Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η μπογιά του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο περνούσε, αλλά κυριαρχούσε. Μετά την άνετη εκλογική νίκη του το 1981, θεωρήθηκε το κόμμα που έφερε την αλλαγή και που έδωσε τέλος στο μονοπώλιο της εξουσίας από τη Δεξιά.

Η έξυπνη συνθηματολογία, ο ηγέτης που άκουγε στο όνομα Ανδρέας Παπανδρέου και κάποιες γρήγορες πρώτες κοινωνικές παροχές ενθουσίαζαν τον κόσμο, που ένιωθε ότι επιτέλους θα μπορούσε να ζήσει χωρίς στερήσεις και θα ξεχνούσε δια παντός τις δυσκολίες του παρελθόντος.

Εκ των υστέρων τα μεγάλα λόγια όπως φάνηκε είχαν σκοπό ναπαίξουν με τον πόνο και όχι να τον θεραπεύσουν. Από τις βάσεις που μπήκαν, ισχυρές αποδείχτηκαν μόνο αυτές που πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς. Όσο περνούσε ο καιρός, το ΠΑΣΟΚ μετατοπιζόταν όλο και πιο δεξιά, μέχρι που κάποια στιγμή τα λόγια του έφτασαν να ταυτίζονται με τις πράξεις. Τουλάχιστον αυτό είναι πιο έντιμο, έστω και αν το 7,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης είναι δυσκολοχώνευτο.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ημέρες δόξας και λατρείας. Ο χώρος του κατηγορείται, όπως και το ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της άνθησης του για διφορούμενο λόγο και πολυγλωσσία. Στοιχείο που είναι ευδιάκριτο ωστόσο, σε όλα τα κόμματα και σε όλες τις συλλογικότητες, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, η διαφωνία συνιστά λόγο αναγκαστικής αποχώρησης του μέλους ή των μελών.

Επομένως το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πολυφωνία, αλλά το τι τελικά θέλει να γίνει. Στην επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ (3/9), πραγματοποιήθηκε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποία ο ίδιος υποστήριξε πως η παράταξη της Αριστεράς δεν πρόκειται να μεταλλαχθεί.  Από την άλλη μεριά η επιλογή της ημερομηνίας, αλλά και όσα ειπώθηκαν εκτενέστερα γέννησαν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το που στοχεύει να φτάσει.

Ξεκινώντας από τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ξεκάθαρα πως δεν θέλει να γίνει το ΠΑΣΟΚ του τώρα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της κατεδάφισης κάθε κοινωνικής ελευθερίας και δικαιώματος.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν κατέστη σαφές το αν ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι και στο ΠΑΣΟΚ του ’81 και κυρίως στην πολιτική που επέλεξε και οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό για την κατάσταση της χώρας σε πολλά επίπεδα και το χειρότερο στο κομμάτι της νοοτροπίας.

Τα μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο της εξασφάλισης μίας κοινωνικής συναίνεσης από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, αποδόθηκαν από τον κ. Τσίπρα στους αγώνες του λαού. Πράγματι οι δικές του αντιδράσεις άλλαξαν τον τότε πολιτικό χάρτη και εξωτερικεύτηκαν στην κάλπη. Αυτό δεν αναιρεί όμως, το γεγονός πως σημειώθηκε μια λαϊκιστική πολιτική χαρακτηριζόμενη από βαθύτερους σκοπούς και επιδιώξεις. Αυτό δεν πρέπει να λησμονείται.

Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε για χρόνια, επειδή κατόρθωσε να τα έχει καλά με ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου και την ίδια ώρα υλοποιούσε τα δικά του σχέδια, που στο μέλλον αποδείχτηκαν καταστροφικά ακόμα και γι’αυτούς που επωφελήθηκαν ανταλλάσσοντας τη ψήφο με μια… καλή ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  επίσης χαρακτηρίζει ως αξιοποιήσιμη τη διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη, που πράγματι μπορεί να είναι. Άλλωστε στη θεωρία όλα είναι καλύτερα. Και ίσως τελικά να θέλει να κρατήσει μόνο αυτή. Να κάνει δηλαδή πραγματικότητα, χωρίς ρουσφέτια και λοιπές κακές συνήθειες, την κοινωνική πολιτική που ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ προ 30 χρόνων. Ίσως πάλι να πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής προκειμένου να κερδίσει στο απόλυτο την εμπιστοσύνη των απογοητευμένων ψηφοφόρων της παραπαίουσας παράταξης του κ. Βενιζέλου. Ίσως να είναι και τα δύο. 

Το ζητούμενο όμως είναι να βάλει πρόσημο και στην πολιτική που ασκήθηκε στη δεκαετία του ’80. Τότε θα τα χει καλά και με τον εαυτό του και τότε θα αποφευχθούν και οι περαιτέρω συγχύσεις, κάτι που θα συνδράμει στην αύξηση της δυναμικής του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]