Την Παρασκευή διεξήχθη η δίκη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των δύο γυναικών, βουλευτών της αριστεράς, Λιάνας Κανέλλη και Ρένας Δούρου. Όπως είναι γνωστό, ο Κασιδιάρης γρονθοκόπησε την πρώτη και πέταξε νερό στη δεύτερη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Εκείνη την ημέρα, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έγινε συνώνυμο της ατάραχης μη-αντίδρασης. Μετά την επίθεση, ο Ηλίας Κασιδιάρης, εξαφανίστηκε για 48 ώρες προκειμένου να αποφύγει το αυτόφωρο και στη συνέχεια, εμφανίστηκε για να καταθέσει μηνύσεις εναντίον της Λιάνας Κανέλλη, η οποία δήθεν τον χτύπησε και εναντίον της Ρένας Δούρου για συκοφάντηση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έριξε για άλλη μια φορά το βουλευτή στα μαλακά. Ας θυμηθούμε ότι ο εκνευρισμός του στην προαναφερθείσα εκπομπή, ξεκίνησε να εντείνεται μετά από την αναφορά της Ρένας Δούρου σε προηγούμενη δίκη του που εκκρεμούσε τότε και τον ενέπλεκε  σε επίθεση από ομάδα ροπαλοφόρων, που χτύπησαν και μαχαίρωσαν μεταπτυχιακό φοιτητή στο ΕΚΠΑ. Το δικαστήριο τον αθώωσε «λόγω αμφιβολιών».  Έτσι και τώρα, η πρόταση του εισαγγελέα ήταν ξανά αθωωτική. Πράγματι το δικαστήριο τον απάλλαξε από την ποινική δίωξη, μετατρέποντας την κατηγορία από πράξη επικίνδυνης σωματικής βλάβης, σε απλή πράξη σωματικής βλάβης, για την οποία δεν μπορεί να διωχθεί εφόσον η Λιάνα Κανέλη δεν έκανε μήνυση εναντίον του.

ΔΙΚΗ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ Η ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΕΛΛΗ Λ

Η «ευαισθησία» της δικαιοσύνης σε τέτοιου είδους υποθέσεις, φαίνεται άλλωστε και από την επικείμενη αποφυλάκιση των κατηγορουμένων για τη δολοφονική δράση της οργάνωσης, Μιχαλολιάκου και Παππά,  αφού η πάροδος του 18μηνου μας βρίσκει χωρίς να έχει οριστεί δικάσιμος. Το ένα ζήτημα λοιπόν είναι το ζήτημα των θεσμών. Μια δικαιοσύνη που χτυπάει ελαφρά στην πλάτη και κλείνει το μάτι στους νεοναζί. Το περιστατικό όμως είναι καταγεγραμμένο. Όπως είπε η Ρένα Δούρου, «Τα γεγονότα είναι υπαρκτά και θα εγκαλούν για πάντα τις συνειδήσεις».

Πρόκειται για μια «άτυχη στιγμή» όπως ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος, Ηλίας Κασιδιάρης; Φυσικά και όχι. Η οργάνωση έχει στηρίξει την κοινωνικό της στάτους στο «αντριλίκι». Δε σηκώνουν την προσβολή, θα μπουν στη βουλή και θα τους πλακώσουν στο ξύλο. Μόνο που εκείνη τη μέρα φάνηκε για πρώτη φορά προς τα που κατευθυνόταν η βία.

Αργότερα φάνηκε καθαρότερα με την επίθεση σε συνδικαλιστές και με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καθώς και με τους όσους νόμους υπερψήφισαν, υπερ των εφοπλιστών. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που νεοναζί πετάει το περιεχόμενο ποτηριού στο πρόσωπο του πολιτικού αντιπάλου. Είχε προηγηθεί η βίαιη αντίδραση Ζιρινόφσκι σε Ρωσικό κανάλι, εναντίον του πρόσφατα δολοφονημένου Μπόρις Νέμτσοβ. Ο Ζιρινόφσκι πέταξε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα και γρονθοκόπησε το Νέμτσοβ. Η εφημερίδα «Χρυση Αυγή» στις 23.6.1995 έγραφε διθυραμβικά σχόλια για την αντίδραση του Ζιρινόφσκι.

