Η ομορφιά είναι στους δρόμους, λένε. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καλλιτέχνες που αποφασίζουν να “μποϋκοτάρουν” μουσεία και κλειστούς χώρους τέχνης και να προσφέρουν στον κόσμο τα έργα τους, εξοικειώνοντάς τους με την τέχνη. Πρώτος -ή αν όχι πρώτος, πιο γνωστός- διδάξας ο Banksy, ο οποίος ζωγραφίζει σε δρόμους πρωτότυπα σχέδια, τις περισσότερες φορές με κοινωνικό περιεχόμενο.

Πέρα από τον Banksy όμως πλήθος άλλων καλλιτεχνών φιλοτεχνεί τοίχους, πόρτες, δρόμους και πεζοδρόμια σε όλο τον κόσμο, δίνοντας χρώμα και φαντασία σε μουντά αντικείμενα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα παρατηρούσε κανείς.

Ο Pejac είναι ισπανός καλλιτέχνης που ξεκίνησε να ζωγραφίζει πάνω σε τοίχους, μετά την ενόχλησή του για τη στάση του δασκάλου του σχετικά με την τέχνη και ότι αυτή θα πρέπει να φιλοξενείται αποκλειστικά σε κατάλληλους χώρους.

Από τότε έχει ζωγραφίσει δρόμους και εξωτερικούς χώρους, ώστε να φέρει πιο κοντά στην τέχνη, ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επισκεφτούν μουσεία. Δρόμοι της Μόσχας, του Παρισιού, της Κωνσταντινούπολης, του Λονδίνου και του Μιλάνου κοσμούνται από έργα του Pejac (το οποίο είναι ψευδώνυμο).

“Τόσο η μελαγχολία, όσο και το χιούμορ είναι κινητήριες δυνάμεις στα έργα μου. Δημιουργούν μία ποιητική γλώσσα, της οποίας η ουσία δεν βρίσκεται στην απλή ομορφιά, αλλά στην κρυφή πλευρά των πάντων. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων με κάνουν να συνεχίζω. Η ενήλικη ζωή χαρακτηρίζεται από αδράνεια, η οποία μπορεί να σπάσει μόνο από άσχημα νέα ή από νέα κίνητρα. Όσο καταφέρνω το δεύτερο, σκέφτομαι ότι αυτό που κάνω έχει πραγματικά νόημα”, είναι τα λόγια του ισπανού καλλιτέχνη.

pj12

pj7

Blind Windows (Istanbul)

pj6

Stain (Santander)

pj5

Dust (Santander)

pj4

Weaver (Salamanca)

pj3

Bird spreader (Salamanca)

pj9

Ants (Paris)

pj8

Exit to Surealism (Paris)

pj10

My Only Flag (Moscow)

pj11

Vandal-ism (Paris)

pj2

Curtains (Valencia)

pj1

Phiedra (Madrid)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]