«Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης». Με αυτήν την ανακοίνωση μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου Σίμωνα Κεδίκογλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, εν μία νυκτί πραγματικά, πετώντας στον δρόμο 2.656 εργαζόμενους. Έτσι, το σήμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης σίγησε το βράδυ της 11ης Ιουνίου, ενώ λίγο αργότερα έπεσε και η ιστοσελίδα.

Μιλάει για αδιαφάνεια, ενώ η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που ορίζει τη διοίκηση της ΕΡΤ και μπορεί να ελέγχει την κακοδιαχείρισή της. Έτσι, αντί όμως να αναλάβει την ευθύνη της ανασυγκρότησης του δημόσιου οργανισμού, αποφασίζει να τον κλείσει απολύοντας όλους τους εργαζομένους της και δημιουργώντας έναν καινούριο μη κρατικό οργανισμό, μετατρέποντας έτσι την τηλεόραση σε ιδιωτική και μόνο.

Το 3pointmagazine.gr βρέθηκε στο μέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή λίγες ώρες μετά την απόφαση αυτή και μίλησε με τρεις εργαζομένους που βρίσκονταν στο κατειλλημμένο ραδιομέγαρο.

Όπως μας είπαν, κανείς δεν γνώριζε για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η διοίκηση δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση και η είδηση ήρθε σε αυτούς από την ανακοίνωση του κυβερνητικού αντιπροσώπου, ενώ όλοι δούλευαν κανονικά.

Ήταν κεραυνός εν αιθρία
Σύμφωνα με τον Σταμάτη Διαμαντόπουλο, εικονολήπτη για 23 συναπτά έτη στον δημόσιο οργανισμό, «Κανείς δεν γνώριζε τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα. Όσοι πολιτικοί ερχόντουσαν εδώ για τις εκπομπές μάς καθησύχαζαν λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα για κλείσιμο. Ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εμείς δουλεύαμε κανονικά και δουλεύουμε μέχρι τις 12 που κλείνει». Καθώς ακούγονται πληροφορίες για επέμβαση της αστυνομίας στο ραδιομέγαρο ο Σταμάτης προσθέτει «να μείνει ο κόσμος εδώ, να γίνει Πολυτεχνείο. Ας έρθουν, λοιπόν, να μας βγάλουν»!

Ό, τι ακουγόταν έξω αυτό ξέραμε κι εμείς
Η Κατερίνα, τεχνικός στην ΕΡΤ για 7 χρόνια, η οποία προσλήφθηκε με σύμβαση αορίστου χρόνου μέσω του ΑΣΕΠ, μας λέει ότι «ξαφνικά σήμερα βγήκε το ΦΕΚ και μάθαμε ότι κλείνει. Ακούγαμε για τις απολύσεις. Είχαν πει ότι κάποιοι θα μπουν σε εφεδρεία, και ξαφνικά τώρα θα φύγουν όλοι. Ό, τι ακουγόταν έξω αυτό ξέραμε κι εμείς, τίποτα παραπάνω».

Ήταν τελείως απρόσμενο
Όπως μας είπε η δημοσιογράφος της ΝΕΤ, Ανέτα Καββαδία, «σήμερα πραγματοποιούνταν και συνέλευση των εργαζόμενων, αλλά δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να κλείσει. Είχε ακουστεί κάτι για τη δημιουργία ενός μεγάλου οργανισμού αλλά δεν περίμενε κανείς ότι θα κλείσει η ΕΡΤ. Ήταν τελείως απρόσμενο».

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες το προαύλιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή γέμισε από κόσμο που στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

radiomegaroERT1

Συγκινητική στιγμή έξω από το ραδιομέγαρο, όταν η ορχήστρα της ΕΡΤ έπαιξε το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» και οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι τραγουδούσαν όλοι μαζί.

radiomegaroERT2
Ελληνικά και διεθνή μέσα κάνουν αναμετάδοση των εκπομπών ενώ το σήμα της ΕΡΤ σταματά να εκπέμπει στις έντεκα και είκοσι το βράδυ. Εκτός από το ψηφιακό και αναλογικό σήμα, λίγη ώρα αργότερα σταμάτησε και η λειτουργία της ιστοσελίδας της ΕΡΤ.

Μέσα σε μία μέρα, η ΕΡΤ αποτελεί παρελθόν και οι τηλεοπτικοί μας δέκτες εκπέμπουν μαύρο.

Μελίνα Βελιμέζη – Κατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]