26 Φεβρουαρίου 2012, αργά το μεσημέρι. Κατεβαίνοντας από το «hop on – hop off» λεωφορείο της κόκκινης γραμμής στην προκυμαία του Cape Town, το Victoria and Alfred Waterfront, περνάω από ένα τροχό και ένα καρουσέλ κάποιου μικρού λούνα παρκ.  Στην συνέχεια αντικρίζω και τον τριώροφο κόκκινο πύργο – ρολόι που είναι χτισμένος σχεδόν πάνω στην θάλασσα. Προχωρώντας λίγο ακόμη,  το βλέμμα μου τραβούν 4 αγάλματα, παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, στην σειρά. Πρόκειται για τα αγάλματα των 4 βραβευμένων με το Νόμπελ Ειρήνης Νοτιοαφρικανών πολιτικών και ακτιβιστών. Και οι 4 σχετίζονται είτε με τον ακτιβισμό κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ είτε με την κατάργησή του.

Από αριστερά προς τα δεξιά εμφανίζονται στο V&A Waterfront τα αγάλματα των Albert Luthuli, Desmond Tutu, FW de Klerk και Nelson Mandela.

Ο Ινκόσι («ινκόσι» στην γλώσσα των Ζουλού σημαίνει «φύλαρχος») Albert John Luthuli (1898 – 21 Ιουλίου 1967) γνωστός επίσης με το Ζουλού όνομά του Mvumbi, ήταν δάσκαλος και πολιτικός, εκλεγμένος πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) και βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1960 για τον ρόλο του στο κίνημα της μη βίαιης αντίδρασης στο καθεστώς  του apartheid. Ήταν επίσης ο πρώτος Αφρικανός και ο πρώτος εκτός Ευρώπης και Αμερικής που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 1933 οι φυλές των Ζουλού του ζήτησαν να γίνει φύλαρχος. Δέχθηκε το 1936 αλλά απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση του   apartheid το 1953.

Ο Desmond Mpilo Tutu (7 Οκτωβρίου 1931) είναι ακτιβιστής και συνταξιούχος επίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας (υπήρξε ο πρώτος μαύρος αρχιεπίσκοπος του Cape Town) που έγινε γνωστός την δεκαετία του 1980 με την αντίθεσή του κατά του apartheid.

Ως ακτιβιστής υπήρξε μαχητικός στον αγώνα κατά του  HIV/AIDS, του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1984.

Ο Frederik Willem de Klerk (18 Μαρτίου 1936) ήταν ο 7ος και τελευταίος πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Κράτους (προτού μετονομασθεί σε Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής) από τον Σεπτέμβριο του 1989 ως τον Μάιο του 1994. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος από τον Φεβρουάριο του 1989 ως τον Σεπτέμβριο του 1997. Ο de Klerk μεσολάβησε να δοθεί τέλος στο καθεστώς του apartheid, υποστηρίζοντας την δημιουργία μιας πολυφυλετικής Νότιας Αφρικής με ίσα δικαιώματα για όλους. Για τον λόγο αυτό τιμήθηκε το 1993 μαζί με τον Nelson Mandela με το Νόμπελ Ειρήνης.  Διετέλεσε ως το 1996 (και ως τώρα μοναδικός λευκός) αναπληρωτής πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Μετά τον θάνατο του Pieter Willem Botha το 2006 και του Marais Viljoen το 2007, ο de Klerk είναι ο μοναδικός επιζών πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Κράτους (του κράτους του apartheid).

Ο πολιτικός και ακτιβιστής Nelson Rolihlahla Mandela (18 Ιουλίου 1918 – 5 Δεκεμβρίου 2013) ήταν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το 1994 ως το 1999 και πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, καθώς και ο πρώτος εκλεγμένος με το δικαίωμα της καθολικής ψήφου. Έμεινε φυλακισμένος επί 27 χρόνια σε φυλακές και απελευθερώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1990.

Διετέλεσε πρόεδρος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου από το 1991 ως το 1997.

Καταγόταν από βασιλική οικογένεια της φυλής των Xhosa και φοίτησε αρχικά στο University of Fort Hare και κατόπιν στο University of the Witwatersrand όπου σπούδασε νομικά.

Ζώντας στο Johannesburg ενεπλάκη με το αντιαποικιακό κίνημα συμμετέχοντας στο ANC, της νεολαίας του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Από το 1948 εντάχθηκε δυναμικά στον αγώνα κατά του  apartheid ενώ υπήρξε κρυφό μέλος του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP). Συνελήφθη το 1962 σε μια εκστρατεία για σαμποτάρισμα της κυβέρνησης λευκής μειοψηφίας και έμεινε 27 χρόνια φυλακισμένος στο Robben Island και ακολούθως στις φυλακές Pollsmoor και Victor Verster από όπου τον απελευθέρωσε το 1990 ο νέος τότε πρόεδρος της χώρας F. W. de Klerk με τον οποίο μοιράστηκαν το 1993 το Νόμπελ Ειρήνης και οργάνωσαν το 1994 τις πρώτες ελεύθερες για όλους τους Νοτιοαφρικανούς, ανεξαρτήτως φυλής, εκλογές.

 

Αναδημοσίευση: Κείμενο – φωτογραφία: Zalmoxis.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]