Κάθε άσχημο, βαρετό και παρατημένο από το χρόνο αλλά και τους ανθρώπους σημείο της πόλης, με λίγη φαντασία, όρεξη πολύ χρώμα αλλά και ταλέντο μπορεί να μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης σπάνιας ομορφιάς. Τη δύσκολη αυτή αποστολή,  καλούνται να βγάλουν εις πέραν οι καλλιτέχνες του δρόμου, ανατρεπτικοί προτιμούν να εκτονώνουν το ταλέντο τους σε δημοσίους χώρους υπό το κίνδυνο της σύλληψης αλλά και να επικοινωνήσουν με χιλιάδες άτομα που περνούν καθημερινά από το άλλοτε άχρωμο και μουντό σημείο.

street_art-12 (1)

Η λεγόμενη street art, ξεκίνησε ως μια καθαρά αντιστασιακή τέχνη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το διάσημο graffiti, Stencil, Sticker art, Wheatpasting and Street poster art,Video projection, παραποίηση ενός έργου τέχνης ή των σημάτων ενός δρόμου. Στην αρχή, η τέχνη του δρόμου ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την hip hop κουλτούρα.  Σήμερα κρατάει ακόμα τον εναλλακτικό της χαρακτήρα και έχει επεκταθεί σε πολλές και διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

street_art-11 (1)

Η street art, είναι  ονομασία που εμφανίστηκε σύμφωνα με τον Cedar Lewisohn, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και καθιερώθηκε το 1985, στο ομότιτλο βιβλίο του Allan Schwartzman, σύμφωνα με τον οποίο, οι street artists (ή αλλιώς urban artists, guerilla artists, graffiti artists) είναι αυτοί που έχουν ακαδημαϊκή καλλιτεχνική εκπαίδευση κι επιλέγουν να εξασκούν την τέχνη τους στο δρόμο.

street_art-13 (1)

Στο σημερινό κείμενο δεν θα γνωρίσουμε το graffiti, αλλά οποιαδήποτε άλλη μορφή της λεγόμενης street art. Η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο καμβά και οι καλλιτέχνες εκφράζονται δίχως  την συναίνεση ή την αποδοχή του καλλιτεχνικού κατεστημένου. Γι αυτό το λόγο άλλωστε τα έργα τους περιέχουν τεράστιες δόσεις χιούμορ αλλά και κάποιες εικόνες που θα μπορούσαν να σοκάρουν τους διάφορους περαστικούς μικρότερης ηλικίας ή τα κάπως πιο συντηρητικά μυαλά των γηραιότερων.

street_art-16 (1)

street-art0 (1)

Το σίγουρo είναι ότι δίνουν μια νέα πνοή στην πόλη και είναι ικανά να μετατρέψουν έναν απλό περίπατο σε μία ευφάνταστη βόλτα σε γκαλερί ζωγραφικής! Εξάλλου τα μηνύματα στους τοίχους και τους δρόμους είναι και τα πιο αληθινά, δεν μπαίνουν σε καλούπια και εκφράζουν τα όνειρα και τα συναισθήματα του εκάστοτε δημιουργού τους!

streetartcreative3 (1)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]