Ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε ακόμα και ψεκαστικά αεροσκάφη για να καταστρέψει παλαιστινιακές αγροτικές καλλιέργειες στη Γάζα. Μισός αιώνας κατοχή, δέκα χρόνια αποκλεισμός από τον έξω κόσμο, βομβαρδισμοί. Τώρα και χημικά να πέφτουν από τον ουρανό καταστρέφοντας τα πιo βασικά αγαθά: την τροφή ή ακόμα και το νερό.

Η μαρτυρία του Σάλαχ

Ο  Σάλαχ Αν Νατζάρ, 53 ετών, αγρότης και πατέρας 6 παιδιών, από το χωριό Αλ Καράρα περιγράφει τι συνέβη πρόσφατα.

Όσο για τα υπόλοιπα χωράφια, τα φυτά θα φτάσουν στο μισό από το μέγεθός τους εξαιτίας της ζημιάς. Επίσης, το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Υγείας απαγόρευσαν να πουλήσουμε στην αγορά τα φυτά που επλήγησαν από τους ψεκασμούς, και οι οδηγίες τους είναι να καταστρέψουμε όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.“Όλη μου τη ζωή δουλεύω ως αγρότης. Τώρα καλλιεργώ κάπου έξι εκτάρια νοικιασμένης γης, που είναι όλα 400 με 650 μέτρα μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ. Καλλιεργώ σπανάκι, καλαμπόκι, φάβα, φακή και σιτάρι. Από όλες αυτές τις καλλιέργειες, μόνο η φάβα ήταν έτοιμη για συγκομιδή πριν τους αεροψεκασμούς. Τα φύλλα του σπανακιού θα ήταν έτοιμα για συγκομιδή και πώληση στην αγορά κάπου είκοσι μέρες αργότερα. Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στις 7 το πρωί, ήμουν στο χωράφι μου, όπως κάθε μέρα. Ξαφνικά ένα ψεκαστικό αεροπλάνο των αρχών κατοχής εμφανίστηκε και άρχισε να ψεκάζει κατά μήκος του συνοριακού φράχτη. Ο άνεμος φυσούσε από τα ανατολικά προς τα νοτιοδυτικά εκείνη τη μέρα, οπότε φυσούσε προς τα χωράφια μας και κατάλοιπα ζιζανιοκτόνου έφτασαν μέχρι τις καλλιέργειές μου. Κάλεσα αμέσως τον Ερυθρό Σταυρό και το Υπουργείο Γεωργίας και τους είπα τι συνέβαινε. Στις 10 το πρωί, και ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ήταν παρών, ήρθε ένα ακόμη αεροσκάφος και συνέχισε να ψεκάζει την περιοχή. Ψέκαζαν μέχρι το απόγευμα. Έχασα όλο το χωράφι με το σπανάκι, τα φύλλα κάηκαν και καταστράφηκε εντελώς. Δεν θα ξαναφυτρώσει.

Έχασα όλα τα χρήματα που είχα ρίξει σ’ αυτά τα χωράφια, 40.000 ισραηλινά σέκελ (περίπου 10.000€), για λιπάσματα, σπόρους, όργωμα και ψεκασμό. Όλα αυτά τα λεφτά πήγαν στο βρόντο και τώρα χρωστάω πάνω από 40.000 σέκελ σε διάφορους προμηθευτές. Θα πρέπει να ετοιμάσω και πάλι τη γη και να ξανασπείρω.”

Νεκρή ζώνη “για λόγους ασφαλείας”

Το 2016, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής παραδέχτηκαν τους αεροψεκασμούς δηλώνοντας ότι γίνονται “για να επιτευχθούν βέλτιστες και συνεχείς επιχειρήσεις ασφαλείας”. Αλλά όπως σωστά σημειώνει το B’Tselem, αν το Ισραήλ πιστεύει ότι μια άγονη νεκρή ζώνη κοντά στα σύνορα είναι κρίσιμη για την ασφάλειά του, θα πρέπει να δημιουργήσει μία στο δικό του έδαφος και όχι μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Και πάντως όχι καταστρέφοντας αδιακρίτως τις αγροτικές εκτάσεις των Παλαιστινίων.

Το είδαμε στην Actionaid

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]