Έβλεπα τη “Σέσουλα” συχνά κατεβαίνοντας τη Μαυρομιχάλη, καθώς μένω κοντά. Κι έτσι ένα απόγευμα αποφάσισα να μπω να δω τι είναι αυτό το “κοινωνικό παντοπωλείο”. Εκεί βρήκα την Ειρήνη. Με υποδέχτηκε πολύ ζεστά, αν και δεν είχαμε ραντεβού, μου πρόσφερε καφέ και κάναμε μία ωραία κουβέντα για το εγχείρημα.

sesoula1

 Η “Σέσουλα” άνοιξε τις πόρτες της τον Δεκεμβρη του 2013. Πρόκειται για ένα παντοπωλείο όπως όλα τα υπόλοιπα με μία σημαντική διαφορά. Τα μέλη του συνεταιρισμού έρχονται σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς και εξασφαλίζουν τα αγαθά χωρίς μεσάζοντες, προσφέροντας έτσι πολύ χαμηλότερες τιμές στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και όλα τα μέλη είναι ισότιμα. Οποιοδήποτε πλεόνασμα επανεπενδύεται στον συνεταιρισμό.

sesoula2

 Η ομάδα όπως μας λέει η Ειρήνη αποτελείται από μέλη με διαφορετικές αφετηρίες. “Ένα παιδί είναι από αγροτική οικογένεια και πάντα τον ενδιέφερε να ασχοληθεί με το αγροτικό εμπόριο, ένας οικονομολόγος που ενδιαφέρεται για τις εναλλακτικές μορφές οικονομίας, το ανταλλακτικό εμπόριο, συνταξιούχοι και άλλοι που τους άρεσε η ιδέα και θέλουν να  στηρίξουν τους παραγωγούς.” Το βασικότερο όμως, μας λέει, είναι “η αίσθηση της ομάδας”.

sesoula3

 Η ομάδα συναντιέται κάθε εβδομάδα σε σταθερή, ώρα και μέρα και συζητάει τα πρακτικά θέματα που προκύπτουν και ενίοτε πιο θεωρητικούς στόχους. “Έχουμε διοργανώσει και ανοιχτές συζητήσεις με θέμα το ανταλλακτικό εμπόριο και τη διατροφή.”

sesoula4

 Ο κόσμος ,όπως μας λέει η Ειρήνη, αγκάλιασε πολύ ζεστά το εγχείρημα. “Υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι άνθρωποι που το αντιμετωπίζουν σαν ένα παντοπωλείο και έρχονται, ψωνίζουν, συζητάνε και εκείνοι που έρχονται γιατί τους αρέσει η κοινωνική του διάσταση. Σε κάθε περίπτωση έχει δημιουργηθεί ένα ‘στέκι’.”

sesoula5

Στη “Σέσουλα” θα βρείτε λίγο-πολύ τα πάντα. Από αλεύρι και ζυμαρικά μέχρι μεζέδες σε βαζάκια και σαπούνια. Τα τρόφιμα αυξάνονται συνεχώς, κάθε εβδομάδα προστίθεται κάτι νέο. “Τα δοκιμάζουμε όλα και λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψη τη γνώμη του κόσμου. Προσπαθούμε να έχουμε πάντα προϊόντα στη καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.” Ενδεικτικά θα βρείτε αλεύρι με 0,65 ευρώ το κιλό, ρύζι με 0,50, λάδι με 3,90 το λίτρο και κρασί από 8,50 ευρώ τα 5 λίτρα.

sesoula6

Η “Σέσουλα” είναι ένα κοινωνικό παντοπωλείο που εντάσσεται σε ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης. Με την ‘ευκαιρία’ της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει να βρει εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης και οικονομίας όπου να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

Όταν υπάρξει μεγαλύτερο χρηματικό πλεόνασμα, η “Σέσουλα” θέλει να ασχοληθεί με κοινωνικές δράσεις όπως είναι το να δίνει φαγητό σε συλλογικές κουζίνες. Τώρα ετοιμάζουν μία κουζίνα στο πίσω μέρος του μαγαζιού όπου θα μπορούν να παράγουν δικά τους προϊόντα.“Το σημαντικότερο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο όπου να υπάρχει συντονισμός μεταξύ συνεταιρισμών και άλλων δράσεων αλληλεγγύης.”

Κοινωνικό Συνεταιριστικό Παντοπωλείο “Σέσουλα”
Μαυρομιχάλη 98 και Σμολένσκη, Εξάρχεια
τηλ. επικοινωνίας/παραγγελιών: 215-5309832
https://www.facebook.com/sesoula.exarcheia

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]