Δύο από τα πολλά στραβά μου είναι ότι έχω τελείως χαλασμένο βιολογικό ρολόι – κοινώς σπανίως κοιμάμαι πριν χαράξει, ενώ ξυπνάω το μεσημέρι – και ότι πολλές φορές, όταν τρώω μόνος μου στο σπίτι, ανάβω την τηλεόραση. Ο συνδυασμός των δύο αυτών κουσουριών μεταθέτει το “μεσημεριανό” κατά τις 5.30 το απόγευμα μπροστά στη χειρότερη τηλεοπτική ζώνη.

Κλικ, εκπομπή μαγειρικής, ζαπ, κουτσομπολίστικη εκπομπή, ζαπ, άλλη εκπομπή μαγειρικής, ζαπ, άλλη κουτσομπολίστικη εκπομπή, ζαπ, κακοφτιαγμένο παμπάλαιο ντοκιμαντέρ σε 30ή επανάληψη, ζαπ, κι άλλη εκπομπή μαγειρικής. Μετά από πολύμηνες έρευνες κατέληξα ότι η πιο ενδιαφέρουσα εκπομπή της ζώνης μετά-τα-μεσημεριανά-και-πριν-τα-απογευματινά-δελτία είναι αυτή του Κυριάκου Βελόπουλου.

Συνωμοσίες, προδοσίες, εχθροί που παραμονεύουν παντού, σημεία και τέρατα: ό,τι πρέπει για να ρουφήξεις το σπαγγέτι σου, καλύτερο και από Bmovieστο StarChannelστις 4 τα ξημερώματα. Για όσους δεν είχαν ποτέ την τύχη να παρακολουθήσουν το “Ελληνιστί” (πρώην “Ελληνόραμα”, τις παλιές καλές μέρες του “Τηλεάστυ”), η εκπομπή βασίζεται στο εξής σχετικά απλό αλλά εθιστικό concept: ο Βελόπουλος φωνάζει και πουλάει βιβλία.

Το πλάνο σταθερό και ξεκούραστο για σκηνοθέτη και οπερατέρ: δύο παράθυρα και από κάτω ο αριθμός τηλεφωνικής παραγγελίας για τα βιβλία και τα linksτου Βελόπουλου σε facebookκαι twitter. Στο δεξιά παράθυρο βρίσκεται πάντα ο ίδιος ο πρώην βουλευτής, πρώην δημοσιογράφος, νυν ανεξάρτητος πωλητής βιβλίων και συνωμοσιολόγος. Στο άλλο παράθυρο κάποιος άλλος, είτε δημοσιογράφος, είτε “ειδικός” – ποτέ δεν κατάλαβα ακριβώς.

ellinisti1

Επί μία ώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: ο Βελόπουλος αρχίζει να ξεσπαθώνει εναντίον κάποιου εχθρού των Ελλήνων αλλά τελείως ξαφνικά στρέφει την προσοχή στα βιβλία του. Για παράδειγμα: “Το ξέρετε τί είπε ο Ερντογάν; Το ακούσατε Συνέλληνες; Θα μας φάνε τα πετρέλαια! Κι οι δικοί μας δεν κάνουν τίποτα! Ξυπνήστε μωρέ! [sic]”. Κι ενώ περιμένεις να ακούσεις κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο (πότε το είπε αυτό ο Ερντογάν; Σε ποιους; Ποιοι θα μας φάνε τα πετρέλαια; Γιατί;), γίνεται cutσε μία κάρτα με τη “μοναδική προσφορά! Με 39 Ευρώ επτά διαφορετικά έργα! Διαβάστε τα να ξεστραβωθείτε, Συνέλληνες! Προ-λά-βε-τε!”. Δημιουργείται η εντύπωση ότι σε αυτά τα βιβλία βρίσκεται η απόλυτη αλήθεια για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα: γιατί οι Αμερικανοί θέλουν διχοτομημένη την Κύπρο; Αγοράστε την “Ορθόδοξη Νηστίσιμη Κουζίνα των Αγιορειτών Μοναχών”. Ποιοι μας ταΐζουν επικίνδυνες τοξίνες για να ελέγχουν τη σκέψη μας; Προτιμήστε το “Τουρκόσποροι: Είναι όλοι οι Βαλκάνιοι εκτός από μας”. Γιατί η τρόικα επιμένει στις αποκρατικοποιήσεις; Για σας υπάρχει το “Πυραμίδες στην Αρχαία Ελλάδα: Ναι, από εμάς πήραν την ιδέα οι Αιγύπτιοι”.     

