Η αρχική μου πρόθεση ήταν απλώς να κράξω με μανία το νέο τραγούδι του Λεωνίδα Μπαλάφα, «Να σταθώ στα πόδια μου», για το οποίο μας έχουν πρήξει τα ούμπαλα τις τελευταίες ημέρες. Έπειτα από βαθιά περισυλλογή και μία μακαρονάδα αποφάσισα, όμως, να μην το κάνω γιατί τελικά δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο.

Αντίθετα, θα ήθελα μέσα από αυτές τις γραμμές να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στον τριχωτό καλλιτέχνη (σαν τον τραγουδιστή από τους Παπαροκάδες έχει γίνει) και τον σύντεκνο Ζερβάκη, με τον οποίο συμπράττουν στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Ρε συ, Μπαλάφα, μας (πεντο)ζάλισαν με το τραγούδι σου και την πάτησες!

Πρώτον, δεν θέλω να παραμυθιάζεσαι με τα viral και τα τοιαύτα. Δεν πιστεύω να έχεις την ψευδαίσθηση πως έχεις όντως γράψει τραγούδι «γροθιά στο κατεστημένο» και άλλα τέτοια γραφικά που διαβάζω, γιατί ρε συ, οι πραγματικές «γροθιές» δεν γίνονται viral. Το ξέρεις ε; Δεν θα γινόσουν ρεπορτάζ σε όλες τις κατηγορίες των ΜΜΕ: Στα συστημικά, στα ψεκασμένα, στα αριστερά, στα φασιστικά, ακόμα και στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, που σπάει στο τέλος του βίντεο ο πρωταγωνιστής σου. Το να αρέσεις σε όλους δεν είναι καλό. Γνωστό!

Δεύτερον, το τραγούδι σου είναι τόσο «οδυνηρό» και «ενοχλητικό» για το πολιτικό σύστημα, που βάζω στοίχημα πως όλα τα κόμματα (άντε, να βγάλω τη ΝΔ) θα το χρησιμοποιήσουν στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Έτσι, όπως σε κόβω θα ήθελες να το δώσεις στον Λαφαζάνη και να πληρωθείς σε δραχμές, αλλά sorry, δεν γίνεται. Ως γνωστόν, σε πρόλαβαν οι «Ριφιφί».

Τρίτον και χειρότερο. Θέλω να πιστεύω πως έχεις συναίσθηση ότι για το τραγούδι σου γενικά ψιλοχέστηκαν όλοι και πως αν δεν ήταν οπτικοποιημένο, δεν θα έγραφα κι εγώ αυτό το κείμενο σήμερα. Γιατί απλούστατα, δεν θα το είχα ποτέ μου ακούσει.

Αγαπητέ, Λεωνίδα, δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις, υποφέρω κι υποφέρεις. Δεν είναι σωστό να σου κρύβω, όμως, την αλήθεια. Ουσιαστικά, το τραγούδι σου δεν υπάρχει. Το ξέρεις ε; Κι αν ποτέ είχε πιθανότητες να υπάρξει, τώρα είναι απλώς η υπόκρουση ενός βίντεο. Το λες και soundtrack, ίσως. Πάντως, τραγούδι, δεν το λες. Δεν… στέκεται μόνο του πλέον, πώς το λένε.

Αν κάποιος πάρει το τραγούδι σου και φτιάξει ένα βίντεο με διάφορες φωτογραφίες, όπως κάνουν πολλοί χρήστες συχνά, δεν πρόκειται να το ακούσουν παρά ελάχιστοι. Ούτε το… τρίπτυχο Πυροβολάκης – Eurovision- Χαρούλης της ενορχήστρωσης το σώζει.

Όλοι μιλάνε γι` αυτό εξαιτίας του βίντεο που σκηνοθέτησε αυτός ο φίλος σου από τη Σπιναλόγκα. Και επειδή ο συγκεκριμένος τύπος αποφάσισε να σου καπελώσει το τραγούδι και να το κάνει δήθεν πατριωτικό-αντιμνημονιακή ταινία μικρού μήκους, την πληρώνεις εσύ τώρα. Δεν θέλω να σας βάλω να τσακωθείτε, αλλά έτσι είναι.

Με το συμπάθειο, όμως κι επειδή δεν είναι δίκαιο να τα ακούς όλα εσύ, ούτε το βίντεο είναι τίποτα σπουδαίο. Καλοφτιαγμένο, δεν λέω. Αλλά «εύκολο». Χωρίς πολύ… κόπο στη σύλληψή του.

Για παράδειγμα, οι πολιτικοί θυμίζουν καρικατούρες από ελληνικό σίριαλ. Θα μπορούσαν να μπουν ακόμα και σε επεισόδιο του «Ρετιρέ». Πείτε μου πραγματικά, πόσες φορές το έχετε ξαναδεί όλο αυτό με το «Μαζί τα φάγαμε» και το «Μας θυμούνται μόνο πριν τις εκλογές». Σε δεκάδες ελληνικές σειρές της πλάκας. Ακόμα και στον Σεφερλή! Απλά με χειρότερη αισθητική.

Και επειδή φτάσαμε στο σημείο να κάνουν στα sites μέχρι και αναλύσεις για τους… συμβολισμούς του σκηνοθέτη (έλεος), το να καίγεται στο τέλος του βίντεο ένα γερμανικό αυτοκίνητο, δεν το λες και έμπνευση. Ούτε φυσικά το σπάσιμο της τηλεόρασης. Αστεία πράγματα ρε σεις.

Μόνο ο πρωταγωνιστής είναι καλός και σίγουρα φτιάχνει τη διάθεση των γυναικών.

Κατά τα άλλα, σαπίλα η φάση. Βρίστε όσο θέτε, αλλά εγώ αυτό πιστεύω και θα κλείσω με ένα σχόλιο που διάβασα στο Facebook, μίας κυρίας που ήταν τόσο ενθουσιασμένη από το βίντεο κλιπ και έγραψε:

«Τι να πω ανατρίχιασα. Κάπου εκεί μέσα στον καφενέ καθόταν κι η ψυχή του Καζαντζάκη χόρευε και τραγουδούσε μαζί τους».

Πώς να σταθώ στα πόδια μου με κάτι τέτοια ρε πούστη;

* Τη «Σαλαμάνδρα» του Σπύρου Πολυχρονόπουλου μπορείτε να τη βρίσκετε και στο facebook.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]