Στο ματς με την Γκάνα, ο Μίροσλαβ Κλόζε με το γκολ που έβαλε, έφτασε τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο στα 15 γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ. Επειδή είναι πολύ πιθανό η Γερμανία να φτάσει ακόμα και μέχρι τον τελικό, οι πιθανότητες να τον ξεπεράσει κιόλας δεν είναι λίγες. Αν δεν τον ξεπεράσει όμως, ο Ρονάλντο θα είναι πρώτος όχι μόνο στις καρδιές μας, αλλά και δικαιωματικά…

Τα λόγια είναι περιττά για το «φαινόμενο», γιατί όσα χρόνια αγωνίστηκε, με εξαίρεση τις άτυχες στιγμές των τραυματισμών του, δικαιολογούσε σε απόλυτο βαθμό αυτόν τον χαρακτηρισμό. Έκανε πράγματα τα οποία βλέπαμε πρώτη φορά, όχι μόνο εμείς που ήμασταν πιτσιρικάδες όταν τα έκανε, αλλά ακόμα και οι γονείς μας, κάποια πράγματα τα είδαν πρώτοι από αυτόν.

Είχε ταχύτητα, δύναμη, τεχνική, μυαλό, φαντασία. Δεν του έλειπε τίποτα. Πράγμα σπάνιο ακόμα και σήμερα. Είναι κρίμα, για όσους είμαστε ρομαντικοί και θέλουμε στο ποδόσφαιρο να νικάει αυτός που παίζει πιο όμορφα και αυτός που είναι καλύτερος τεχνικά να σαρώνει όλα τα ατομικά ρεκόρ, να βλέπουμε τον Μίροσλαβ Κλόζε να μπαίνει (έστω και στατιστικά) στην ίδια ποδοσφαιρική κλίμακα με τον Ρονάλντο.

Ο ίδιος ο Ρονάλντο, πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ, είχε δηλώσει σχετικά: «Ακόμα παίζει αυτός (Κλόζε); Ελπίζω να μην σκοράρει άλλο γκολ γιατί θα με φτάσει». Εννοείται μεταξύ σοβαρού και αστείου και το απέδειξε αμέσως μετά το γκολ του Κλόζε, καθώς δήλωσε: «Συγχαρητήρια Κλόζε. Καλωσόρισες στο κλαμπ!». Κανένα ίχνος βεντετισμού και κόμπλεξ από έναν πολύ μεγάλο αθλητή, αλλά και άνθρωπο. Ίσως γιατί βαθιά μέσα του, ξέρει ότι ποδοσφαιρικά, ο Γερμανός δεν τον φτάνει ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι.

Ίσως πάλι, επειδή, αν δεν βάλει κι άλλο γκολ και μείνουν τελικά ισόπαλοι, ξέρει ότι τα δικά του γκολ ήταν πιο σημαντικά. Κάποια από αυτά, χάρισαν και το τρόπαιο στην Βραζιλία.

Τα 15 γκολ του Μίροσλαβ Κλόζε σε Μουντιάλ:

2002: Φάση των ομίλων: Γερμανία-Σαουδική Αραβία 8-0 (3 ΓΚΟΛ)

Φάση των ομίλων: Γερμανία-Ιρλανδία 1-1 (1 ΓΚΟΛ)

Φάση των ομίλων: Γερμανία-Καμερούν 2-0 (1 ΓΚΟΛ)

2006: Φάση των ομίλων: Γερμανία-Κόστα Ρίκα 4-2 (2 ΓΚΟΛ)

Φάση των ομίλων: Γερμανία-Εκουαδόρ 3-0 (2 ΓΚΟΛ)

2010: Φάση των ομίλων: Γερμανία-Αυστραλία 3-0 (1 ΓΚΟΛ)

2014: Φάση των ομίλων: Γερμανία-Γκάνα 2-2 (1 ΓΚΟΛ)

2010: Φάση των 16: Γεμανία-Αγγλία 4-1 (1 ΓΚΟΛ)

2006: Φάση των 8: Γερμανία-Αργεντινή 1-1 (1 ΓΚΟΛ)

2010: Φάση των 8: Γερμανία-Αργεντινή 4-0 (2 ΓΚΟΛ)

Απολογισμός: 11 γκολ σε φάση ομίλων – 1 γκολ στους 16 – 3 γκολ στα προημιτελικά

 
Τα 15 γκολ του Ρονάλντο σε Μουντιάλ:

1998: Φάση των ομίλων: Βραζιλία-Μαρόκο 3-0 (1 ΓΚΟΛ)

2002: Φάση των ομίλων: Βραζιλία-Τουρκία 2-1 (1 ΓΚΟΛ)

Φάση των ομίλων: Βραζιλία-Κίνα 4-0 (1 ΓΚΟΛ)

Φάση των ομίλων: Βραζιλία-Κόστα Ρίκα 5-2 (2 ΓΚΟΛ)

2006: Φάση των ομίλων: Βραζιλία-Ιαπωνία 4-1 (2 ΓΚΟΛ)

1998: Φάση των 16: Βραζιλία-Χιλή 4-1 (2 ΓΚΟΛ)

2002: Φάση των 16: Βραζιλία-Βέλγιο 2-0 (1 ΓΚΟΛ)

2006: Φάση των 16: Βραζιλία-Γκάνα 3-0 (1 ΓΚΟΛ)

1998: Ημιτελικά: Βραζιλία-Ολλανδία 1-1 (1 ΓΚΟΛ)

2002: Ημιτελικά: Βραζιλία-Τουρκία 1-0 (1 ΓΚΟΛ)

2006:
 Τελικός: Βραζιλία-Γερμανία 2-0 (2 ΓΚΟΛ)

Απολογισμός: 7 γκολ σε φάση ομίλων – 4 γκολ στους 16 – 2 γκολ στα Ημιτελικά – 2 γκολ σε Τελικό

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο Κλόζε δεν έχει ούτε ένα γκολ μετά τα προημιτελικά και ο Ρονάλντο έχει δύο σε ημιτελικά και ισάριθμα σε τελικό, τα οποία χάρισαν και τον τίτλο στην Βραζιλία. Όπως και να έχει, η αξία και η ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή δεν μετριέται με τα γκολ. Καμιά φορά όμως είναι «άδικο» να σπάνε ρεκόρ ικανότατων παιχτών από κάποιους που είναι απλά αποτελεσματικοί. Θα παρακολουθώ το υπόλοιπο Μουντιάλ, με την ευχή ο Κλόζε να μην πετύχει άλλο τέρμα, καθώς στην ισοβαθμία, η διαφορά είναι ολοφάνερη υπέρ του τεράστιου Ρονάλντο.

Τα 15 γκολ και των 2:

ΥΓ. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν μειώνω σε καμία περίπτωση το κατόρθωμα του Κλόζε που είναι ένας αποτελεσματικότατος επιθετικός, αλλά η αδυναμία μου στο «φαινόμενο» δεν με αφήνει να δεχθώ ότι θα τον ξεπεράσει οποιοσδήποτε. Έστω και στους αριθμούς…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]