Βράδυ Σαββάτου. Η αθηναϊκή νύχτα είναι ντυμένη στα… «λευκά». Το internet και τα κανάλια διαδίδουν την είδηση: «Πλήθος κόσμου στην Ερμού, παρά την κρίση». «Η γιορτινή διάθεση πλημμυρίζει την αγορά». «Το κέντρο της Αθήνας βούλιαξε».

Η ειδησεογραφία των κατεστημένων μέσων είναι, για ακόμη μια φορά, εκτός τόπου και χρόνου. Τα κανάλια, για ακόμη μια φορά, γεμίζουν τη μια ώρα που απασχολούν τους δέκτες με ειδήσεις, με περιεχόμενο αδιάφορο. Ιδίως τις μέρες των γιορτών, το φαινόμενο εντείνεται.

Κανείς δε μιλά για το πόσες οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς σπίτι.

Κανείς δεν αναφέρεται στις συνθήκες με τις οποίες οι εργαζόμενοι δουλεύουν ως τις 23:00, αν έχουν πληρωθεί, αν θα πληρωθούν και πώς αναγκάζονται να δουλέψουν με αυτό το ωράριο.

Κανείς δε σχολιάζει τις «μαύρες νύχτες» των εργαζομένων στον εμπορικό δρόμο της Ερμού, όταν δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια και τους φόρους, όταν αντιμετωπίζουν την φτωχοποίηση που υφίστανται, όταν δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους και έτσι υποκύπτουν στις αποφάσεις του δημάρχου και του περιφερειάρχη, που είπαν –λόγω των ημερών- να κάνουν ένα δωράκι παραπάνω στις αλυσίδες καταστημάτων.

…………………………………………………………………………………………..

Παρατήρηση Νο1. Το θεμιτό θα ήταν μια άδεια Ερμού. Αλλά είπαμε, ο κοινωνικός κανιβαλισμός έχει καλλιεργηθεί επιμελώς. Από την άλλη, δε μπορούμε να ποινικοποιήσουμε και τις βόλτες, ούτε βέβαια να μας εκπλήσσουν.

Παρατήρηση Νο2. Η Ερμού το Σάββατο είχε πολύ κόσμο, αλλά πόσοι από αυτούς αλήθεια είχαν χρήματα για να ψωνίσουν; Αυτό δεν ενδιαφέρει. Λες και το πρωί, οι καταναλωτές δεν είχαν έμπνευση να ψωνίσουν, παρά ανέμεναν τις μεγάλες ώρες.

Παρατήρηση Νο3. Τα 60′ των ειδήσεων σίγουρα δε φτάνουν για να αποτυπωθεί η «άλλη», η πραγματική πραγματικότητα  -πόσο μάλλον δεν περισσεύει χώρος για βλακώδεις ειδήσεις.

Ωστόσο, μέρες τώρα μπαίνουμε στη διαδικασία να θυμηθούμε τη μαστεκτομή της Τζολί και τα περίεργα του αθλητισμού, τα περίεργα πουλιά, τις ωραιότερες γυναίκες και τους καλύτερους άντρες, τα μεγαλύτερα γλυκά και τα πιο αστεία ατυχήματα, αλλά κανείς δεν φροντίζει να μας θυμίσει τις αυτοκτονίες και πώς αυτές πολλαπλασιάστηκαν το 2013.

Παρατήρηση Νο4. Τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά και σήμερα, Κυριακή, σε περιοχές που υπάρχει απόφαση περιφέρειας. «Το υπουργείο θα εξετάσει τροποποίηση του νόμου 4177», αναφέρει το ΥΠΑΝ, με κατεύθυνση προς την πλήρη απελευθέρωση και το άνοιγμα των καταστημάτων όλο και περισσότερες Κυριακές.

Αυτή την είδηση έπρεπε να ψάξω περισσότερο για να τη βρω…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]