Η Π. καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή επειδή τραυμάτισε θανάσιμα τον επίδοξο βιαστή της ίδιας και της φίλης της στην Κόρινθο. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου της αναγνώρισε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών κινήτρων για την πράξη της αλλά δεν της αναγνώρισε ότι βρισκόταν σε άμυνα. Αύριο η Π. δικάζεται σε δεύτερο βαθμό.

Η περίπτωση της Π.

Κόρινθος, 22/6/2016. 

Η 22χρονη Π. ζει στον δρόμο, έχει φύγει από το σπίτι της καθώς αντιμετώπιζε συστηματική κακοποίηση από τον πατέρα της. Το βράδυ της 22ας Ιουνίου κάθεται σε ένα παγκάκι με τη 17χρονη Ι. Ο 46χρονος Ζ. βγαίνοντας από ένα μπαρ, τις πλησιάζει και τους επιτίθεται σωματικά και λεκτικά. Παραβιάζει σωματικά την ανήλικη, αρπάζοντας της το στήθος. Προτείνει χρήματα στη 17χρονη προκειμένου να κοιμηθεί μαζί του. Εκείνη αρνείται και οι δύο γυναίκες επιδιώκουν να απομακρυνθούν αλλά ο Ζ. τους επιτίθεται ξανά και τραβάει την Π. από τα μαλλιά. Κατά τη διάρκεια της εντεινόμενης σεξιστικής επίθεσης, μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτου φόβου και πανικού, η 22χρονη νομίζει ότι ο Ζ. πάει να βγάλει μαχαίρι. Στην προσπάθειά της να αμυνθεί τραυματίζει θανάσιμα τον άντρα με το μαχαίρι που κουβαλούσε μαζί της για να προστατεύει τον εαυτό της, καθώς ζούσε στο δρόμο.

«Φοβήθηκα πολύ εκείνο το βράδυ. Είδα τον Ζ. να πιάνει το στήθος της φίλης μου. Σηκωθήκαμε να φύγουμε. (…) Με τράβηξε από το μαλλί. (…) Ήταν μεθυσμένος (…) Ήταν σωματώδης. (…) Μου είπε (σσ: η 17χρονη φίλη της)ότι κρατάει μαχαίρι. Δεν κατάλαβα πού τον χτύπησα με το μαχαίρι μου. Δεν τον είχα ξαναδεί. (…)Φοβήθηκα πολύ. Η φίλη μου είπε ότι κρατάει μαχαίρι. Είπε στη φίλη μου: «ξέρω τον μπαμπά σου, τι ρούχα είναι αυτά που φοράς; Θα σας γαμήσω». Πραγματικά λυπάμαι για ό,τι έγινε. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένεια. Ζητάω μια δεύτερη ευκαιρία».

Αυτά είναι κάποια αποσπάσματα από την απολογίας της Π. στο πρωτόδικο δικαστήριο που διεξήχθη στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με το omniatv.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου της αναγνώρισε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών κινήτρων για την πράξη της, επιβάλλοντάς της την ποινή των 15 χρόνων και 4 μηνών κατά συγχώνευση για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για το πλημμέλημα της οπλοχρησίας, αλλά δεν της αναγνώρισε ότι βρισκόταν σε άμυνα απέναντι στον επίδοξο βιαστή της.

Σε συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο καλεί η Πανελλαδική φεμινιστική δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα:

«Στις 13 Ιουνίου δικάζεται στο Εφετείο του Ναυπλίου νέα γυναίκα που αμύνθηκε σε επίθεση που δέχθηκε κάποια νύχτα του Ιουνίου 2016, από άγνωστό της άντρα. Δυστυχώς η άμυνά της είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του επιτιθέμενου, κάτι που φυσικά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε.

Στην δίκη της εδώ στο Ναύπλιο, τον Οκτώβριο του 2017, καταδικάστηκε, γιατί δεν αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο η αυτοάμυνα. Όμως αναγνωρίστηκε ότι υπήρχε “ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος”, με αποτέλεσμα η ποινή της να είναι 15 χρόνια φυλάκιση.

Οι ομάδες αλληλεγγύης για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα ήρθαμε στην δίκη της το 2017, και έχουμε κινητοποιηθεί και για το Εφετείο.

Η βία κατά των γυναικών είναι καθημερινή, και οι φόνοι γυναικών, κυρίως στο πλαίσιο του γάμου ή της σχέσης, επίσης πολύ συχνοί. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές γυναίκες που αμύνθηκαν, με αποτέλεσμα τραυματισμό ή φόνο του επιτιθέμενου, και αυτές τις γυναίκες τις στηρίζουμε. Όπως στηρίζουμε με όποιον τρόπο είναι κατάλληλος, κάθε γυναίκα που υφίσταται βία και απευθύνεται στις ομάδες μας, και προσπαθούμε να συμβάλουμε να απεμπλακεί από μια βίαιη σχέση.

Με σκοπό να ενημερώσουμε για το θέα της αυτοάμυνας γενικότερα αλλά και για τη συγκεκριμένη υπόθεση, πραγματοποιούμε εκδήλωση στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στις 12 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με θεατρικό δρώμενο που θα έχει σχετικό θέμα.

Σας περιμένουμε στην εκδήλωση και στο δικαστήριο».

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]