Μία ιστορία που δυστυχώς την ξέρουμε πολύ καλά, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Δισεκατομμύρια ξοδεύονται για υπερσύγχρονα στάδια και εγκαταστάσεις, ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές και για το πιο άγνωστο ολυμπιακό άθλημα. Χτίζονται ακόμη κέντρα Τύπου, το ολυμπιακό χωριό για τους αθλητές κι ένα σωρό ακόμη βοηθητικά κτίρια. Ολόκληρες περιοχές – αν όχι ολόκληρη η πόλη – μεταμορφώνονται κυριολεκτικά.

Τί γίνεται όμως όταν σβήσουν οι προβολείς στα στάδια, μετά τις λίγες εβδομάδες των Αγώνων; Η Αθήνα δεν είναι η μόνη πόλη που άφησε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις τραγικά ανεκμετάλλευτες – αν και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν πολύ σοβαρότεροι λόγοι από την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού της ελληνικής διοργάνωσης.

Βερολίνο, 1936

Στα δυτικά της πόλης υπάρχει ακόμα το “φάντασμα” του Ολυμπιακού Χωριού των Αγώνων του 1936. Οι Γερμανοί δεν συνηθίζουν να αφήνουν ανεκμετάλλευτους χώρους – όμως τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν αφεθεί στην τύχη τους, γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.

sochi1

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ολυμπιακό Χωριό του Βερολίνου μετατράπηκε σε νοσοκομείο της Βέρμαχτ και το 1945 καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό. Τα υπόγεια όπου στεγάζονταν οι λέβητες για τη θέρμανση της πισίνας έγιναν για δεκαετίες δωμάτια ανάκρισης (και βασανιστηρίων) της σοβιετικής αντικατασκοπείας.

 

sochi2

Με την πτώση του κομμουνισμού και την αποχώρηση των Σοβιετικών από τη Γερμανία, ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Μεμονωμένες προσπάθειες συντήρησης και αναστήλωσης δεν έχουν προχωρήσει – κανείς δεν θέλει να θυμάται τους “Αγώνες των Ναζί”. Ακόμα κι όταν πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο Ολυμπιακό Χωριό στον κόσμο, όπου κάποτε φιλοξενήθηκε ο μεγάλος JesseOwens.

Σεράγεβο, 1984

Μία από τις τραγικότερες και πιο άγνωστες “ολυμπιακές” ιστορίες είναι αυτή του MaloPolje, της πίστας σκι των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο (1992-1996) οι λόφοι της περιοχής μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης του εμφυλίου πολέμου της Βοσνίας. Οι αντιμαχόμενοι δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για εκτελέσεις: το ολυμπιακό βάθρο στέκει ακόμη και σήμερα γεμάτο τρύπες από σφαίρες.

sochi3

 

Όπως ήταν φυσικό, οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον πόλεμο. Το 2010 η εταιρία αξιοποίησης της ολυμπιακής κληρονομιάς της Βοσνίας ανακοίνωσε σχέδια για ανακατασκευή της πίστας, ωστόσο οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αθήνα, 2004

Πολλά έχουν γραφτεί για τις πανάκριβες εγκαταστάσεις των Αγώνων του 2004 και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την αξιοποίησή τους στη μετα-ολυμπιακή εποχή. Οι “καλές” περιπτώσεις ήταν αυτές των ακινήτων που μετατράπηκαν σε εμπορικά κέντρα (για παράδειγμα το πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου που στεγάζει πλέον το GoldenHall) ή χρησιμοποιούνται σποραδικά για συναυλίες και φεστιβάλ. Κατά τα άλλα, η κληρονομιά του 2004 αποτελείται από στάδια που χορταριάζουν, κλειδαμπαρωμένα κλειστά γήπεδα και στεγνές πισίνες.

sochi4

 

Ανάμεσα στα πιο τρανταχτά παραδείγματα ξεχωρίζουν το πλήρως εγκαταλελειμμένο γήπεδο του softballκαι το Ολυμπιακό Κέντρο του Γαλατσίου, που μένει αναξιοποίητο καθώς κάτοικοι και φορείς αντιστάθηκαν στην προσπάθεια μετατροπής του σε εμπορικό κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν τους Αγώνες του Λονδίνου, ο αγγλικός Τύπος χαρακτήριζε την Αθήνα «παράδειγμα προς αποφυγή» όσον αφορά στην αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων.

Πεκίνο, 2008

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θεωρήθηκαν σε γενικές γραμμές πετυχημένοι, παρότι ανεξάρτητες έρευνες κάνουν λόγο για κρυμμένα κόστη που δεν εμφάνισε ποτέ η κινέζικη οργανωτική επιτροπή. Το βέβαιο είναι ότι μεγάλο μέρος των εντυπωσιακών εγκαταστάσεων έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

The deserted and unmaintained former venue for the kayaking competition of the 2008 Beijing Olympic Games, can be seen on the outskirts of Beijing

Νέα, πανάκριβα κτίρια και υποδομές που κατασκευάστηκαν -μεταξύ άλλων- για την κωπηλασία, το beachvolleyκαι την ποδηλασία παρουσιάζουν τραγική εικόνα μόλις έξι χρόνια μετά τους αγώνες.

A make-shift broom lies on a deserted field that was once part of the stadium where the 2008 Olympic Games baseball competition was held in central Beijing

Και τώρα, το Σότσι;

Στα 51 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται το κόστος των Αγώνων στο Σότσι. Εάν ο αριθμός επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Οι Ρώσοι υπερασπίζονται την απίστευτη σπατάλη – συγκριτικά, οι προηγούμενοι χειμερινοί αγώνες στο Βανκούβερ κόστισαν μόλις 8 δισεκατομμύρια – διότι θεωρούν ότι η περιοχή θα μετατραπεί μόνιμα σε διεθνές κέντρο χειμερινού τουρισμού. Ωστόσο, με τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι ένα μόνο από τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Η εμπειρία δείχνει ότι το Σότσι θα είναι η επόμενη ολυμπιακή πόλη – «φάντασμα»…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]