Οι Σάτυροι είναι κάτι κατσικοπόδαροι με κέρατα και μακρουλά όργανα (φλάουτα, κιθάρες, σαξόφωνα…) που από το 2007 πιάνουν και τραγουδάνε κάτι ακατάληπτες ιστορίες για δράκουλες σε θρακιώτικους δρόμους, ροκ τσιφτετέλια και βιενέζικα walz. Το 2013 κυκλοφόρησαν ένα δίσκο στις γύρω ενορίες και τον είπαν «Σολ Γαλλία Τσάμικο» και το 2017 έναν δεύτερο και τον λένε «Ιστορίες Τρόμου». Οι δημοτικοί στίχοι αλλά και τα κείμενα και οι λέξεις των ποιητών που επιλέγουν π.χ Σουρής είναι γροθιά στο στομάχι για την σύγχρονη βουβή πραγματικότητα.

Τους Σάτυρους αποτελούν οι: Ζεύξιππος: Σοπράνο σαξόφωνο, κιθάρα, φωνή, Λύσιππος: Ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά, Αστραμπόγιαννος: Μπάσο, Κύριος (ο) Σκουλιδάκης: Τύμπανα. Με αφορμή την εμφάνιση τους στο Cabaret Voltaire την Παρασκευή 2 Μάρτη (opening act το καινούργιο σχήμα Λάντζα), το 3point έψαξε και ρώτησε για τους Σάτυρους σε μια μάλλον σοβαρή συνέντευξη.

Πότε σχηματίστηκαν οι Σάτυροι και πώς προέκυψε η ονομασία τους;

Οι Σάτυροι δε σχηματίστηκαν, προϋπήρχαν! Γενέθλιος ημέρα ορίζεται η πρώτη εμφάνιση με το όνομα “Σάτυροι” την 17η Μαΐου του 2007 παρέα με τον Τηλέμαχο Ζαγρέα ο οποίος είναι και ο νονός του συγκροτήματος. “Ζαγρέας” είναι μία διαφορετική ονομασία του θεού Διονύσου και σάτυροι ήταν οι ακόλουθοί του.

Οντως τώρα υπάρχει γιορτή του Αγίου Σάτυρου;

Σαφέστατα και μάλιστα όχι ένας αλλά δύο. Και οι δύο χριστιανοί μάρτυρες, ο ένας εορτάζει 1η Φεβρουαρίου και ο άλλος 6 Ιουλίου, ημέρα που κυκλοφόρησε ο πρώτος μας δίσκος “Σολ Γαλλία Τσάμικο” το 2013.

Κυκλοφορήσατε το δεύτερο σας άλμπουμ με τίτλο «Ιστορίες τρόμου». Μιλήστε μας για αυτό.

Χρόνισε κιόλας μιας και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017. Είναι ένα σετ 5 τραγουδιών με επιπλέον δύο στη φυσική μορφή ως cd που καθώς τα ηχογραφούσαμε διακρίναμε οτι έχουν όλα κάτι κοινό, οτι είναι ή θα μπορούσαν να είναι όλα ιστορίες τρόμου. Ο ήχος μας σε αυτό το δίσκο έχει ηλεκτριστεί πολύ περισσότερο μετά την αποχώρηση από το συγκρότημα των πλήκτρων και των γυναικείων φωνητικών.

Ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε στο studio 133 από τον “Μίδα” Μιχάλη Σκαράκη, ενω το mastering έγινε απο τον Νάσο Νομικό (VU productions).

Αρκετά ξεχωριστό και ιδιαίτερο είναι και το artwork του δίσκου. Ποιος το φιλοτέχνησε και ποιος σχεδίασε το booklet;

Το σχέδιο του εξωφύλλου εικονίζει τον Θανάση Βάγια ως φιγούρα του θεάτρου σκιών περιτριγυρισμένο από τέσσερις Σάτυρους που τον περιγελούν. Ο Θανάσης Βάγιας (ιστορικό πρόσωπο) είναι ο πρωταγωνιστής του πρώτου τραγουδιού του δίσκου ως Βρυκόλακας από την οργιάζουσα φαντασία του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Στο θέατρο σκιών η φιγούρα του Θανάση Βάγια έχει το ρόλο του προδότη.

Το σχέδιο φιλοτέχνησε και μας παραχώρησε δωρεάν ο Σωτήρης Χαρίδημος, ένας από τους σημαντικότερους και ιστορικότερους καραγκιοζοπαίχτες και δημιουργούς στην Ελλάδα μετά από μία δική μας ιδέα. Τον ευχαριστούμε για όλα. Τα σχέδια που κοσμούν το 8σέλιδο booklet είναι απλά λεπτομέρειες του εξωφύλλου.

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το cd;

Κατά βάση επικοινωνώντας με το συγκρότημα ή ερχόμενος σε κάποια συναυλία όπως αυτή της Παρασκευής 2 Μαρτίου στο Cabaret Voltaire, στην Αθήνα. Κάποια αντίτυπα υπάρχουν επίσης στα δισκοπωλεία Λωτός στη Θεσσαλονίκη και Αεράκης στο Ηράκλειο τση Κρήτης.

