Αυτή την εβδομάδα οι τρόποι διασκέδασης των συντακτών μας είχαν ποικιλία. Μπορεί το σινεμά να μην έλειψε για ακόμα μία φορά, αλλά πέρα από αυτό, πήγαμε σε ένα μπαράκι και ακούσαμε μουσική από την Αιθιοπία!
Πήγα στο Superfly Cafe (Εμπεδοκλέους 28-30, Παγκράτι).Vintage υπολογιστές και παιχνιδομηχανές (σε λειτουργία!), επιτραπέζια, αφίσες, βιβλία κι ένα σωρό άλλα παλιά αντικείμενα, περιέργως δένουν αρμονικά στο χώρο.  Πρόκειται για ένα μπαρ που όχι απλώς θα αρέσει, αλλά θα συγκινήσει τα «παιδιά» γύρω στα 30φεύγα και όχι μόνο: θα νιώθετε σαν να γυρίσατε στο παιδικό σας δωμάτιο των 80s. Μπορείτε να θυμηθείτε (δωρεάν) πώς ήταν τα games σεAmstrad ή Commodore, να λύσετε τις διαφορές σας στο ποδοσφαιράκι ή απλά να πιείτε τα (φτηνά) ποτά σας. Όλα αυτά με σούπερ μουσικές που ταιριάζουν απόλυτα στο concept του μαγαζιού κι έναν από τους πιο συμπαθητικούς barmen που έχω γνωρίσει.

Superfly_mesa

Θέμος “Απίκος” Ρίζος

Είδα την ταινία Snowpiercer για την οποία έχει γίνει πολύ μεγάλος ντόρος από τη μέρα που βγήκε στους κινηματογράφους. Ο ντόρος αυτός, αποδείχτηκε απόλυτα δικαιολογημένος, και στα συν της επιτυχίας της ταινίας, είναι η απουσία «πρωτοκλασάτου» καστ. Απουσιάζουν τα μεγάλα ονόματα, αλλά η ταινία ήταν εξαιρετική καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όσοι άνθρωποι έχουν σωθεί, καταλήγουν να μένουν σε ένα τραίνο με κινητήρα αέναης κίνησης. Το τρένο και τα βαγόνια του, συμβολίζουν τις κοινωνικές τάξεις. Στο τελευταίο βαγόνι, οι «άστεγοι» και στο πρώτο οι «κυβερνώντες» και οι προνομιούχοι.Κάποια στιγμή, οι καταπιεσμένοι κάνουν την επανάστασή τους και η δράση δεν σταματά λεπτό. Πέρα από το πρωτότυπο και ευφυέστατο σενάριο, η ταινία δεν υστερούσε πουθενά. Όσοι προλαβαίνετε ακόμα, αξίζει να την δείτε στους κινηματογράφους.
Κώστας Χατσιανίδης
Άκουσα το The Very Best of Ethiopiques, μιας συλλογή σε δύο cds από τη δισκογραφική British Manteca, σε compilation του Francis Falceto. H σειρά Ethiopiques είναι ένα προτζεκτ με σκοπό να μεταφέρει το φιλόμουσο κοινό μια εξαιρετική περίοδο της μουσικής της Αιθιοπίας.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, οι μεγάλες μπάντες της Αιθιοπίας, με έντονες επιρροές της δυτικής soul και jazz, τις αναμίγνυαν με στοιχεία της παραδοσιακής τους μουσικής. Με φωνές που όχι άδικα έχουν συγκριθεί με τον «νονό της soul» James Brown, το The Very Best of Ehtiopiques ανοίγει ένα παράθυρο στον χώρο και τον χρόνο, απ’ το οποίο περνάει ο ήχος ενός αξιοθαύμαστου μουσικού ακροάματος.
Αλέξανδρος Βάκουλας

Είδα την ταινία Krugovi, η οποία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τον τίτλο Διασταυρούμενες Ζωές. Ένα τυχαίο περιστατικό, ο ξυλοδαρμός ενός Βόσνιου μουσουλμάνου από Σέρβους στρατιώτες εμποδίζεται από έναν άλλο συμπολεμιστή τους, λαμβάνει χώρα το 1993 στην εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία. Αυτό το περιστατικό επηρεάζει και καθορίζει τις ζωές πέντε διαφορετικών ανθρώπων.

Η ταινία αφηγείται τις ιστορίες τους δώδεκα χρόνια μετά από αυτό το περιστατικό. Όλοι οι ήρωες βρίσκονταν αντιμέτωποι –ίσως και εγκλωβισμένοι- με την προσωπική τους ηθική και το συναίσθημά τους. Σκληρές Βαλκάνιες φιγούρες υποστήριζαν την ιστορία υποκριτικά υπογραμμίζοντας την τραγικότητα της μοίρας τους. Ίσως το τέλος θα ήταν πολύ πιο δραματικό, αν έλειπε η “εύκολη” επίλυση της κάθε προσωπικής σύγκρουσης.
Νίκη Μαυροειδή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]