Την αντίφαση που χαρακτηρίζει την “πολιτική” πολλών ΜΜΕ, που ενώ κρατούν “βαθιά και εμφανώς ρατσιστική” τάση απέναντι στους μετανάστες, εκθειάζουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, υπογραμμίζει η Σοφιάννα Μπονοβόλια, αρχισυντάκτρια στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα altsantiri.gr. Αναφέρει ακόμη ότι παρά τη σαφώς μεγαλύτερη εξοικείωση της πλειοψηφίας του κόσμου με ένα διαφορετικό πρότυπο “μαύρος αθλητής, έλληνας, με απόλυτα ελληνική αγωγή και παιδεία”, εξακολουθεί να υπάρχει ρατσισμός, “ο οποίος πηγάζει από βαθύτερα βιωματικά και ισχυρά ένστικτα”.

Ολόκληρη η έρευνα για την επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην καθημερινότητα των ελληνικών media

1) Πόσο σημαντικά ιεραρχείται το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία για τον Αντετοκούνμπο στο μέσο που εργάζεσαι; Και πώς αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή “ροή” του μέσου;

Όσον αφορά στην αθλητική ειδησεογραφία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Σχεδόν κάθε είδηση για τον Αντετοκούνμπο (ειδικά όταν προσφέρεται και εικόνα ή βίντεο) είναι ψηλά στις προτεραιότητες του αθλητικού συντάκτη. Για πολύ εντυπωσιακά κατορθώματα μάλιστα η είδηση μπορεί να παίξει και ισάξια με κοινωνικό/διεθνές θέμα «ψηλά» στο σάιτ. Η περσόνα του Αντετοκούνμπο παίζει ισάξια με αθλητές όπως ο Μέσι ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο, πολλές φορές και πιο δυνατά.

Eίναι μία προσωπικότητα που συγκεντρώνει συγκλονιστικά έντονο ενδιαφέρον, μην αφήνοντας ακόμη και τους haters να τον μισήσουν, λόγω του ήπιου και ταπεινού προσώπου που δείχνει

2) Τι είδους θεματολογία καλύπτεται για τον παίκτη;

Κυρίως το αγωνιστικό κομμάτι, εντυπωσιακές εμφανίσεις, καρφώματα, κτλ. Παρόλα αυτά και πιο εξωαγωνιστικές ειδήσεις (τι μουσική ακούει, τι φωτογραφίες ανέβασε η κοπέλα του στο Instagram κτλ) παίζουν δυνατά και κερδίζουν πολλά κλικ.

3) Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ; Είναι μόνο ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης του ΝΒΑ;

Συνδυάζει τον θαυμασμό των «αθλητικών» διότι πρόκειται για παίκτη που παίζει στο NBA οπότε εξ ορισμού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μπασκετόφιλων, παρόλα αυτά ακουμπάει και σε πιο ιδιαίτερα ένστικτα των αναγνωστών. Το λαϊκό παιδί που ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε στην καταξίωση με το σπαθί του. Ή ο αδικημένος «μετανάστης» που μας κάνει εθνικά περήφανους και τον παραδεχόμαστε όσο και να θέλουμε να τον μισήσουμε. Γενικότερα είναι μία προσωπικότητα που συγκεντρώνει συγκλονιστικά έντονο ενδιαφέρον, μην αφήνοντας ακόμη και τους haters να τον μισήσουν, λόγω του ήπιου και ταπεινού προσώπου που δείχνει.

4) Θυμάσαι να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη;

Ίσως η περίπτωση του Σισέ όταν είχε έρθει Ελλάδα και απασχολούσε τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Αλλά η έκταση και η διάρκεια που έχει ο Αντετοκούνμπο στην ελληνική ειδησεογραφία δεν νομίζω ότι συγκρίνεται με κάποιου άλλου αθλητή.

5) Ποια άρθρα διαβάζει περισσότερο κόσμος;

Τα άρθρα της «επιτυχίας». Τα άρθρα στα οποία από τον τίτλο προκύπτει ότι έχει υπάρξει κάποιο «κατόρθωμα». Μία συμβολή σε νίκη, ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, ακόμη και ένα ποστ του σε κάποιο social media, με κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα. Επίσης διαβάζονται πάρα πολύ και τα άρθρα που αφορούν τον παίκτη και κάτι σχετικό με μία κίνηση κοινωνικού ενδιαφέροντος (πχ κάποιο μήνυμα κατά του ρατσισμού ή κάποια εκδήλωση «εθνικής» αγάπης)

6) Υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις από αναγνώστες; Κι αν ναι, πώς αυτές εκφράζονται;

Βεβαίως και υπάρχουν και μάλιστα με πολύ προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Εκφράζονται με ξεκάθαρα ρατσιστικά σχόλια σχετικά με το χρώμα του δέρματος και της αμφισβήτησης της «ελληνοσύνης» του.

Είναι αρκετά οξύμωρο να βλέπεις μέσα που είναι βαθιά και εμφανώς ρατσιστικά απέναντι στους μετανάστες, στους αλλόθρησκους, στους πιο αδύναμους, να αποθεώνουν τον «Giannis» ή τον «Γιάνναρο» ή τον «Αντετοκούνμπαρο»

7) Υπάρχει συμβολή στη μείωση του ρατσισμού με την προβολή του Αντετοκούνμπο;

Δύσκολο να απαντηθεί αυτό, σίγουρα υπάρχει μία μεγαλύτερη εξοικείωση της πλειοψηφίας του κόσμου με το πρότυπο αυτό. Μαύρος αθλητής, Έλληνας, με απόλυτα ελληνική αγωγή και παιδεία. Είναι σίγουρα μία πρόοδος, αν σκεφτούμε ποια είναι τα μέχρι τώρα πρότυπα. Παρόλα αυτά όχι δεν πιστεύω ότι έχει μειωθεί ο ρατσισμός των Ελλήνων, ο οποίος πηγάζει από βαθύτερα βιωματικά και ισχυρά ένστικτα.

8) Με ποιους τρόπους διαπιστώνεις να έχουν επενδύσει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ρεύμα για τον Αντετοκούνμπο;

«Πουλώντας» οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτόν. Ακόμη και πιο συντηρητικά μέσα, γνωστών επιχειρηματιών και ιδιοκτητών ΜΜΕ, επενδύουν με αφιερώματα, με προβολή, με χρήμα ακόμα, στο κεφάλαιο «Αντετοκούνμπο». Είναι αρκετά οξύμωρο να βλέπεις μέσα που είναι βαθιά και εμφανώς ρατσιστικά απέναντι στους μετανάστες, στους αλλόθρησκους, στους πιο αδύναμους, να αποθεώνουν τον «Giannis» ή τον «Γιάνναρο» ή τον «Αντετοκούνμπαρο».

9) Προσελήφθησαν επιπλέον δημοσιογράφοι για τις ανάγκες των σχετικών ρεπορτάζ;

Όχι.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]