Ποιες οι επιρροές/ καταβολές του γκρουπ;

Τα πάντα. Οι Jethro Tull, οι Zoolixo λίγο, ο Ανέστης Δημητρίου και γενικά όλη η ροκ ιστορία της αλλοδαπής και της ημεδαπής, τα αθάνατα πανηγύρια της ελληνικής επαρχίας, ο Τηλέμαχος Ζαγρέας και φυσικά η Portsmouth Symphony Orchestra!

Έχετε εμφανιστεί σε αρκετές εκδηλώσεις και φεστιβάλ Αλληλεγγύης, σε αυτοοργανωμένες δομές, για την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος Ανθρωπος» κ.ά. Και αυτό μάλλον δεν είναι σατυρικό είστε ένα γκρουπ «από τα κάτω» αφουγκραζόμενο τον παλμό και τις ανάγκες της εποχής δίνοντας πάντα «παρών» στα κινήματα…

Δίνουμε πάντα το «παρών» σε γιορτές αλληλεγγύης και αυτός είναι ο ορισμός του σατυρικού κυρία μου!

Ποια η σχέση σας με τα social media;

Είχαμε myspace οταν ακομα είχε νόημα, ΘΑ ΣΕΒΕΣΤΕ!!! Κατά ταλιμπάν η αναγκαία ωστε να μπορούμε να επικοινωνούμε και εκτός σκηνής με τον φίλο φαν.

Μελοποιείτε κατά κόρον ποιητές παλιότερων δεκαετιών; Δεν είναι εντυπωσιακό που η γραφή τους παραμένει πάντα επίκαιρη όσα χρόνια και αν περάσουν για αυτόν εδώ τον τόπο;

Και παλαιότερων αιώνων θα λέγαμε. Δεν ξέρουμε αν αυτοί οι ποιητές ήταν τόσο μπροστά ή η σημερινή κοινωνία τόσο πίσω. Ίσως και τα δύο.

Εχετε ανοίξει για γκρουπ αλλά και έχετε συνυπάρξει με αρκετά ονόματα της ελληνικής ροκ σκηνής. Στέλιος Σαλβαδόρ/Μωρά στη Φωτιά κ.α. Νιώθετε μέρος αυτής της σκηνής; Πού θα κατατάσσατε αυτό που κάνετε;

Σκηνή υπάρχει όταν υπάρχουν ακροατές που παρακολουθούν και ακολουθούν ένα μουσικό ρεύμα ανεξαρτήτως ονόματος. Εκεί μάλλον υστερούμε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα να επικοινωνούμε και να συμπράττουμε με άλλους συναδέλφους, τους θεωρούμε φίλους το λιγότερο και δεν μας αρέσει να κατατασσόμαστε κάπου.

Ποιο λάιβ δεν θα ξεχάσετε ποτέ; Είχατε σε κάποιο από αυτά απρόοπτα;

Κανένα λαιβ δεν ξεχνάμε ακόμα και αν δε το θυμόμαστε. Πολλά τα απρόοπτα.

Ενδεικτικά ξεχωρίζουμε την συναυλία μας με τον Τηλέμαχο στην καμμένη Ζαχάρω το 2008 και τα επίκαιρα σχόλιά του, ένα φεστιβάλ στη λίμνη του Λάδωνα στην ορεινή Αρκαδία το 2014 όπου ό,τι συνέβη ήταν απρόοπτο, την περσινή γιορτή για τα 10 μας χρόνια με τη συμμετοχή πολλών φίλων και φυσικά αυτό που στήσαμε με τα αδερφάκια μας Τζουράν Τζουράν και Rebet Against πριν δύο καλοκαίρια στην ταβέρνα «Έξι αδέλφια» του φίλου μας του Θανάση στου Ζωγράφου όπου όχι μόνο η είσοδος αλλά και η αφθονία φαγητού και ποτού ήταν δωρεάν για όλους.

Ποιος στίχος από αυτούς που έχετε μελοποιήσει είναι παντιέρα και σημαία για σας;

Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ
Πό κανε ο άνθρωπος τη γή κι όλο το σύμπαν σπίτι (Τεύκρος Ανθίας)
Και δεν τα πάμε καλά με τις παντιέρες.

Τελικά είστε ένα σοβαρό γκρουπ; (γέλια)

Σίγουρα όχι σοβαροφανές. Σοβαρά παίρνουμε τη μουσική, τα λάιβ και τις μπύρες μας, τα υπόλοιπα είναι φήμες.

 

Info Point

Παρασκευή 2 Μαρτίου
Cabaret Voltaire
Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο
Ωρα έναρξης: 10.30
Είσοδος: 5 ευρώ

Support Group: Λάντζα 

Official page: https://www.facebook.com/satyrs
https://satyrs.bandcamp.com/music

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]