Ο Μάριο Μπαλοτέλι έβαλε τα κλάματα μόλις έγινε αλλαγή στο ματς με τη Νάπολι και ο πρώην άσος της Μίλαν, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του νεαρού επιθετικού, αμφισβητώντας τις ικανότητές του.

 Η Μίλαν είχε ένα πολύ δύσκολο test το βράδυ του Σαββάτου (8/2) στην έδρα της πολύ δυνατής φέτος Νάπολι. Οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με πολλές απουσίες και όλοι περίμεναν σε μια τέτοια στιγμή ο Μπαλοτέλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά ήταν ένας από τους χειρότερους του γηπέδου, κάνοντας συνεχόμενα λάθη και χάνοντας μεταξύ άλλων και μια ευκαιρία, από αυτές που δεν χάνονται.

 Αυτό οδήγησε τον προπονητή της Μίλαν, Κλάρενς Ζέεντορφ, να τον κάνει αλλαγή, Ο νεαρός άσος των “ροσονέρι” έχοντας αυτογνωσία, δεν κρατήθηκε και ξέσπασε σε κλάματα στον πάγκο της ομάδας, μην μπορώντας να κρύψει τα δάκρυά του από την κάμερα.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο τεχνικός της Μίλαν, που αντιλήφθηκε την αντίδρασή Μπαλοτέλι, τον υπερασπίστηκε, λέγοντας: “Οι ποδοσφαιριστές είναι και άνθρωποι. Έχω αντιδράσει και εγώ ανάλογα μερικές φορές στην καριέρα μου. Πρέπει να ωριμάσει γενικότερα. Σε όλους τους τομείς. Σε άλλα ματς ήταν ο καλύτερός μας παίχτης αλλά σήμερα ήταν μια απλά κακή μέρα. Έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Χαίρομαι και ανυπομονώ να τον βοηθήσω να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του”.

 Από την άλλη, μια (όχι και τόσο) παλιά δόξα της Μίλαν, ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, κατηγορησε ανοιχτά τον Μπαλοτέλι, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίχτες στον κόσμο. Συγκεκριμένα τα λόγια του Κροάτη ήταν τα εξής: “Ο Μπαλοτέλι είναι πολύ στατικός. Δεν κάνει κινήσεις και δεν ζητάει τη μπάλα. Γενικά, δεν με έχει πείσει ποτέ ότι έχει καρδιά πρωταθλητή. Δεν έκανε ποτέ τη διαφορά. Ούτε στην Ίντερ, ούτε στην Μάντσεστερ Σίτι και το να χτίσεις μία ολόκληρη ομάδα γύρω του είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.”.

 Που ακριβώς όμως βρίσκεται η αλήθεια; Μπορεί ο Μπαλοτέλι να θεωρείται ήδη ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές; Δεν είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο, αλλά έχει όλα τα φόντα για να το καταφέρει στο μέλλον, ή ο ιδιότροπος χαρακτήρας του δεν θα τον αφήσει ποτέ να αξιοποιήσει στο έπακρο το ταλέντο του;

 Από καθαρά στατιστική άποψη, ο “Σούπερ Μάριο” δεν τα πάει καθόλου άσχημα. Στην Ίντερ (86 συμμετοχές/28 γκολ) και στην Μάντσεστερ Σίτι (80 συμμετοχές/30 γκολ) που δεν ήταν ποτέ βασικός και αναντικατάστατος, είχε περίπου ένα γκολ ανά 3 ματς. Στη Μίλαν που είναι βασικός και αναντικατάστατος, έχει 25 γκολ σε 39 αγώνες. Καθόλου άσχημα. Ακόμα και με την εθνική Ιταλίας, οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί. Σε 29 συμμετοχές έχει 12 γκολ. Με δεδομένο ότι είναι μόλις 23 ετών, σίγουρα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

 Όσο για τους τίτλους που έχει κατακτήσει, πάλι τα επιτεύγματά του δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Με την Ίντερ πανηγύρισε 3 Πρωταθλήματα Ιταλίας, 1 Κύπελλο Ιταλίας, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας με αποκορύφωμα το Champions League του 2010. Στην Μάντσεστερ Σίτι πάλι, μπορεί να μην πήρε Champions League, αλλά πρόλαβε να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα, ένα FA Cup και ένα Community Shield.

 Η αλήθεια είναι ότι στην Ίντερ και τη Σίτι δεν ήταν πάντα βασικός, αλλά όποτε ήταν ή όταν έμπαινε αλλαγή δεν περνούσε απαρατήρητος και έπαιζε κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του κάθε ματς.

 Έχοντας παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα παιχνίδια της Μίλαν από τότε που επέστρεψε στο Μιλάνο, έχω βγάλει το δικό μου συμπέρασμα για το “φαινόμενο” Μπαλοτέλι. Είναι καθαρά ένας παίχτης ψυχολογίας.

 Όταν το ματς “στραβώσει” από την αρχή, αντί να πεισμώνει και να προσπαθεί περισσότερο, παίρνοντας την ομάδα στις πλάτες του, τα παρατάει, εκνευρίζεται, κάνει συχνά θέατρο, φωνάζει, τσακώνεται. Με λίγα λόγια, κάνει μόνο κακό στον εαυτό του και στην ομάδα του.

 Όταν όμως αποφασίσει ότι θα παίξει μπάλα και του πάει και το ματς όπως το θέλει, θα κάνει πράγματα που τα βλέπεις από ελάχιστους παίκτες. Από άποψη δυνατοτήτων δηλαδή, είναι σίγουρα μέσα στους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου. Αλλά αν είναι μία να παίζει 3 να μην παίζει δεν θα γίνει ποτέ ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών.

 Αν κάποιος προπονητής καταφέρει να τον κάνει να βλέπει κάθε παιχνίδι σαν τελικό και όχι σαν φιλικό και τον κάνει να προσπαθεί από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο, άσχετα αν η ομάδα του κερδίζει ή χάνει 0-3, τότε θα μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο. Μέχρι τότε όμως, θα είναι σαν ένα διαμάντι που πολλοί ήξεραν που βρίσκεται, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να σκάψει για να του δώσει την ευκαιρία να λάμψει…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]