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας, απογοητευτικές. Δεν ήταν λίγες οι φωνές που είπαν «καλά της έκανε», ενώ η κίνηση αυτή δεν έκοψε τη φόρα της Χρυσής Αυγής. Οι εκπομπές τύπου lifestyle, έπαιξαν το ρόλο τους, παρουσιάζοντας το επόμενο διάστημα την καλλιτεχνική, νεανική, ανθρώπινη φύση του Ηλία Κασιδιάρη. Ενδεικτικά η Ελεονώρα Μελέτη λίγο αργότερα έχει στην εκπομπή της, συνέντευξη του Κασιδιάρη, σχολιάζοντας ότι πολλές γυναίκες βρίσκουν γοητευτικό τον Ηλία Κασιδιάρη και τους αρέσει και αυτή η βαρβατίλα που βγάζει…

photo 2

 

photo 2 alt

Μια άλλη δίκη δε θα γίνει αντίστοιχα γνωστή, αφού κανένα κανάλι ίσως δε θα την προβάλει. Είναι η  δίκη της υπόθεσης του Ουαλίντ Τάλεμπ,που έχει ορίστει για σήμερα, Τρίτη 10 Μαρτίου. Οι κατηγορούμενοι μπορεί να έχουν την ίδια τύχη με τους κατηγορούμενους φραουλοπαραγωγούς της Μανωλάδας, δηλαδή αθώωση. Μπορεί και όχι.  Ήδη πάντως η δίκη έχει αναβληθεί τέσσερις φορές. Η υπόθεση του Αιγύπτιου Ουαλίντ Τάλεμπ είχε απασχολήσει σε μεγάλη εμβέλεια την κοινή γνώμη το καλοκαίρι του 2012, λόγω της πρωτοφανους βιαιότητας. Τότε υπήρξε ένα κίνημα αλληλεγγύης το οποίο στη συνέχεια ατόνησε και χάθηκε. Ωστόσο εκείνος περιμένει ακόμα τη δικαίωση. Οι εργοδότες του, κατηγορούνται ότι τον λήστεψαν και στη συνέχεια τον βασάνισαν, αφήνοντάς τον επί ώρες δεμένο σ’ ένα δέντρο με αλυσίδα στον λαιμό.

Παρότι ο άνθρωπος αυτός γνώρισε τέτοια μεταχείριση στη χώρα μας, η δικαιοσύνη δε δείχνει την ίδια φιλική στάση για τον Αιγύπτιο εργαζόμενο με τη στάση που δίχνει στους κατηγορούμενους νεοναζί. Ο βασανισμός του δεν έγινε σε κοινή θέα, στο πλατό κάποιου καναλιού, παρ’ όλα αυτά τα σημάδια ήταν εμφανή όταν τον βρήκαν κάποιοι περαστικοί στη Σαλαμίνα. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι είναι απλά ένας άνθρωπος που εργάζονταν για να ζήσει εκείνος και η οικογένειά του. Ένας άνθρωπος που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να κερδίσει την επιβίωσή του. Δε θα μιλήσουν για αυτόν, ίσως γιατί εκείνος προσεύχεται σε κάποιον άλλο θεό. Οι βασανιστές του ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που κέρδιζαν από την εργασία του, χωρίς να τον έχουν πληρώσει για δύο μήνες. Ζουν μια κανονική ζωή δυόμιση χρόνια πλέον, μετά το γεγονός, στην κλειστή κοινωνία της Σαλαμίνας. Ο Ουαλίντ έχει αναγκαστεί να ζει με το φόβο, που βιώνει ένας άνθρωπος που έχει βασανιστεί.

photo 3

Στα μαλακά λοιπόν ο Ηλίας για τη δικαιοσύνη, που το παίζει σκληρή στους μετανάστες. Εμείς, οι θεατές μιας τερατώδους πραγματικότητας και όπως έλεγε ο Μάνος Χατζηδάκις «όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις»…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]