Ποδοσφαιρικό ταλέντο, υψηλές προσδοκίες και διθύραμβοι πριν καν ενηλικιωθείς. Τι γίνεται όμως αν ποτέ δεν καταφέρεις να επιβεβαιώσεις τις προσδοκίες; Σε πετούν σαν στημένη λεμονόκουπα και στρέφονται στον επόμενο. Ο Μάικλ Μπραντς, πρώην μεγάλο ταλέντο της Έβερτον, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης για εμπόριο ναρκωτικών…

«O πιο ταλαντούχος σκόρερ που έχει βγει από τις ακαδημίες της Έβερτον εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο match programme αγώνα του συλλόγου το 1996 για τον Μπραντς. Η ιστορία του παρουσιάζεται στη βρετανική Guardian, με αφορμή την ποινή που του επιβλήθηκε.

Όπως αναφέρει το βιβλίο «Everton Encyclopaedia» του Τζέιμς Κόρμπετ, ο Μπραντς είχε ονομαστεί ως ο παίκτης που περίμεναν όλοι οι Εβερτόνιανς. Έκανε ντεμπούτο στα 17, μαζί με τους Νέβιλ, Σάουθαλ, Καντσέλκις. «Θέληση, τρομερή ταχύτητα και φυσικό ταλέντο. Ένας τρομερός επιθετικός, ευλογημένος με κοντρόλ, ταχύτητα και έξυπνες κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κόρμπετ. Την περίοδο 1996-97, στη μόλις δεύτερη επίσημη συμμετοχή του, έκανε τους Ντες Γουόκερ και Στιβ Νίκολ της Σέφιλντ Γουένσντεϊ να τρέχουν και να μην φτάνουν για να τον σταματήσουν. Την επομένη του αγώνα οι Times έγραψαν: «Στη δεύτερη εμφάνισή του, μόλις στα 17, έδειξε τρομερές δυνατότητες. Είναι θρασύς και το στυλ του θυμίζει αυτό του Ρόμπι Φάουλερ στην άλλη μεριά του Στάνλεϊ Παρκ».

«Είχε τα πάντα», θυμάται ο Άντι Χίντσκλιφ, που έπαιζε τότε συμπαίκτης του. Ένας 10χρονος με το όνομα Γουέιν Ρούνεϊ είχε αφίσες του στον τοίχο του δωματίου του και ήλπιζε να γίνει όπως αυτός. Τουλάχιστον μέχρι τότε… Με τον Λέον Όσμαν ήταν περίπου της ίδιας γενιάς. Ο ένας κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική. Ο άλλος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση…

Η βρετανική Δίωξη Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος, κατέθεσε στον δικαστή στο Chester Crown Court τα αποτελέσματα της έρευνάς της. Σε έφοδο που πραγματοποίησε στο σπίτι του Μπραντς τον Ιούλιο, βρήκε ένα κιλό καθαρής κοκαΐνης το οποίο κοστολογείται περίπου στις 50.000 λίρες. Οι παρακολουθήσεις, έναν μήνα νωρίτερα, τον είδαν να δίνει τρία κιλά αμφεταμινών σε άλλον άνδρα σε ένα παρκινγκ στο Λίβερπουλ. «Σημαντική εγκληματική δραστηριότητα από κάποιον που κάποτε τον έβλεπαν ως πρότυπο», ανέφερε άνδρας της Δίωξης. Ο δικαστής τον έκρινε ένοχο για εμπορεία ναρκωτικών κλάσης Α και κλάσης Β και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση.

Πώς φτάνεις από το ένα άκρο στο άλλο; Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος και το Star system του ποδοσφαίρου οδηγούν πολλούς εκτός εαυτού. Τους «σπάνε» ψυχολογικά, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους. Επίσης βέβαιο είναι ότι ο Μπραντς δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες που είχαν χτιστεί γύρω από το όνομά του. Τα ΜΜΕ, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου ήθελαν να τον κάνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το next best thing της Έβερτον, παρότι δεν ήταν σε θέση να τα καταφέρει.

Η καριέρα του δεν απογειώθηκε ποτέ. Ούτε στη Γουλβς, ούτε στη Μάντσεστερ Σίτι και την Μπέρμιγχαμ. Έπαιξε για τελευταία φορά σε επαγγελματικό επίπεδο με τη φανέλα της Τσέστερ το Μάρτιο του 2006 σε ηλικία 27 ετών. Από τότε περιπλανήθηκε στην Κόνφερανς και κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε σταμάτησε τη μπάλα. Κάποτε όλοι μιλούσαν για αυτό και στη συνέχεια δεν ενδιαφέρθηκαν να κρατήσουν ημερομηνία για το πότε κρέμασε τα παπούτσια του. Ένα χαρακτηριστικό σημείο της καριέρας του ήταν ένα ματς με τη Νότιγχαμ Φόρεστ το 2000. Όταν αντίπαλος έδιωξε τη μπάλα για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε συμπαίκτη του Μπραντς και εκείνος πήρε την μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα, με τους αντίπαλους να μην μαρκάρουν. Έλλειψη ήθους για κάποιους, ανεξέλεγκτη λαιμαργία για γκολ προκειμένου να αποδείξει πράγματα για άλλους…

Ένας άλλος πρώην παίκτης της Έβερτον, ο Μαρκ Γουάρντ, που έπαιξε ποδόσφαιρο στη δεκαετία του ’80 και λίγο το ’90, είχε την ίδια κατάληξη, για την ίδια αιτία. Στο βιβλίο που έγραψε μετά τα οκτώ χρόνια που έκανε στη φυλακή περιγράφει γλαφυρά τη λαιμαργία και την απόγνωση που τον έφερε σε αυτό το σημείο. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για κοινά σημεία στις δύο υποθέσεις. Ο καθένας έχει διαφορετικές πορείες, εμπειρίες, χαρακτήρα. Η «φούσκα» του ποδοσφαίρου όμως για πολλούς σκάει γρήγορα. Και όταν αυτό συμβεί, η ζωή τους μπορεί να διαβεί δρόμους που ούτε καν είχαν περάσει από το μυαλό τους.

 

Aναδημοσίευση από othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]