Του Στέλιου Νικητόπουλου

Η Ολυμπιάδα που έχει πολύ αρσενικό και όχι οι Σκουριές, καθιστά ανεφάρμοστη και ακατάλληλη για τη δημόσια υγεία τη μεταλλουργία στη Χαλκιδική. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης και η κυβέρνηση αδειοδοτούν την Ολυμπιάδα και λένε ότι πήγαν στη διαιτησία για τις Σκουριές. Οι ποσότητες αρσενικού στους χρυσοφόρους πυρίτες της Ολυμπιάδας είναι τεράστιες και προβλέπεται ότι το 90% της τροφοδοσίας του εργοστασίου μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι, θα προέρχεται από την Ολυμπιάδα και μόλις το 10% από τις “καθαρές” από αρσενικό αλλά με λίγο χρυσό, Σκουριές. Είναι προφανές ότι για επικοινωνιακούς λόγους ο κ. Σταθάκης μιλάει μόνο για τις Σκουριές ενώ το πρόβλημα στο θέμα της μεταλλουργίας είναι η Ολυμπιάδα.

Η περίοδος διαιτησίας που είχε προσδιοριστεί αρχικά σε τρεις μήνες, έχει παραταθεί κατά δύο μήνες, ως τις 6 Απριλίου. Οι κάτοικοι που αντιτίθενται στην εξόρυξη και επιτροπές αγώνα τονίζουν ότι το δημόσιο αντί να επιλέξει τη διαιτησία, θα έπρεπε να καταγγείλει τη σύμβαση με την καναδική εταιρία, εφόσον η μέθοδος μεταλλουργίας αποδείχθηκε ανεφάρμοστη και ακατάλληλη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία λόγω μεγάλων ποσοτήτων αρσενικού στη Χαλκιδική.

Ο διευθύνων σύμβουλος της “Ελληνικός Χρυσός” πρόσφατα παραδέχτηκε στην εκπομπή ΕΡΤreport ότι η μέθοδος ακαριαίας τήξης δεν έχει εφαρμοσθεί πουθενά στον κόσμο και ότι είναι καινούρια πατέντα.

Στο μεταξύ η “Ελληνικός Χρυσός” συνεχίζει με γεωτρύπανα τις έρευνες για νέα κοιτάσματα. Κατά τα άλλα σε… διαιτησία να βρισκόμαστε… Παράλληλα, στη βουλή, με το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε η “απλοποίηση”, η διευκόλυνση δηλαδή, της αδειοδότησης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά πρόκειται για κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2008 η πολιτική της ΕΕ για την εξασφάλιση πρώτων υλών είναι γνωστή ως “Πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες – Κάλυψη των ουσιωδών αναγκών μας για ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη”. Η πολιτική αυτή είναι γνωστή με το όνομα του τότε αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πρωτοβουλία Φερχόϊγκεν και αναθέτει στα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση για να απλουστεύσουν το αδειοδοτικό καθεστώς για τις μεταλλευτικές εταιρίες. Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές ώστε να επιτευχθεί μεταλλευτική αυτάρκεια στην ΕΕ.

Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει μεταλλευτική χαβούζα η Βόρεια Ελλάδα. Την 1η Μαίου του 2009 και για τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα με την επονομασία “Promine”, που εντασσόταν στην προοπτική αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Το πρόγραμμα αυτό έκανε λόγο για “το όραμα του 21ου αιώνα’, για νέους τρόπους εξόρυξης, ανάπτυξης προϊόντων και διαδικασιών παραγωγής σε τέσσερις μεταλλογενετικές ζώνες της Ευρώπης. Η μία είναι η ελληνική ζώνη στη Β.Ελλάδα. Από την Ελλάδα μετείχαν το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και η Hellas Gold (Ελληνικός Χρυσός).

Στην ελληνική ζώνη περιλαμβάνονται τα κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική (σε Ολυμπιάδα και Σκουριές), στο Πέραμα Έβρου, στις Σάπες Ροδόπης και στο Κιλκίς. Εδώ έρχονται και “δένουν” η δρομολόγηση να γίνει ειδική οικονομική ζώνη η Β.Ελλάδα, με χαμηλά μεροκάματα, καθώς και η οικονομική και εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, η CETA, αφού η “Ελληνικός Χρυσός” είναι θυγατρική της καναδικής Eldorado. Ο Καναδάς είναι η χώρα όπου έχει έδρα το 75% των μεταλλευτικών εταιριών εξόρυξης παγκοσμίως.

Στη Χαλκιδική χιλιάδες εργαζόμενοι σε αλιεία, γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, τουρισμό και αλλού θα χάσουν τις δουλειές τους στο όνομα της κερδοφορίας και της καταστροφής του τόπου από την Eldorado.

Τώρα που αποκαλύφθηκε η απάτη της μεθόδου μεταλλουργίας flash smelting (ακαριαίας τήξης) λόγω μεγάλων ποσοτήτων αρσενικού στη Χαλκιδική, αντί η κυβέρνηση να καταγγείλει τη σύμβαση, πήγε στη διαιτησία. Η λεγόμενη συνέχεια του κράτους και της διοίκησης, που επικαλούνται, σημαίνει και αποδοχή της διαφθοράς. Χωρίς καταγγελία της σύμβασης γίνονται αποδεκτά τα αποτελέσματα της διαφθοράς. Και την ίδια ώρα που νομιμοποιούνται τα αποτελέσματα της διαφθοράς κυβερνήσεων, κρατικών λειτουργών και εταιρίας, οι κάτοικοι δικάζονται για κακουργήματα και κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή καθώς αντιστάθηκαν απέναντι στη “νομιμότητα” αυτής της διαφθοράς. Οι κακουργηματικές δίκες θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Μαΐου για την υπόθεση του λάκκου Καρατζά και την πρώτη Οκτωβρίου για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών.

Από Hortiatis570.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]