο σημείο της 11άδας της. Εντέν Αζάρ-Σέρχιο Αγκουέρο-Αλέξις Σάντσες, είναι όλοι τους σε τρομερή κατάσταση σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Όπως και να το κάνουμε, είναι μια τριάδα που θα ήθελε κάθε οπαδός και κάθε προπονητής.

Επειδή όμως είναι άδικο, να συγκρίνουμε δύο ενδεκάδες εκ των οποίων η μία διαθέτει παίχτες από ένα μόνο πρωτάθλημα και οι άλλη από πολλά διαφορετικά, έφτιαξα τις (κατά την γνώμη μου) καλύτερες ενδεκάδες του κάθε «μεγάλου» πρωταθλήματος. Ακόμα κι έτσι, αυτή της Premier League, δεν σου γεμίζει το μάτι, όσο οι υπόλοιπες. Κι ας είναι αυτή του γαλλικού, η ενδεκάδα της Παρί Σεν Ζερμέν με τον Ζοάο Μουτίνιο.

La Liga

 

 

Serie A

 

 

Ligue 1

 

 

Bundesliga

Αν το δούμε και από ακόμα μια μεριά, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απογοητευτικά για την Premier League. Στους τερματοφύλακες δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν. Αν εξαιρέσεις τον Νόιερ, αυτοί που παίζουν στην Αγγλία, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους υπόλοιπους εκτός (Σαλβατόρε Σίριγκου, Ίκερ Κασίγιας, Ντιέγκο Λόπεζ, Τζιανλουίτζι Μπουφόν).

Όταν όμως μιλάμε για το κέντρο της άμυνας, ο Βενσάν Κομπανί που θεωρείται ο κορυφαίος στο Νησί, για μένα θα ήταν στην καλύτερη η 7η-8η επιλογή, πίσω από: Τιάγκο Σίλβα, Σέρχιο Ράμος, Ματς Χούμελς, Ζερόμ Μπόατεγκ, Ζεράρ Πικέ, Πέπε και Κιελίνι.

Στα δεξιά μπακ δεν έχει μεγάλο πρόβλημα, με Ιβάνοβιτς, Σανιά, Ζαμπαλέτα, Ντεμπισί, Γουόκερ αλλά στα αριστερά, όποιον κι αν πάρουμε ως κορυφαίο, θα είναι σίγουρα πίσω από τους: Αλάμπα, Ζόρντι Άλμπα, Μαρσέλο και Ρικάρντο Ροντρίγκες.

Στο κέντρο επίσης πολλά «κενά», με τους, Ινιέστα, Σβαϊνστάιγκερ, Μόντριτς, Κρόος, Βιντάλ, Τσάμπι Αλόνσο, Πίρλο, Πογκμπά, Ματουιντί, να έχουν (σχεδόν) σίγουρη μια θέση βασικού σε οποιαδήποτε ομάδα της Αγγλίας.

Στην επίθεση τα πράγματα είναι πολύ καλά, με τους Φαλκάο, Φαν Πέρσι, Ρούνεϊ, Αγκουέρο, Ντιέγκο Κόστα, Στάριτζ, Τζέκο, Μπαλοτέλι, Ντρογκμπά, Μπονί, Λουκάκου να κρατάνε ψηλά τη σημαία της Premier League.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, δεν μπορώ να δεχτώ την Premier League ως το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο. Έσεις;

ΥΓ. Για να μην αδικούμε τα “10άρια” που δεν βρήκαν χώρο στις ενδεκάδες μας, αυτά είναι Αγγλία: Ντι Μαρία, Εζίλ, Μάτα, Όσκαρ, Κουτίνιο (Καθόλου άσχημα) – Χ. Ροντρίγκες, Γκέτσε, Ίσκο, Ράκιτιτς, Ντε Μπρίνε

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]