Ήταν όλοι εκεί. Άνθρωποι που τον έζησαν με τα καλά και τα κακά του. Στο απόγειο της δημιουργικότητάς του, αλλά και στις δυσκολότερες στιγμές. «Απ’ όλους όσους θάψαμε, αυτός ο άτιμος κατάφερε και φύτρωσε. Είναι ακόμα εδώ», είπε ο Χρήστος Ζυγομαλάς, για χρόνια συνοδοιπόρος του, με αποκορύφωμα τις ημέρες της Exarchia Square Band, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χτες στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου δίσκου για τον Νικόλα Άσιμο «Αρνήθηκα Πολλά» στο Gorilla 11, ροκάδικο στο Μαρούσι. Η ξαφνική είσοδος ενός λαχειοπώλη την ώρα της παρουσίασης ήταν αυτή που επιβεβαίωσε τον Δημήτρη Βασιλειάδη της B- Otherside Records, η οποία και κυκλοφορεί τον δίσκο, ότι ο «Άσιμος είναι εδώ». Ένα σουρεάλ περιστατικό, με τον ανυποψίαστο λαχειοπώλη να μπαίνει μέσα και να φωνάζει «Μήπως θέλετε 3 εκατομμύρια ευρώ;»

Ο Άσιμος αρεσκόταν σε θεατρικά δρώμενα, αρεσκόταν να «τσιγκλάει» τον κόσμο γύρω του και να αμφισβητεί δεδομένες καταστάσεις. «Το έβλεπες στη μουσική του. Δεν ήταν ο τύπος που απλά γρατζουνούσε μια κιθάρα, αλλά αυτός που ένωνε διάφορα είδη μεταξύ τους, παρήγαγε κάτι δικό του», επεσήμανε ο Χ. Ζυγομαλάς, με φόντο δίσκους των Hendrix, Rolling Stones, Doors. Το Gorilla 11 αποτελεί ένα ιδιαίτερο μαγαζί, που εκτός από καλή μουσική φέρνει και καλά βινύλια. Η επιλογή του ήταν πετυχημένη και οι άνθρωποι του φιλόξενοι κέρασαν όλους όσους ήρθαν από ένα καφεδάκι. Το καλό κλίμα φαινόταν στα πηγαδάκια, που είχαν στήσει παλιοί γνώριμοι, με τον Άσιμο να αποτελεί αυτή τη φορά την αφορμή που ένωσε κι όχι την πέτρα του σκανδάλου που κρυβόταν πίσω από κάποιο καβγά.

asimos

Μας διηγήθηκαν πολλές ιστορίες. Όπως το περιστατικό που ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας, κυνηγούσε τον Άσιμο από πίσω, γιατί πήγαινε να κάνει κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ. «Εξήγησα στον διευθυντή ότι δεν είναι επικίνδυνος και ζήτησα να μην τον πειράξουν. Πράγματι, ο διευθυντής που ήταν έξυπνος άνθρωπος, τον άφησε, μίλησαν και δεν έγινε τίποτα». Άλλο παράξενο συμβάν, θυμήθηκε ο επίσης σκηνοθέτης, Ανδρέας Ταρνανάς. «Ήταν να γυρίσουμε μια ταινία στο κλασσικό περίπτερο στη συμβολή των δρόμων Καλλιδρομίου και Εμ. Μπενάκη. Μόλις μας είδε ο Άσιμος, με φώναξε. Μου λέει ‘Ζήτησες άδεια για να χρησιμοποιήσεις τη δική μου οπτική γωνία;’, τότε έμενε στην Καλλιδρομίου. Του είπα, αλλά τη ζήτησα και να κάνω ό,τι άλλο έβαζε ως όρο. Εκείνη τη στιγμή δύο κοπέλες που βρίσκονταν στο χώρο, μας ‘επιτέθηκαν’, δεν είχαν καταλάβει την λογική των ‘θεατρικών’ του Άσιμου. Υπό το φόβο μην πάθουμε καμιά ζημιά, τελικά κάναμε αλλού το γύρισμα κι έτσι δεν ‘συλλάβαμε’ την οπτική γωνία του Άσιμου».

«Ό,τι έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι, δεν μπορεί να το αναπαράγει καμία Τέχνη», είπε ο εικαστικός Φώτης Καραγεωργίου, που τον Απρίλιο θα πραγματοποιήσει στην Κοζάνη έκθεση κοινωνικού γλυπτού, με αφορμή το έργο του Άσιμου. Είχε δίκιο. Οι λεπτομερείς περιγραφές προκαλούσαν σε ταξίδευαν στο χρόνο, σε συγκινούσαν ή σ’ έκαναν να γελάσεις, αλλά είναι το παρελθόν που οι περισσότεροι δεν γνωρίσαμε. Ενώ οι προσκεκλημένοι της B-Otherside Records για τον δίσκο, ήταν εκεί, παρόντες, συμπρωταγωνιστές στο έργο που γύριζε ο Άσιμος.

Όσο για το δίσκο, τα είχαμε πει και παλιότερα με τον Δημήτρη Βασιλειάδη. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα, που εύστοχα ο Α. Ταρνανάς χαρακτήρισε αντιπροσωπευτικό δείγμα «της ατμόσφαιρας του τότε. Της ατμόσφαιρας που λείπει πια από τα Εξάρχεια». Το βινύλιο κυκλοφορεί ήδη από τις 17 Νοεμβρίου και πωλείται στα δισκοπωλεία από 15 μέχρι 20 ευρώ. Καλή μας ακρόαση…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]