Φωτογραφίες: Κίμωνας Αλέξης Κοκκινάρης

Το μεσημέρι της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μουσικής κατά της συνεργασίας του με τη Διεθνή ‘Εκθεση Γούνας, και κατά της επικείμενης πασαρέλας στις 31 Μαρτίου.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών μαζεύτηκαν και διεκδίκησαν την ανάκληση μιας έκθεσης βαναυσότητας και γιορτής του ναρκισσισμού, κρατώντας πλακάτ και πανό και μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια.

«Η Διεθνής ‘Εκθεση Γούνας είναι ένα τετραήμερο πένθους για τις ζωές που χάνονται άδικα κάθε λεπτό, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία κάποιων ανθρώπων»

Και η συνεργασία της Ελλάδας με τη συγκεκριμένη έκθεση είναι τουλάχιστον ειρωνική, δεδομένου του εξαιρετικά καλού κλίματος, που καθιστά τη χρήση γούνας αδικαιολόγητη, ειδικά φέτος το χειμώνα.

teliki1

diadilwsi_zwa3

Πίσω από τη μόδα

Η βιομηχανία γούνας, που αποτελεί μία από τις πιο βρώμικες και ανήθικες βιομηχανίες, κερδοφορεί μέσα από την παγίδευση, την απαγωγή και τη σφαγή διαφόρων είδων ζώων με απάνθρωπο τρόπο.

Η παγκοσμιοποίηση αυτού του εμπορίου έχει καταστήσει αδύνατο το να γνωρίζει ο καταναλωτής από πού προέρχονται τα προϊόντα γούνας. Τα δέρματα κινούνται, αγοράζονται και διανέμονται σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, μέσα από διεθνείς οίκους δημοπρασιών και το τελικό προϊόν συχνά εξάγεται. Επομένως, ακόμη και αν η ταμπέλα γράφει οτί φτιάχτηκε σε Ευρωπαϊκή χώρα, τα ζώα μπορεί να εξετράφησαν και να σφάχτηκαν αλλού, πολύ πιθανό στην Κίνα, όπου δεν υπάρχουν νομικές κυρώσεις για την κακοποίησή τους.

Πολλά αποκρύπτονται καθημερινά σχετικά με τη σαδιστική βιομηχανία της γούνας, και ενώ το κοινό γνωρίζει οτί έχει ένα αιματηρό υπόβαθρο, αποφεύγει να το ψάξει περαιτέρω, στο πλαίσιο της «άγνοιας που είναι ευτυχία». Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ακολουθούν τη γραμμή σιωπής στην οποία εμβαπτιζόμαστε από μικρή ηλικία (μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα). Δείχνουν παντελή αδιαφορία αναφορικά με το θέμα, φοβούμενα μη «σοκάρουν» το κοινό με την αλήθεια, και προβάλλουν τη γούνα μόνο μέσα από τη μόδα, δίνοντάς της μια απρόσωπη και ψυχρή «λάμψη» και -συνεπώς-οδηγώντας το καταναλωτικό κοινό στην απερίσκεπτη στήριξη της βιομηχανίας αυτής.

diadilwsi_zwa4

Παρακάτω, θα διαβάσετε όλα όσα δε θέλει να ξέρετε η βιομηχανία της γούνας:

1) Η βιομηχανία έχει δύο όψεις.

Η μία αφορά τα ζώα που μεγαλώνουν σε εργοστασιακού τύπου φάρμες (εκτροφεία) και η άλλη τα ζώα που παγιδεύονται στη φύση.

Τα ζώα που ζουν σε εκτροφεία περνούν όλη τους τη ζωή στριμωγμένα σε βρώμικα κλουβιά, μη μπορώντας να κινηθούν καθόλου, ταΐζονται με υποπροϊόντα κρέατος που θεωρούνται ακατάλληλα για κατανάλωση και πολλές φορές, λόγω τεχνικών επιπλοκών δεν έχουν νερό να πιούν.

Η σωματική κακοποίηση σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση, τα οδηγεί σε ψυχωτικές συμπεριφορές, με πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τις απόπειρες αυτοκτονίας (Πολλά ζώα αυτοακρωτηριάζονται, δαγκώνοντας το δέρμα τους, την ουρά ή τα πόδια τους, και πολλά χτυπάνε με μανία το σώμα τους πάνω στα κάγκελα των κλουβιών) Επίσης, κάποιες φορές, σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από το χωρικό περιορισμό του κλουβιού, καννιβαλίζουν εις βάρος των άλλων ζώων, με τα οποία τα στριμώχνουν.

Τα ζώα που παγιδεύονται στη φύση, πιάνονται με τη χρήση παγίδων που είτε τους κόβουν τα πόδια, συχνά ως το κόκκαλο, είτε τους συνθλίβουν το λαιμό, είτε τους προκαλούν πόνο μέχρι να πνιγούν (παγίδες νερού). Οσα  επιβιώνουν ξυλοκοπούνται από τους κυνηγούς μέχρι να πεθάνουν.

diadilwsi_zwa6

2) Οι μέθοδοι θανάτωσης είναι βάναυσοι.

Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να προστατεύει τα ζώα από το να σκοτώνονται με βάναυσο τρόπο. Ο άνθρωπος είναι ελέυθερος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφη η γούνα.

Τα μικρά ζώα στοιβάζονται σε κουτιά και δηλητηριάζονται με το καυτό αφιλτράριστο καυσαέριο που προέρχεται από τους κινητήρες των φορτηγών. (Αυτό, όμως, δεν είναι απολύτως θανατηφόρο, οπότε συχνά ξυπνούν κατά την εκδορά.)

Τα μεγαλύτερα ζώα θανατώνονται συχνά με ηλεκτροσόκ (το ρεύμα περνάει μέσα από ράβδους ή κρίκους που μπαίνουν στο στόμα ή στον πρωκτό τους, για να μην καεί η γούνα).

‘Αλλα δηλητηριάζονται με στρυχνίνη (μια ουσία που προκαλεί οδυνηρές κράμπες και συσπάσεις στους μύες, μέχρι που παραλύουν και στη συνέχεια το ζώο πεθαίνει από ασφυξία)

‘Αλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν θαλάμους αερίων, θαλάμους αποσυμπίεσης, σπάσιμο του λαιμού, ξυλοκόπημα μέχρι θανάτου, και ακόμα χειρότερα… πολλές φορές τα ζώα δε σκοτώνονται καν πριν γδαρθούν.

zwa_aktif

3) Κινέζικα και Καναδικά βασανιστήρια

Παραπάνω από το 50% της γούνας των Ηνωμένων Πολιτειών προέρχεται από την Κίνα, όπου αναρίθμητα ζώα (μεταξύ των οποίων εκατομμύρια σκύλοι και γάτες) ξυλοκοπούνται, απαγχονίζονται, ματώνουν μέχρι θανάτου ή γδέρνονται ζωντανά για τη γούνα τους.

Μέσα από μια μυστική έρευνα της PETA (Οργάνωση για την ηθική μεταχείριση των ζώων) στην Κίνα, έγινε γνωστό οτί πολλοί σκύλοι και γάτες που πεθαίνουν στο όνομα της μόδας φορούν κολάρο, και άρα απαγάγονται για να καταλήξουν να γίνουν ενδυμασία για έναν άπληστο καταναλωτή, που μπορεί να μην έχει καν την υποψία οτι φοράει τον καλύτερο φίλο κάποιου.

Επίσης, είναι γνωστό οτί, κατά η διάρκεια της ετήσιας σφαγής στον Καναδά, δεκάδες χιλιάδες νεογέννητες φώκιες πυροβολούνται ή χτυπούνται βάναυσα με ρόπαλα που στις άκρες τους έχουν μεταλλικούς κρίκους.

Στην ίδια χώρα εκατοντάδες μαύρες αρκούδες πιάνονται σε παγίδες και αφήνονται να υποφέρουν για μέρες, με σκοπό να φτιαχτούν καπέλα από τη γούνα τους για τη Βασιλική Βρετανική Φρουρά.

diadilwsi_zwa7

4) Η γούνα δεν είναι οικολογική επιλογή.

Αντίθετα με την προπαγάνδα της βιομηχανίας , η παραγωγή γούνας είναι καταστροφική για το περιβάλλον. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για να παραχθεί ένα παλτό από φυσική γούνα είναι περίπου  εικοσαπλάσιο του ποσού της ενέργειας που θα χρειαζόταν για την παραγωγή ενός συνθετικού παλτό αντίστοιχου μεγέθους.

Ακόμη, η γούνα δε θεωρείται βιοδιασπώμενο προϊόν, όπως πολλοί υποστηρίζουν, λόγω του οτί υφίσταται μια ειδική  χημική επεξεργασία που εφαρμόζεται για να αποτραπεί η σήψη. Η διαδικασία της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών είναι επίσης επικίνδυνη, διότι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του νερού.

diadilwsi_zwa8

Λύσεις υπάρχουν

Η σωστή ενημέρωση είναι χρέος του κάθε καταναλωτή και η άγνοια είναι δυστυχία (όχι για τον άνθρωπο, αλλά για τα ζώα).

Η αγορά φυσικών γούνινων προϊόντων δίνει το πράσινο φως στη συνέχιση των όσων διαβάσατε παραπάνω. Ευτυχώς, όμως,τα τεχνολογικά και παραγωγικά μέσα της εποχής προσφέρουν μια τεράστια γκάμα επιλογών. Και, εκτός από τους οικολογικούς και τους ηθικούς, υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που κάνουν τη συνθετική γούνα προτιμώτερη.

Η έκφραση της δυσαρέσκειας μπροστά στη θέα της φυσικής γούνας, μπορεί αρχικά να φαίνεται ασήμαντη, όμως περνάει ένα μήνυμα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που υποστηρίζουν τη βάρβαρη αυτή βιομηχανία.

Στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εκτροφή ζώων με σκοπό το εμπόριο γούνας έχει απαγορευτεί. Δεν είναι δύσκολο να απαγορευτεί και σε άλλες χώρες. Αρκεί μόνο η κινητοποίηση.

diadilwsi12

diadilwsi_zwa10

diadilwsi11

diadilwsi_zwa14

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]