*Του Μιχάλη Κωνσταντόπουλου (δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών) 

Η δεκαετία του ’90 ήταν η πρώτη της ιδιωτικής τηλεόρασης με ορισμένους να την χαρακτηρίζουν τα «χρόνια της αθωότητας» και άλλους να μιλάνε για trash tv χωρίς κανένα όριο και δεοντολογία αφού ακόμα και η σημερινή τηλεόραση των ριάλιτι φαντάζει κάπως ποιοτικότερη. Πρόσφατα τα 90s πέθαναν ίσως οριστικά από την ελληνική tv αφού δεν μπορούμε πια να βλέπουμε τις επαναλήψεις του Mega στο οποίο έπεσε μαύρο ακόμα και στις συνδρομητικές πλατφόρμες.

Τα κανάλια του youtube “Luben Retrolletarios” και “AdsPast 2” έχουν μαζέψει ώρες υλικού από τη βιντεοκασέτα στο youtube αποτελώντας πραγματική χρονομηχανή για όσους θέλουν να μελετήσουν τη δεκαετία του 90 και την ειδησεογραφία της.  Σκοπός μου ήταν να μην πάω για άλλη μια φορά στους σατανιστές, τα Ίμια, τη μανα raver και τις Πανελλήνιες του 1997. Μετά αρκετή παρακολούθηση σταχυολόγησα μερικά χαρακτηριστικά βιντεάκια για να θυμίσουμε στους λίγο μεγαλύτερους και να δώσουμε στους νεότερους μια γεύση της δεκαετίας που είναι τόσο κοντά και τόσο πλέον μακριά μας πλέον.

Ηρωική αντίσταση Έλληνα αυθαιρετούχου

Μετά τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι τα αυθαίρετα μπήκαν ξανά στην πολιτική ατζέντα ακούγοντας για λύσεις σε ένα πρόβλημα τόσο παλιό όσο το νεοελληνικό κράτος. Όπως και σήμερα έτσι και τότε οι κάμερες ήταν παρούσες στις κατεδαφίσεις με το πρόβλημα να μην γκρεμίζεται αλλά να διαιωνίζεται όταν έκλεινε ο φακός και έσβηναν τα φώτα.

Ντου μπάτσων σε ρέηβ πάρτι

Το ημερολόγιο γράφει 1997, το mega είναι ακόμα το μεγάλο κανάλι και το rave μεσουρανεί. Τα rave parties (άσχετα αν ο ρεπόρτερ μιλάει για μέταλ μουσική !) είναι η νέα μεγάλη μόδα και ταυτίζονται με την αλητεία, τα ναρκωτικά και τον υπόκοσμο. Οι μάνες των raver ανησυχούν και οι αρχές πράττουν τα δέοντα παρουσία καμερών φυσικά.

Ο συνδικαλιστής Πολάκης

Εδώ βλέπουμε τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Υγείας ως συνδικαλιστή νεαρό γιατρό σε ένα περιστατικό όπου ο ασθενής που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ξυλοκόπησε το γιατρό γιατί δεν δεχόταν ότι έχει σκωληκοειδίτιδα. Τα διαχρονικά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας ορατά από τότε…

Η υποδοχή του Ντομινίκ

Το 1995 ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε την υπέρβαση δίνοντας 2 δισεκατομμύρια δραχμές για να ντύσει στα πράσινα το θρύλο του ΝΒΑ, Ντομινίκ Γουίλκινς. Λίγο καιρό μετά το τριφύλλι σήκωνε την πρώτη του Ευρωλίγκα. Ο κόσμος αποθεώνει αλλά και αντιδρά στο μεγάλο ποσό της μεταγραφής.

Η γενιά του 1995

Ρεπορτάζ-μνημείο. Η συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας είναι ήδη ορατή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μόνιμη συζήτηση για τη νέα γενιά που δεν έχει ιδανικά και χάνεται στο αλκόολ, τα ναρκωτικά, τις ευτελείς απολαύσεις, την αμορφωσιά, τον ατομικισμό και πάει λέγοντας. Σήμερα η γενιά του 1995 που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45+ δεν πάει σε rave party και έχει δικά της παιδιά τα οποία μάλλον κατηγορεί για τα ίδια πράγματα συν το ότι περνάει και πολύ χρόνο στο ρημάδι το Instagram.

Η ανομία στα δημοτικά

Ανήκω στη γενιά του 1990 ακριβώς. Η δεκαετία του 1990 λοιπόν με βρήκε στο δημοτικό σχολείο και βέβαια να βλέπω πολύ τηλεόραση. Οι κίνδυνοι για τη δικιά μας γενιά μεγαλύτεροι από εκείνους της generation x και των rave parties όπως φαίνεται από αυτό το ρεπορτάζ. Κάποια στιγμή που αναφέρονται τα γραμματόσημα με ναρκωτικά είχαν γίνει θέμα στο σχολείο μας με πατέρα φίλου να με κατηγορεί ότι συλλέγω γραμματόσημα και τα δίνω στο γιο του. Ήταν η πρώτη φορά που πήγα στο διευθυντή. Θα ξαναπήγαινα τα 00s στο Γυμνάσιο για πιο ταπεινά αδικήματα του τύπου έκανε κοπάνα για να πάει στο κοντινό πάρκο να παίξει μπάλα με το Α2 και κατέβαινε τσουλώντας τις σκάλες του πρώτου ορόφου.

Το χρηματιστήριο

Όλη η Ελλάδα έκλαιγε τα λεφτά της το 1999 στο χρηματιστήριο. Ωστόσο στελέχη της τότε κυβέρνησης και προβεβλημένοι δημοσιογράφοι μας διαβεβαίωναν για το αντίθετο…

Ο νόμος Παπαθεμελή και η «ξενυχτίαση»

Με το νόμο Παπαθεμελή το 1994 τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα έπρεπε να κλείνουν στις 2. Η ελληνική νύχτα και η νέα γενιά δεν μπορούσε βέβαια να αντέξει αυτό το χτύπημα και βγήκε μεταμεσονύχτια στους δρόμους για να διεκδικήσει το δικαίωμα στη διασκέδαση. Άλλα μαγαζιά ξεκινούσαν να λειτουργούν στις 6 με…πρωινό ωράριο. Ο Λάκης Λαζόπουλος είχε φτιάξει μέχρι και άσμα για το νόμο που δεν μακροημέρευσε.

Η Μαλβίνα

Και για το τέλος αφήνω δύο μικρά αποσπάσματα tribute στη Μαλβίνα Κάραλη που έγραψε τη δική της μοναδική ιστορία στην παρουσίαση στην ελληνική τηλεόραση.

 

 

 

 

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]