Στο 3pointmagazine έχουμε πλέον μακρά παράδοση στην ανάδειξη των πιο πρωτότυπων, πολύχρωμων κομμάτων και υποψηφίων (δες εδώ, εδώ και εδώ). Όμως οι κρίσιμες ευρωεκλογές πλησιάζουν και το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό. Για άλλη μία φορά, το καθήκον μάς καλεί.

Όχι, αγαπητέ ψηφοφόρε: εδώ δεν θα μείνουμε σε δήθεν cult επιλογές του τύπου Βασίλης Λεβέντης και Δημοσθένης Βεργής. Σε αυτό το αφιέρωμα θα βρεις κόμματα που είναι πραγματικά hip, γιατί τα ξέρουν μόνο οι ιδρυτές τους. Ψήφισέ τα πρώτος και κάνε τη διαφορά στην παρέα σου.

Το λευκό δεν είναι πια επιλογή. Ή μήπως…

«Λευκό» (Κωνσταντίνος Ντάλιος)

Ανάμεσα στα 43 κόμματα που έλαβαν έγκριση για συμμετοχή στις ευρωεκλογές από τον Άρειο Πάγο είναι και το «Λευκό» με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ντάλιο. «Ψηφίζοντας Λευκό, οι πολίτες ψηφίζουν τον εαυτό τους», υπόσχεται ο κ. Ντάλιος, με μία κάπως περίπλοκη λογική: οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κινήματος, λέει, θα παραιτηθούν εφ’ όσον εκλεγούν και θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε «εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων οι οποίοι θα επιλέγονται από τους πολίτες που ανήκουν σε αυτές και θα δεσμεύονται εγγράφως να ψηφίζουν σύμφωνα με τις εντολές που θα τους δίνουν οι πολίτες».

lefko

Το «ψηφοδέλτιο του κανένα» συνεχίζει το δύσκολο αγώνα του, που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές δεν είχε λάβει την έγκριση του Αρείου Πάγου. 

Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Κ.Ε.ΑΝ. – Ιπποκράτης Σαββούρας)

Τί να πρωτοδιαλέξει κανείς από το πλούσιο βιογραφικό του Ιπποκράτη Σαββούρα; Μάλλον ότι το Κ.Ε.ΑΝ. χρονολογείται από το 1967, όταν και ιδρύθηκε ως ένοπλη φιλοβασιλική (!) αντιστασιακή οργάνωση. Ο αρχηγός του, πέρα από το επικό του επώνυμο, ξεχωρίζει για το ψευδώνυμο «Στρατηγός Ακρίτας» αλλά και για το γεγονός ότι, μετά τη χούντα, όντας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, διατηρούσε στο σπίτι του μεγάλο οπλοστάσιο φιλοβασιλικής οργάνωσης (το οποίο ευτυχώς ανακαλύφθηκε το 1976).

kean

Ο ίδιος ο κ. Σαββούρας, αισθανόμενος άνετα με όλα αυτά, συνέχισε να πολιτεύεται, το 1977 ως ανεξάρτητος, το 1981 με το Κόμμα Προοδευτικών, από το 1989 μέχρι το 2002 ξανά με τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια με το ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη. Από το 2010 ζητά την ψήφο των Ελλήνων «που πιστεύουν στον Χριστό και την Ελλάδα» με το Κ.Ε.ΑΝ., χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τον Ιούνιο του 2012 έλαβε 80 ψήφους σε όλη τη χώρα, παρά τον εξαιρετικό σχεδιασμό του savvouras.gr. Κάντε κι εσείς φιλομοναρχική αντίσταση, τί πιο hip εν έτει 2014;

Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά,  Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ-Ε.Κ.Ε.)

Το ΠΑ-Ε.Κ.Ε. εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 2012. Τον Μάιο κέρδισε την εμπιστοσύνη 307 συμπολιτών μας αλλά τον Ιούνιο κατάφερε κάτι πραγματικά μοναδικό: να πάρει μία (1) ψήφο σε ολόκληρη την επικράτεια. Δεν έχει site, δεν έχει facebook, έχει μόνο τον μεγαλύτερο τίτλο κόμματος στην ιστορία.

Πατριωτική ΄Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛ.ΛΑΣ – συνασπισμός κομμάτων)

Πρόκειται για συνασπισμό των εξής κομμάτων: Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας, Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός και Κίνημα Πολιτικής Αλήθειας. Κοινά στοιχεία (τουλάχιστον των Κ.Ε.ΣΩ και Ε.ΛΑ.Σ, που έχουν blogs) η συμμετοχή απόστρατων αξιωματικών, ο “πατριωτισμός” και η old school αισθητική λογοτύπων και λοιπού υλικού.

kesw

Περιέργως, η Πατριωτική Ένωση δεν έδωσε τη μεγάλη μάχη του 2012 αλλά τώρα επανέρχεται να διεκδικήσει την εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή. Δείτε τα φανταστικά site του Κ.Ε.ΣΩ. και του Ε.ΛΑ.Σ., που δεν έχουν ανανεωθεί από το 2011.

Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ. – Ε. Τσιομπανίδης)

Είναι μία νέα, συγκινητική ομολογουμένως, προσπάθεια για την εκπροσώπηση του πρωτογενούς τομέα. Το ζήτημα είναι πόσο μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά όταν το λογότυπο του κόμματος είναι αυτό:

AKKEL 

Το κόμμα του κ. Τσιομπανίδη πάντως, έχει ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο και ένα site που απαντά στο -κρίσιμο- ερώτημα «γιατί Α.Κ.Κ.ΕΛ.;», αναφέροντας μεταξύ άλλων: «διότι Κολοκοτρωναίους δεν βγάζει μόνο η Πελοπόννησος, βγάζει και η Ήπειρος, η Θράκη, η Κρήτη, η Θεσσαλία». Ούτε λέξη για τους Κολοκοτρωναίους που ενδεχομένως βγάζει η Στερεά, η Μακεδονία, το Ιόνιο και το Αιγαίο. Μυστήριο…

* Δείτε ακόμη:

Φανταστικοί υποψήφιοι για όλα τα γούστα

και τα εξαντλητικά συγκριτικά crash test μας για τα νέα κόμματα- εδώ το πρώτο και εδώ το δεύτερο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]