ellinisti2

Ο Βελόπουλος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εκμεταλλεύεται τον φοβικό, μίζερο και αμόρφωτο “Συνέλληνά” του. Σαράντα χρόνια μεταπολίτευση και πέντε χρόνια ύφεση – κι άλλα τόσα να περάσουν, ο “Συνέλληνας” ένα πράγμα θέλει να ακούσει:  ότι Αμερικανοί, Γερμανοί, “Ευρωπαίοι” (γενικώς και αορίστως), Τούρκοι βεβαίως, Σλάβοι, καπιταλιστές, αναρχικοί, μαύροι, Ασιάτες, Εβραίοι (must), Μασόνοι και εξωγήινοι θέλουν το κακό του. Μόνο το δικό του κακό. Γιατί η Ελλάδα είναι -λέει- τόσο πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, που τα κοιτάσματα φτάνουν για να καλύψουν το χρέος δυο και τρεις φορές (μόνο ο Βελόπουλος, άντε και ο Καμμένος έχουν ήδη κάνει εξορύξεις και δεν μας το λένε). Γιατί ο Έλληνας είναι -λέει- πανέξυπνος, και θέλουν να τον “κρατάνε υπό έλεγχο” για να μην ξεσηκωθεί (φυσικά, κι εγώ αν ήθελα παγκόσμια κυριαρχία, πρώτο μου μέλημα θα ήταν να ελέγξω υπογείως έναν λαό που αποτελεί το 0,0014% του παγκόσμιου πληθυσμού). Γιατί -μα άκου τι λέει- τον Κώστα Καραμανλή τον έφαγαν επειδή προσέγγισε τον Πούτιν, και αν δεν τον είχαν φάει, θα ήμασταν μια χαρά (ναι, δεν τον έφαγαν τα σκάνδαλα, η διαφθορά και το έλλειμμα του 15%).

Εγώ ρουφάω το σπαγγέτι, ακούω τις χαζομάρες του Βελόπουλου για 15′, γελάω, σβήνω την τηλεόραση και τον ξεχνάω. Αλλά, για να βγαίνει αυτός ο τύπος στο γυαλί, κάποιοι τον βλέπουν στα σοβαρά, τον πιστεύουν και μάλλον αγοράζουν και τα βιβλία. Πες μου, όμως, “Συνέλληνα”: τελικά αυτός φταίει, ή εσύ; Αυτός κάνει τη δουλίτσα του. Εκμεταλλεύεται τη σύγχυση και την αμορφωσιά και πουλάει το προϊόν του. Εσύ όμως ψήφιζες 40 χρόνια αυτούς που σε έφεραν εδώ που είσαι σήμερα (μεταξύ των οποίων και τον Βελόπουλο, παρεμπιπτόντως). Δεν διαμαρτυρήθηκες παρά μόνο όταν έχασες τη βολή σου – και τότε, περιορίστηκες στην “αγανάκτηση”. Και τώρα, αντί να αναρωτιέσαι αν έχεις έστω και την παραμικρή ευθύνη, συνεχίζεις να κρέμεσαι από τα χείλη του κάθε φωνακλά που σε διαβεβαιώνει ότι εσύ είσαι αθώος και όλοι είναι εναντίον σου.

ΥΓ. Άσχετο (;): Ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε μετά τις εκλογές στροφή 180 μοιρών και αποφάσισε ότι η “μόνη λύση είναι η έξοδος της χώρας από το Ευρώ” – κάτι που επαναλαμβάνει κάθε μέρα στην εκπομπή του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα όμως, το 2011 είχε βγάλει 400.000 Ευρώ στο εξωτερικό. Πόσο βολικό να έχεις το σκληρό σου συνάλλαγμα εκτός Ελλάδας, και να πλουτίσεις με την υποτιμημένη δραχμούλα που θα προκύψει όταν εφαρμοστεί η “μόνη λύση” που υποστηρίζεις.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]