Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (20/05) τα πλέι-οφς της Superleague, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά την πρώτη θέση, επικρατώντας με 1-0 της Α.Ε.Κ. Κι αν έχουμε λίγους λόγους από άποψης θεάματος για να θυμόμαστε το συγκεκριμένο ματς, τότε έχουμε αρκετούς για να το θυμόμαστε από συναισθηματικής άποψης.

Κι αυτό, γιατί μαζί με την αυλαία του πρωταθλήματος για τη φετινή σεζόν, έπεσε και η αυλαία για δύο σπουδαίους αθλητές και ανθρώπους… Ο Νίκος Λυμπερόπουλος σταματάει και επίσημα την ενεργό δράση στα 36 του χρόνια, ενώ αντίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο είπε και ο 22χρονος Σωτήρης Νίνης, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στην ιταλική Πάρμα. Και οι δύο παίκτες καταχειροκροτήθηκαν από τους φίλους του τριφυλλιού, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην προσφορά τους στο σύλλογο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος μπορεί να θεωρηθεί αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους έλληνες μέσους και επιθετικούς των τελευταίων ετών. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του διαδρομή από την ομάδα της γενέτειράς του, Καλαμάτα, για να κάνει το μεγάλο βήμα και τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό το 1996, μένοντας εκεί για μία επταετία, με συγκομιδή 186 εμφανίσεις και 72 γκολ. Στη συνέχεια μετεγγράφηκε στην Α.Ε.Κ., όπου έμεινε μέχρι το 2008, όταν και μετακόμισε στη Γερμανία, για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, κάνοντας 50 εμφανίσεις και σκοράροντας 10 τέρματα. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην ένωση το 2010 για να κλείσει εκεί την καριέρα του, έχοντας κάνει συνολικά 193 εμφανίσεις και έχοντας πετύχει 84 γκολ με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονηθεί και η προσφορά του με το εθνόσημο στο στήθος, καθώς ήταν ένας από τους παίκτες που οδήγησαν την εθνική Ελλάδος στην κορυφή της Ευρώπης το 2004, έχοντας απολογισμό 74 εμφανίσεις και 13 γκολ με τα γαλανόλευκα χρώματα.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν προκάλεσε ποτέ, εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων και για αυτό κανείς δεν έχει να του καταλογίσει τίποτα, ούτε καν φίλαθλος αντίπαλης ομάδας. Αυτό φάνηκε κι από το ζεστό χειροκρότημα που του επεφύλαξαν στο τελευταίο του ματς οι φίλοι του Παναθηναϊκού, μην ξεχνώντας την πολυετή του προσφορά στο σύλλογο και παρόλο που τους έχει πληγώσει ουκ ολίγες φορές, σκοράροντας εναντίον των πράσινων, με τα χρώματα της Α.Ε.Κ. Όμως, εκτός από ηθικός, ο “Λύμπε” ήταν και εξαιρετικά ποιοτικός παίκτης. Ποιος μπορεί, άραγε, να ξεχάσει την καταπληκτική του ντρίμπλα απέναντι στον Φεράρα, σε εκείνο το αλησμόνητο ματς Παναθηναϊκός-Γιουβέντους 3-1, που είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί στη συνέχεια από τον Βαν ντερ Σαρ και να κερδίσει το πέναλτυ και την αποβολή του… Κι αν υπάρχει πραγματικά κάτι για το οποίο πρέπει να νιώθει αδικημένος και άτυχος, είναι το μόλις ένα κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε στην πολυετή καριέρα του, με τη φανέλα της Α.Ε.Κ. Αλλά στην Ελλάδα, πολλές φορές δεν κερδίζει ο καλύτερος…

 “Ο Λυμπερόπουλος αφήνει σταματημένο τον Φεράρα”… και Παναθηναϊκός-Γιουβέντους 3-1. Αδιαμφισβήτητα, το “highlight” της καριέρας του!

Όσο για τον 2ο που αποχαιρέτησε το ελληνικό ποδόσφαιρο, το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από τα πολλά που έχει δώσει μέχρι τώρα, έχει άλλα τόσα ή και περισσότερα να προσφέρει και στο μέλλον. Γιατί το μέλλον για το Σωτήρη Νίνη διαγράφεται λαμπρό μπροστά του και είναι στο χέρι του και στου… Θεού το πώς θα εξελιχτεί. Ο 22χρονος άσος αγωνίστηκε για περίπου μια δεκαετία με το τριφύλλι στο στήθος, πρώτα στην ομάδα νέων και στη συνέχεια στην κανονική ομάδα, με το ντεμπούτο του ως βασικός να το κάνει σε ηλικία μόλις 16 ετών, όντας, έτσι, ένας από τους νεότερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στον Παναθηναϊκό!

Συνολικά, ο Νίνης αγωνίστηκε 100 φορές με τα πράσινα και πέτυχε 11 τέρματα, ενώ έχει αγωνιστεί και με τις εθνικές ελπίδων, νέων και την κανονική 33 φορές και σκοράροντας άλλες 5. Στη συνέχεια ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, ειδικά στους κοιλιακούς, που τον άφησαν για αρκετό καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης και τον άφησαν λίγο πίσω, όσον αφορά στην εξέλιξή του. Για αυτόν το λόγο κατηγορήθηκαν και κάποιοι γυμναστές της ομάδας του Παναθηναϊκού ότι μη σκεπτόμενοι το νεαρό της ηλικίας του, τον επιβάρυναν με πολλές ασκήσεις και βάρη για να ενδυναμώσει γρήγορα, με αποτέλεσμα να “καεί”. Όπως και να ‘χει, όμως, ο Σωτήρης στάθηκε δυνατός κι επέστρεψε και τώρα ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και να συνεχίσει στην ιταλική Πάρμα. Είναι ένας από τους παίκτες που δέθηκε απίστευτα με τον κόσμο του παναθηναϊκού, αλλά και με τον ίδιον το σύλλογο, κάτι που φάνηκε και από το κλάμα που δεν κατάφερε να συγκρατήσει στο τελευταίο του ματς με τα πράσινα. Πάντως, έδωσε την υπόσχεση στον κόσμο του τριφυλλιού ότι στο μέλλον θα ξανανταμώσουν οι δρόμοι τους, όταν ο μικρός γυρίσει στην… “Ιθάκη”του…

Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του Σωτήρη Νίνη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ένα γκολ και μία ασίστ και Ρόμα-Παναθηναϊκός 2-3!

Έκλεισε, λοιπόν, ο κύκλος ενός πολύ μεγάλου παίκτη και διακόπηκε, προσωρινά έστω, αυτός ενός άλλου. Ο παλιός και ο νέος θα μπορούσαμε να πούμε… Δύο παίκτες που αξίζουν το χειροκρότημα όλων για την προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο και που μας να κάνουν να ευχόμαστε να υπάρξουν κι άλλοι σαν αυτούς… Οι αναμνήσεις πάντως από τις μαγικές βραδιές που μας χάρισαν δε θα σβήσουν ποτέ!

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]