Του Γρηγόρη Τσαρδανίδη (Sociality)

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 έχει προγραμματιστεί προς ψήφιση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ένα νομοθέτημα που θα άρει την προστασία του Net Neutrality και κατά συνέπεια θα αλλάζει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο προς το χειρότερο.

Τι είναι όμως το Net Neutrality και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το Net Neutrality ή αλλιώς η Ουδετερότητα του Διαδικτύου είναι η αρχή ότι όλα τα δεδομένα στο διαδίκτυο οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως ίσα. Δηλαδή, τα δεδομένα εντός του δικτύου στέλνονται το ίδιο γρήγορα και είναι το ίδιο προσβάσιμα ασχέτως το ποιος τα παίρνει ή τα στέλνει. Αυτό είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας του διαδικτύου. Είναι αυτό που δίνει την δυνατότητα σε μικρότερες επιχειρήσεις ή ιστοσελίδες ή ακόμα και προσωπικά blog να έχουν πρόσβαση σε ευρύ κοινό χωρίς να εκτοπίζονται από τις ιστοσελίδες μεγάλων εταιριών.

Με άλλα λόγια στο διαδίκτυο σε αντίθεση με το super market δεν μπορείς να πληρώσεις τον ιδιοκτήτη να μη πουλάει τα προϊόντα των αντιπάλων σου ή των μικρών παραγωγών ούτε να τον βάλεις να τα τοποθετήσει σε κάποιο απόμακρο ράφι. Υπάρχουν, βέβαια, οι διαφημίσεις και οι πληρωμένες διαφημίσεις στην αναζήτηση της Google αλλά η ουσία παραμένει ότι η ίδια. Η κάθε ιστοσελίδα πρέπει να είναι για τον χρήστη εξίσου προσβάσιμη όποια και αν είναι.

Η αρχή αυτή του διαδικτύου έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων εταιρικών τηλεπικοινωνιών. Αυτές στις ΗΠΑ παρέχουν εκτός από internet και τηλέφωνο, καλωδιακή τηλεόραση και ανήκουν σε μεγάλους ομίλους που ελέγχουν ΜΜΕ και εταιρίες παραγωγής. Δύο από τις μεγαλύτερες είναι  η Verizon, η Comcast που κατέχει και το δίκτυο NBC και η Time Warner Cable που είναι τμήμα της γνωστής Warner.

Οι εταίρες τηλεπικοινωνιών εντόπισαν στην κατάργηση της αρχής αυτής μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν γρήγορες και αργές «λεωφόρους» δεδομένων και να βάλουν τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να πληρώνουν παραπάνω για να τρέχουν πιο γρήγορα τα δεδομένα τους εντός του δικτύου. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην δημιουργία δικτύου πολλαπλών ταχυτήτων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Δημιουργούνται δηλαδή οι προϋποθέσεις να γίνει το Internet μια κλειστή αγορά με εμπόδια εισόδου σε νέες προσπάθειες αλλά και ακόμα χειρότερα να οδηγηθεί η οριζόντια – κοινοτική διάσταση του διαδικτύου σε μαρασμό πετώντας έξω μεμονωμένους ή οικονομικά ανίσχυρους δημιουργούς περιεχομένου. Κατ’ επέκταση και κάθε ριζοσπαστικό περιεχόμενο θα μπορεί είτε να αποκρύπτεται εντελώς ή να αποκλείεται στη πράξη με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελευθερία λόγου και διακίνησης ιδεών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών προσπαθούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Το 2014 είχαν προσπαθήσει με όπλο και τα ισχυρά λόμπι που διαθέτουν στη κρατική δομή των ΗΠΑ και κυρίως στην FCC – Federal Communications Commission να άρουν το Net Neutrality αλλά βρήκαν απέναντι τους πολύ ισχυρή αντίσταση με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καταφέρουν το στόχο τους αλλά αντίθετα να υπάρχει τον Φεβρουάριο του 2015 νομοθετική ρύθμιση που ισχυροποιούσε τη προστασία της Ουδετερότητας του Διαδικτύου.

Τώρα προσπαθούν και πάλι, έχοντας και στη κορυφή της FFC έναν δικό τους άνθρωπο τον Ajit Pai, ρεπουμπλικανός και πρώην στέλεχος της εταιρίας επικοινωνιών Verizon. Απέναντι τους έχει σχηματιστεί ένα ευρύ και αντιφατικό μέτωπο όπως ακριβώς και πριν τρία χρόνια. Από τη μία υπάρχουν μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου όπως η Google, το Twitter, το Netflix ή ιστοσελίδες σαν το Yelp και το PornHub που υπερασπίζονται τουλάχιστον προς ώρας το Net Neutrality με το σκεπτικό ότι δεν θέλουν να πιέζονται να δίνουν χρήματα στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε ένα παζάρι για το ποιου το περιεχόμενο θα φτάσει στους χρήστες.

Από την άλλη κοινότητες ελεύθερου λογισμικού ή οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας στο διαδίκτυο όπως το Free Software Foundation βάζουν μπροστά το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης, του αθέμιτου ανταγωνισμού και εν τέλη της ίδιας της ύπαρξης του διαδικτύου ως ένα χώρο όπου ο καθένας μπορεί με ελάχιστα μέσα να δημοσιεύει και να μοιράζετε περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό στις 7 Δεκεμβρίου οργανώνονται πολλές διαδηλώσεις σε πόλεις τον ΗΠΑ με απαίτηση από το Κονγκρέσο να μην εγκρίνει την πρόταση της FFC για την κατάργηση του Net Neutrality.  Παρότι φαντάζει μακριά οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και μπορούν να κρίνουν πραγματικά το μέλλον του διαδικτύου. Η προσπάθεια αυτή για την καταστροφή του διαδικτύου πρέπει να πέσει στο κενό όπως και οι προηγούμενες! Save the internet!

Δείτε επίσης:

Ιστοσελίδα καμπάνιας https://www.battleforthenet.com

Ενημερωτικό video για τη σημασία του net neutrality:

Εκπομπή του John Oliver για το θέμα το 2014:

Photo by Christopher Burns on Unsplash

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]