Οι άνθρωποι των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στις φετινές εκλογές περνούν ένα δυνατό μήνυμα κατά της στράτευσης της Τέχνης τους από κάποιο κόμμα και ένα πιο έμμεσο μήνυμα κατά των δύο μεγάλων κομμάτων. Η τέχνη εξάλλου δεν πρέπει να επιδέχεται κομματικές ταμπέλες, από τη φύση της είναι ανένταχτη και ελεύθερη χωρίς καλούπια και περιορισμούς.

Ο όρος “άνθρωποι των Τεχνών” πρέπει να διευκρινιστεί λίγο παραπάνω. Ανάμεσα σε αυτούς σαφώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι καρικατούρες της showbizz, που επιστρατεύονται από κάποιο κόμμα με μοναδικό σκοπό το κέρδος μερικών εύκολων ψήφων για το ίδιο και πρόσκαιρης δημοσιότητας για αυτούς. Παρά τα όλα δεινά που έχει περάσει η χώρα με το δικομματισμό ,υπάρχουν κάποιοι ευρέως γνωστοί και με μεγάλη επιρροή καλλιτέχνες , οι οποίοι επιμένουν να στηρίζουν με μεγάλη θέρμη κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι άκρως απογοητευτική και συνάμα εξοργιστική η εικόνα καλλιτέχνες να αγκαλιάζονται με το Αντώνη Σαμαρά ή τον Ευάγγελο Βενιζέλο,τη στιγμή που φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάληξη της χώρας. Ακόμα πιο απογοητευτικό βέβαια αποτελεί το γεγονός αναποφάσιστοι πολίτες να επηρεαστούν από αυτά τα γεγονότα.

Την αρχή στην εναντίωση της στράτευσης της τέχνης είχε κάνει πέρυσι η κόρη του Μάνου Λοίζου, Μυρσίνη η οποία  με ανοιχτή επιστολή  στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είχε απαγορεύσει στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί στις κομματικές του εκδηλώσεις έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, όπως το Καλημέρα Ήλιε.

Φέτος, η σύντροφος και κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του ποιητή  Οδυσσέα Ελύτη ζήτησε την απόσυρση τω στίχων και της φωτογραφίας του που εμφανίζονται  στην προεκλογική διαφήμιση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κανείς δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει κάποια άδεια και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου φανερά ενοχλημένη ζητά την άμεση απόσυρση των δύο αυτών στοιχείων από το προεκλογικό σποτ. Σε δηλώσεις τις μάλιστα ζητά σεβασμό προς το πρόσωπο του τόσο σημαντικού αυτού ποιητή: “η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό“.

Ένα άλλο περιστατικό  και το πιο πρόσφατο αφορά τους Άλκηστι Πρωτοψάλτη, Μιχάλη Γκανά κι Ευανθία Ρεμπούτσικα και ένα τραγούδι,το οποίο έχει την υπογραφή και των τριών Στη χθεσινή υποτονική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ ,το επιτελείο του κόμματος αναπαρήγαγε το κομμάτι “ Σε όλα τα νησιά» των εν λόγω καλλιτεχνών. Σε ανακοίνωση που προέβησαν σήμερα μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι δεν τους ζητήθηκε η άδεια τους για να στρατολογηθεί το κομμάτι και να χρησιμοποιηθεί ως διαφήμιση του κόμματος. Κατέληξαν ότι απαγορεύουν τη χρησιμοποίηση του κομματιού τους από οποιαδήποτε κόμμα.

Τα δύο κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να περάσουν μια ψεύτικη εικόνα ότι βρίσκονται κοντά στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Οι δύο προαναφερθείσες προσπάθειες έπεσαν στο κενό και μάλλον σε φιάσκο κατέληξαν  καθώς οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ή οι εκπρόσωποι τους τίθενται ξεκάθαρα κατά το στιγματισμό της Τέχνης με κάποια κομματική απόχρωση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]